自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

有能力就搬, 果個係你老公父母, 佢緊係冇野架

大宅

回覆 jadepearl 的帖子

我而家就係咁, 晚晚6半放工都喺街度hea到10點先返到去, 但我個仔得9個月大, 我都好想可以陪佢多啲..

公爵府

回覆樓主:

我之前長期食中藥肥左幾磅,但都仲係中碼衫,99日日上黎笑我肥我都忍,後來我意外有左,冇得再做運動,10w又肥左2kg,奶奶更加一日幾次笑我肥,又話“我見你都冇咩食野啦~點解咁肥”,“好心你正餐食多d,晚晚食宵夜肥死你”,其實我係有bb後胃唔舒服要少食多餐
因為妯娌超級瘦,瘦到似營養不良,99就用我同佢比日日笑我,c6都勸我唔好理佢,生左bb瘦唔返就出錢俾我做機減肥

男爵府

回覆樓主

我覺得都係分開住會比較好
就算住樓上樓下都好過住埋一齊
始終相見好同住難
分開會減少好多磨擦
過來人經驗

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

睛靈勳章

yamatang 發表於 17-7-4 18:13
我覺得都係分開住會比較好
就算住樓上樓下都好過住埋一齊
始終相見好同住難

相處好同住難,我一早知,所以我只可搬近佢到,一齊住就no way, 未生小朋時,成曰話我老,仲唔生,生左,又唔幫手凑,攪到要請工人,曰日提心吊擔,所以冇咩事,最好唔見
火龍果

侯爵府

siuling0119 發表於 17-7-4 16:36
其實我內心係知佢地無惡意的,亦有叫自己唔好咁計較,但每次阿b喊親我就好大壓力,因為怕佢父母又會問長問 ...

其實將心裡面既想法講出黎,唔好怕老人家唔開心先,你咁樣屈屈埋埋真係會變抑鬱架,坦誠相對都係改變大家關係既方法。

大宅

回覆樓主:

我唔同奶奶住。。我同我c6講起佢阿媽我都無名火起(我係小氣)。但唔同住已經好過一齊住好多倍。能力許可,搬出來住大家都開心d

子爵府

回覆樓主

一定要搬

侯爵府

siuling0119 發表於 17-7-4 16:16
同老公父母一齊住,以前都無乜嘢,知道佢屋企人係煩D,長氣D,但都仲接受到…直到生左bb,佢地就更加煩,每 ...

我已經同未婚夫商量好要租樓都唔同他爸媽一起住。至多我地慳啲,唔去旅行,快啲儲夠錢買樓。用錢買到的自由幸福既話我唔介意。

大宅

siuling0119 發表於 17-7-4 17:26
我已經個個星期帶阿b返娘家1.2日俾自己抖下,但回來後奶奶又話每次起娘家回來,阿b就特別扭計,晚上喊唔肯 ...

直接叫佢地收聲啦,有啲老人家係要人發火一次既,你預先同老公備案你既情況,真係頂唔到唔好怪你火山爆發。其實一齊住冇得一直忍,去到一個點你會頂唔順架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

耳仔受罪,如果無實際行動傷害到你,唯有當耳邊風。

伯爵府

siuling0119 發表於 17-7-4 16:19
我甚至有諗過想離婚,但自己年紀都唔細,阿b又剛出世,老公又對我幾好,只因為對佢屋企人相處唔到…就咁離 ...

明白你,我有類似經歷,好在我99只係短住幾個月,早排到老鈴開火開到想離婚... 你可以嘅話,搬出去住啦,加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

同住已經難,你仲要有個初生bb, 好難冇磨擦,講到尾貧賤夫妻百事哀,想好好經營婚姻都係搬啦,公一份婆一份自己去創造一個家,唔駛每日聽說話

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

搬開啦!咁樣先係長遠解決方法

男爵府

回覆樓主

樓主我完全明白!我都係過來人!我玩到最後都諗住投降(講離婚),但後來我c6同99講左會搬開住之後,峰迴路轉99連煙都戒埋,即刻讓步。仲有樓主要加油!有咩直接講,5洗屈住自己,bb係自己嘅,用咩方式湊,都係妳話事!爭氣!

子爵府

回覆樓主

同6299分開住,大家關係會好d

珍珠宮

siuling0119 發表於 17-7-4 16:36
其實我內心係知佢地無惡意的,亦有叫自己唔好咁計較,但每次阿b喊親我就好大壓力,因為怕佢父母又會問長問 ...

忍!忍無可忍重新再忍!孩子大了他們就沒有借口再煩你了,加油
(我已忍了7年⋯還需繼續忍下去⋯)

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

回覆樓主

我覺得會囉
同住好大機會
我唔同住都覺囉,梗有D 野係衰衰格既

首頁
23456...7

尾頁

跳至