家庭理財

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

我一直有工作,公司有医療包門診住院,所以無自己再買

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我全家都無買保險,覺得無需要。

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

longsky 發表於 17-5-18 21:15
我全家都無買保險,覺得無需要。

x 2 精明~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

hebesiu 發表於 17-5-4 19:31
"除非你預多儲蓄一二百萬,否則得保無得用"

係, 醫療保險係你睇完醫生拎d單去保險claim錢。如果你無现錢找數出院, 醫院唔比report唔比收據, 你點同保險公司claim錢?
所以你點都要有cash flow係手先。
我知有d保險係免找數出院, 但我只知有d公司團體醫療保險可以, 個人的唔知有無。

大宅

回覆樓主:

太多魔鬼細節,原來乜唔包物唔包,最驚有得買,無得賠,病緊仲要週旋有冇得賠,唔病死都激死,錢係自己到,有事時豐儉尤人,不是更實際嗎?

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

我冇買,原因好簡單,冇$

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

品琪 發表於 17-5-22 15:51

冇錢當然唔洗買,有錢又唔使買~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

大力大力 發表於 17-6-3 15:33
冇錢當然唔洗買,有錢又唔使買~

不過我屋企人想買危疾,吾駛我供,但我眼見要$35000/年,真係好肉赤 。 仲未簽單

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

品琪 發表於 17-6-3 17:33
不過我屋企人想買危疾,吾駛我供,但我眼見要$35000/年,真係好肉赤 。 仲未簽單
...

二十年 70萬,不如月供隻 #2800 ,20年後連利息可能有200-300萬,所以我全家都冇買,努力儲蓄更為實際~

我比一般人早15年足夠錢退休~

買基金真係好傷

洋房

大力大力 發表於 17-5-1 16:17
如果在這裡選舉投票,100% 我應該是拿穩第一 !

首先我從未中過保險招,我係生意 ...

咁你地最家真係好好彩,上天好眷顧你!

洋房

我愛Corina 發表於 17-5-1 22:05
有錢唔洗買,保險都係買保障,有事時有錢去cover 開支但本身有錢,哪怕無錢去cover:wahah ...

冇錯,有錢人真係唔需要買!好似劉x雄咁,個腎有事,九秒九已經換完腎!保險係有錢人以外的人要買的!

洋房

peonica 發表於 17-5-2 16:13
自己保持身體健康,自然唔需要用。
對生命已看化,若真係患癌,唔想化費巨額去醫,到頭來只係延長多幾年壽 ...

好灰㖞!你有事,係你身邊的人受苦,你冇保險幫你頂住,你身邊的人就要幫你頂!除非冇人冇物!

洋房

...

乜嘢危疾咁貴?唔好簽住㖞!本身健康有問題?

洋房

大力大力 發表於 17-6-3 17:38
二十年 70萬,不如月供隻 #2800 ,20年後連利息可能有200-300萬,所以我全家都冇買,努力儲蓄更為實際~:fo ...

可能,冇保證就免了!分分鐘十合一,合多幾次變700(emoji)(emoji)

洋房

品琪 發表於 17-5-22 15:51

傻豬,買年金一個月儲500都好丫!

洋房

littleyen 發表於 17-5-7 15:10
我唔係經紀,但都計劃緊加大呢十年人壽,當然唔會買一世,老左唔駛我養家死咪死,不過有bb的話,我有咩事 ...

Agree,有家人,有責任心的就會諗保險!唔好多,一個人行開咗,身後事都要洗10幾個la!買份廿零萬既人壽真係唔多ga,月供都係200零蚊!當然要睇年齡性別la!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

真係唔知D人點計數~

買基金真係好傷

複式洋房

回覆樓主:

我有買危疾,人籌,意外,醫療,入息保障,非儲蓄成份,一套過,廢事買多。

我係上年主動搵做左好多年既保險經紀買既,事源係因為我家姐上年證實有白血病27歲,做家人真係壓力好大,生死未卜咁,因為白血病係無分第幾期,佢又無買危疾個d,不過因為佢有醫保所以係公營住左四個月都有得claim。屋企未來既支柱變左係我身上,但我只不過係普通文員仔。

無可否認,大病既話最終都係要返公營醫院,白血病為例,無幾百萬都唔洗指意落樓,仲要係用返公營設施,例如骨髓移植。私院會叫你返公營,因為俾唔起。即使有買醫保我都相信大病返公營會好d

但買醫療保險最大好處,我相信係,雖然我而家未用過,但係病發初期去搵私家睇係比公營快確診到係咩病,好似我家姐當初因爲公司有醫保所以去左私家醫院到睇,當然可能佢病徵好明顯啦,但私院第二日就通知佢係大鍋野,要即刻入院。之後寫左醫生信去做轉介。

所以買醫保既最大好處係係私院確診得快,如果係公營真係去到你好急好急好大問題先會同你做,而確診時間就因為左轉介右轉介咁搞到好耐先知係咩病,睇一睇公營專科排期都2年,咁拖法小病都變大病,留返條命都無咩用。特別而家有留意新聞都知公營急症同普通門診個d係有幾面臨系統崩潰既地步。

如果將我本身身處既角度去諗返如果我有事,我屋企人點算,死左我就一了百了,但我父母就又少左個女養同照顧,咁至少係我希望有份保險係可以係我有事之後佢地至少短期內唔需要為錢擔憂,我都唔敢保證係可以保佢地長遠了。

至於買唔買儲蓄成份既問題,因為當初我經紀都無建議我買,話想我習慣左而家個保費先所以係無做儲蓄既,同埋佢話儲蓄個部分其實都係儲家等你將來老左仲有能力去買保險。

不過而家成日睇呢個版,搵保險公司做儲蓄好似比較搵笨,所以我而家學緊月供股票,跟緊大家學野,特別係大力,他日草多個錢,買保險又好做其他野都好,錢都係自己手。

多謝大家收睇,我唔係做保險所以唔好搵我

首頁
23456...7

尾頁

跳至