自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

複式洋房

luilui007 發表於 17-2-15 23:58
事緣最近同個新男同事出去飲茶,碟燒鴨黎到老闆都未夾,佢第一時間即刻夾件鴨脾比自己食之餘(當然無夾比其 ...

真係好失禮下喎!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔會第一野夾雞脾,等下睇下點先,
ps:釷?鍾意食雞脾

伯爵府

牛年勳章

無呀

細個次次食雞,亞媽係斬雞時,我同我細佬一人一隻
食飯時根本唔會有雞脾

TRUBIMA    發表於 17-2-16 09:15
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

基本一定有,至於你話脾呢,屋企唔會俾人話,但出街一定唔可以,咁係冇禮貌

最記得以前埋枱食飯一定要用右手,唔係冇得食

男爵府

事緣最近同個新男同事出去飲茶,碟燒鴨黎到老闆都未夾,佢第一時間即刻夾件鴨脾比自己食之餘(當然無夾比其 ...

真係好失禮,前世未食過脾嗎
想知係後生仔定係阿叔?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我家姊弟妹無人鍾意食雞脾(嫌大件),雞脾留到最後無人食,所以亞媽會切細佢

伯爵府

同你一樣。仲有唔拎起隻碗食飯就筷子打手。依家我照咁教個女,但冇用筷子打我媽都鬧我太嚴!當初用雞毛掃打我既係邊個

大宅

呢個真係好無禮貌,可能屋企真係無教,佢根本唔知(我先生以前都有差不多的行為,要話佢知佢先知道)

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無。。。。因為有好嘢必定無我份
唔好點評我,電話睇唔到點評

侯爵府

牛年勳章

身教多過言教

大宅

媽咪教食飯唔可以食剩,我地個碗真係食到一粒飯都無,飲湯都係
果時嫁左,奶奶見我食到咁乾淨好驚訝,仲讚我,哈哈,因為我老公老爺係食剩好多飯起碗

珍珠宮

luilui007 發表於 17-2-15 23:52
我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左,所以我從來都無夾過雞脾比自己食,我而家出外同同事食飯咩都係 ...

外婆成日講:“係屋企食過,出外就咪猴擒似餓鬼出監咁”

我犯嘅大錯係:留學時有次同學知我想煮唐餐俾包租婆食,拿出一袋冬菇給我挑幾粒,我挑了捲起偏細又背上裂縫最多的,還以為自己好識做挑了次貨走

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左

原帖由 luilui007 於 17-02-15 發表
我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左,所以我從來都無夾過雞脾比自己食,我而家出外同同事食飯咩都係 ...
手指唔好指住人,做人要有中指,但唔好手指指。

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

回覆樓主:

我真是唔知唔可以食雞肶
咁飯肶邊個食好?

其實我很怕和憎這些中國習俗
食非 中餐,一人一set 我感覺會自在點
不用擔心食唔食得的問題

因為這些中式習俗,我:
杯中的茶也不飲,免自己或別人要例茶
魚不食,不知可食那個部位
雞只食一舊,雞肶,等別人不食時再食。
有時沒人食,會掉

亦很怕不知駛唔駛夾比人
但其實我鍾意自己夾
別人幫我夾,會唔好意思拒絕

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

msanubis 發表於 17-2-16 00:29
我媽話,雞得兩條腿,小孩唔止兩個,點分至好?點至公平?
問題係:切
斬開一舊舊,唔駛爭

我老公有4兄弟姊妹,佢話佢哋細個人人有雞脾唔駛爭。點解一隻雞有4隻脾?原來係奶奶特登將雞槌切到好似雞脾咁呃細路

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

脾唔會一開始就夾, 等轉幾個圈, 冇人夾可以食...
個個都唔夾, 最後放係度為乜??? 一陣D人話 "清埋佢啦", 又已經凍冰冰唔好食....

最後果件都唔會即刻夾, 又係等一陣, 冇人食大家都停晒手, 反而會食埋佢, 拿拿聲清咁一碟free返d位出黎放第2碟嘛....
如果碟碟都最後一件唔食....超浪費囉........

唔會夾野比人....我都唔鐘意人地夾野比我.....又未必知人地想食乜唔想食咩....唔會做呢d.....如果本身大家關係好親密, 更加唔會....大家咁熟唔駛咁矯情啦....

但基本果d唔好飛象過河, 唔好咁猴琴, 食返自己前面的份量就夠...唔好食到好大聲等等有教...

大宅

畀面勳章

我屋企由細到大係要食飯叫人,同一定幫老豆裝好碗飯同湯,而雞脾就無咩所謂,一般都係小朋友食。

子爵府

開心吸收勳章

方麗娟 發表於 17-2-16 09:28
我老公有4兄弟姊妹,佢話佢哋細個人人有雞脾唔駛爭。點解一隻雞有4隻脾?原來係奶奶特登將雞槌切到好似雞 ...

試過啦, 有人問 : 點解你隻脾同我唔同? 咁大隻? 你食唔哂架, 我幫你, 同你換......
結果, 大家連食左一星期定十日豉油雞肶, 食到你唔想食

水晶宮

luilui007 發表於 17-2-15 23:52

我冇,我老公果邊會。我覺得太謙卑不是好事,所以結婚後引導返老公返正途

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

教我唔好揀餸,夾自己果邊,唔好反手揸筷子夾餸

首頁
23456...8

尾頁

跳至