懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ChristieMing,
我有多囊卵巢, miscarriage的機會比較常人高, 所以bingo之後唔敢睇中醫...
呢輪乜野唔舒服感覺都冇晒, 只係好攰好攰. 呢兩日真係好擔心會有乜事, 好想即刻做產檢見bb 我想o係政府醫院順產, 可以慳番筆俾bb其他用途, 但係好驚順產個過程呀! 而家考慮緊私家開刀......

原文章由 ChristieMing 於 08-11-4 21:30 發表

我都成日見頭暈(少少o個隻)..
過兩日會去睇中醫...希望食幾劑中藥會好o的啦~
我都冇反胃and作嘔...係間唔中有少少頂胃而已.
同埋成日都好眼瞓...好攰!

我就一定係揀順產..我上一胎都係..
同埋我會揀qe..因我係公務 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ckstep 於 08-11-4 21:45 發表
我有多囊卵巢, miscarriage的機會比較常人高, 所以bingo之後唔敢睇中醫...
呢輪乜野唔舒服感覺都冇晒, 只係好攰好攰. 呢兩日真係好擔心會有乜事, 好想即刻做產檢見bb 我想o係政府醫院順產, 可 ...

哦..原來如此..
咁你真係要小心o的o剌~
去唔去私+生..真係好睇自己個荷包!
不過..如果你真係好怕痛..
私+開刀真係一個好好o既選擇..
我係順產(雖然有打無痛分娩)
但都有痛過...o個種痛真係好痛o架!

大宅

今日去左睇周永醫生,但佢只係幫我係肚皮上照,無做陰照,所以今日甚麼也看不見,唉!胎水、胎囊,黑點仔都見唔到,醫生只係話見到子宮有點脹,攪到我有點擔心。可能我只得100磅,太瘦了......之後打電話打算book張國良醫生,怎料姑娘話最快要排到明年3月.......嘩!明年咁多人生仔嘅!我依家都唔知睇邊個醫生好,我打算係私家醫院生+開刀。
bb你快點成長喇!媽媽好擔心你呀!mouth:

男爵府

hi hi
我最後經期為9月29日. 今日遲了一星期,晨早拿支驗孕棒驗, bingo...
跟手去睇醫生, 照左, 己見到胎long, 但心跳話要多兩星期先照到喎....

大宅

原文章由 hkgalcarrie 於 2/11/08 04:57 PM 發表
hihi:

我last periods 24/9, 預產期1/7, 已經book左廣華, 等到12月16日先第一次產檢呀!!! (到果日我都有成13weeks囉)

請問登記左醫院, 可吾可以再登記係母嬰健康院做檢查呢? ...

Hi, hkgalcarrie

你同我一樣 last periods 都係9月24日 , 你有無諗住去邊間生呀 ? 同埋你會去邊度做產前檢查 ?

複式洋房

原文章由 frederica7701 於 08-11-5 00:08 發表
今日去左睇周永醫生,但佢只係幫我係肚皮上照,無做陰照,所以今日甚麼也看不見,唉!胎水、胎囊,黑點仔都見唔到,醫生只係話見到子宮有點脹,攪到我有點擔心。可能我只得100磅,太瘦了......之後打電話打算book張國良醫生,怎料姑娘話 ...

唔使擔心.... 照肚面好多時都冇咁快照到架....
我上次5w照, 都係照到一粒要用放大鏡先見到嘅小黑點咋....
下次去照記得飲多d水..... 易照d架~~

別墅

如果你想要張醫生開刀,你同姑娘講,會有快期架。

原文章由 frederica7701 於 08-11-5 00:08 發表
今日去左睇周永醫生,但佢只係幫我係肚皮上照,無做陰照,所以今日甚麼也看不見,唉!胎水、胎囊,黑點仔都見唔到,醫生只係話見到子宮有點脹,攪到我有點擔心。可能我只得100磅,太瘦了......之後打電話打算book張國良醫生,怎料姑娘話 ...

複式洋房

hi hi, 我同你一樣, last m first day 係10月4號! 預產期係7月11號呀! 已睇醫生confirm la, 今次係第二胎

原文章由 frederica7701 於 08-11-3 00:12 發表
我嘅last m first day 係10月4號,11月1號同2號自己用驗孕棒
check過3次,知道 bingo左 (第一胎),但未book睇婦產科醫生,打算睇張國良醫生 (先後有兩個朋友介紹) 但今日聽朋友講張醫生好難book,起碼預約個幾兩個月先有得睇, ...

複式洋房

同上胎一樣, 我打算去私家生(開刀), 不過會私家+公家兩邊睇.

原文章由 ckstep 於 08-11-4 12:28 發表
各位sis好呀~~ 我預產期都係7月, last m第一日係25/9, book左10/11先睇第一次醫生! 最初知道bingo時個人成日好暈, 有d反胃&好多胃氣, 但呢幾日乜野感覺都冇晒, 好擔心, 覺得好唔實在呀! 希望快d到10號去睇 ...

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 sasa~~ 於 08-11-4 21:08 發表

咁你記住唔好食野wor... 姑娘話小便要空肚留架~~

我仲要湊仔返學wo,我就係唔想拎住d尿周圍走..真係煩啦甘

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 bopuimama 於 08-11-4 12:50 發表
各位準媽媽好, 我尋日驗到有bb,好開心!
我last m 1st day係10月5日,預產期係7月12日
今次係第一胎,心情好緊張,開始有d擔心,我就冇乜流啡,但個肚仔時不時就痛,你地係咪都係咁架?

我剛剛響東區那打素醫院登記,佢地話要等到8-12 ...

恭喜and wlecome..
甘你有無d咩唔舒服ar,我就成日頂胃好想嘔,不過又嘔唔出

我未同老爺奶奶講ar,反而我媽同d中學同學就知道.我都怕小b小氣架.不過公司果邊,我打算過幾日就講,因為我想星期五去健康院做產檢

侯爵府

原文章由 ChristieMing 於 08-11-4 21:26 發表
HI..各位好~
我都係7月預產期..不過就未知邊一日.
我last m 係9月7日..但因為遲排卵..
所以未confirm..不過自己計就係7月頭..

我已經book o左qe 睇..
今日仲去抽埋血o忝..
但我唔諗住去健康院了..
因佢要o係番qe 附 ...

welcome終於見你走過黎啦..
你昨天檢查成點ar?
我都係未照u/s
我book左17/11先照
因為怕太早照唔到仲多野唸,
不如等耐d,不過我今胎比上一胎已經緊張左好多啦.
希望各位既bb都健健康康啦

複式洋房

俾你講多兩講我仲驚, 同埋我最驚係有d乜後遺症咋!
我個心其實好想試下自己生, 又可以慳番筆留番第日bb用, 好矛盾...

係呢, 各位09年7月預產期的sis, 你地而家有冇乜野唔舒服? 我就只有好攰(企o係度都好想瞓 ) 距離睇醫生仲有一段時間, 你地會唔會自己整d乜野食/飲下呢?

原文章由 ChristieMing 於 08-11-4 21:53 發表

哦..原來如此..
咁你真係要小心o的o剌~
去唔去私+生..真係好睇自己個荷包!
不過..如果你真係好怕痛..
私+開刀真係一個好好o既選擇..
我係順產(雖然有打無痛分娩)
但都有痛過...o個種痛真係好痛o架!:toocol ...

複式洋房

chachalai,

我係第一胎, 好想試下順產, 但又怕痛, 考慮緊好唔好開刀.... 你私家會去邊間呀?

原文章由 chachalai 於 08-11-5 10:44 發表
同上胎一樣, 我打算去私家生(開刀), 不過會私家+公家兩邊睇.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 nono76 於 08-11-5 10:54 發表
welcome終於見你走過黎啦..
你昨天檢查成點ar?
我都係未照u/s
我book左17/11先照
因為怕太早照唔到仲多野唸,
不如等耐d,不過我今胎比上一胎已經緊張左好多啦.
希望各位既bb都健健康康啦 ...

其實尋日都唔係做檢查..
只係見姑娘..同埋抽血而已..
見姑娘都係問下o的病歷..身體狀況咁..
你仲未book qe L block 嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ckstep 於 08-11-5 10:54 發表
俾你講多兩講我仲驚, 同埋我最驚係有d乜後遺症咋!
我個心其實好想試下自己生, 又可以慳番筆留番第日bb用, 好矛盾...

係呢, 各位09年7月預產期的sis, 你地而家有冇乜野唔舒服? 我就只有好 ...

如果係順產..都冇咩後遺症o架...
不過..講真...順產對bb同埋對媽咪都係最好的..
或者你再考慮一下先呀!

我都冇咩唔舒服呀!係頂胃同埋成日好攰好眼瞓o羅..
上一胎都冇咁攰...呢胎真係日瞓夜瞓...
我又冇咩整野比自己食喎~
係間唔中叫呀媽煲花膠湯我飲咋...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都想問下大家..
我地而家大肚...除o左花膠湯....
仲可以煲咩湯飲呀?
我成日想煲湯..但又唔知有咩湯煲得..
有咩湯唔煲得...

複式洋房

去九龍法國呀! 我怕痛, 所以揀開刀
原文章由 ckstep 於 08-11-5 10:58 發表
chachalai,

我係第一胎, 好想試下順產, 但又怕痛, 考慮緊好唔好開刀.... 你私家會去邊間呀?

複式洋房

唔好煲菜湯, 瓜湯, 因為涼, 其實一般雞湯, 魚湯, 瘦肉湯都ok

原文章由 ChristieMing 於 08-11-5 11:16 發表
我都想問下大家..
仲可以煲咩湯飲呀?
有咩湯唔煲得...

侯爵府

原文章由 ChristieMing 於 08-11-5 11:16 發表
我都想問下大家..
仲可以煲咩湯飲呀?
有咩湯唔煲得...

上一胎我99成日煲牛尾骨湯我飲,佢話怕我唔夠鈣wo
不過真係好好飲架.

首頁

尾頁

跳至