自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+zitzai+於+16-03-06+發表初小

原帖由 ume 於 16-03-07 發表
唔知你係唔係講係瀝源唔見咗個細路女嗰單?其實嗰個女仔住我附近。當年佢呀媽傷心咗好耐!
我其中一件難忘 ...
呢件慘案好陰公!突然記起搵番女童嘅衣服好似係格仔裙!

複式洋房

回覆:難忘的兒時回憶⋯⋯

細個屋企附近夜晚會有雪糕車,記得嗰次我同家姐買完甜筒好開心咁跑返屋企,點知就快跑到返屋企時......啲雪糕跌左出黎...得返個筒

MMQ    發表於 16-3-8 23:44
orangesasa    發表於 16-3-8 16:51
丫雅    發表於 16-3-8 16:18

大宅

引用:Quote:原帖由 ume 於 16-03-07 發表唔知你

原帖由 Joycemom 於 16-03-07 發表
咁拉唔拉到個犯?

侯爵府

細個唔係成日有新衫著,只得新年同去飲有得買新衫,年年年30晚,套新衫掛床頭,好期待新年到來。

夏天時,會開帆布床係門口瞓一陣,望住滿天星星,涼風陣陣,真係好掛住呢個感覺。

冬天返學又落雨,對白布鞋濕晒,隅足半日,腳趾疆硬,返到家成隻up到白晒。

小學好期待一年一度去旅行,因平日返學唔洗搭車,基本上日常唔多洗搭車,所以去旅行都enjoy坐旅遊巴。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Joycemom+於+16-03-07+發表呢

原帖由 leungbb_c 於 16-03-07 發表
咁拉唔拉到個犯?
剛上網找呢單失蹤案資料,無提過捉到兇手,只係話女童被一男子拐走!

公爵府

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

好似二年班,
返大陸探呀嫲,
坐一個表哥單車尾,
點知隻左腳zip左入後碌,
外側腳眼上下損哂,
記得爸爸抱我去大陸啲醫院,
跟住幾日都要去打針,
又用啲唔知乜up住隻腳,
要單腳行路…
過左幾日呀媽地又要去下一站探親,
就留低我喺呀嫲屋企,
唔記得我有冇唔開心剩低自己了,
只記得日日睇天蠶變,
首歌而家仲記得!
似前返大陸一返就好多日,
日日去up藥去打針,
隻腳一直都唔好,
直到返左香港,
睇左香港醫生搽藥膏冇再好似大陸咁up住,
好快就埋口了,
而家都仲有疤痕不過唔覺了~
人大左都會諗返,
點解呀媽可以掉低受傷既我,
繼續帶呀哥呀妹去玩呢?
仲記得呀哥特登講喺廣州玩水上樂園點點點,
笑我冇得去
唉,
諗起都有啲眼濕濕…

伯爵府

2018母親節勳章

細個住藍田(已拆)。某年中秋,跟阿哥落街買蠟燭,買完佢行得好快冇等我,我又未識路返屋企,結果一路由地下行到上頂樓15樓。15樓有戶好心人聽到我喊收留我直到阿媽逐層樓搵咁搵到上嚟,阿哥食藤條炆豬肉。

伯爵府

2018母親節勳章

仲有一件,係童年陰影,每次記起都依然會驚,有好幾年直情完全唔記得呢件事,係心理學講嘅自我保護。

住藍田第8座貼近相連第7座嗰邊個樓梯口,係走廊口第二個單位,幾層樓梯就到地面。二年級某日換咗校服但未夠鐘返學(下午校),阿哥俾5毫子叫我落街買紅蟲,買完就小學雞行下跳下好輕鬆咁拎住包紅蟲同找番嘅2毫子返屋企。上樓梯上到一半,突然有一種好奇怪嘅感覺,覺得條樓梯同平日好唔同,但係又講唔出有乜嘢。我停一停,擰轉頭見到後面有個男人dup低頭上樓梯,咁我諗,有大人響度,唔洗驚啦!就繼續行。轉入走廊行到第一個單位同我屋企中間,後面個男人突然cool我頸,佢同我講:「打刧!咪嘈!唔係殺死你!」佢揸住個指甲鉗,用入面有D生銹嗰個指甲鋤威脅我。我好驚,個心即時好單純咁諗:我只係個細路,冇錢,得2毫子,佢點解要打刧我???再諗:前面兩步就係屋企,阿哥響屋企⋯⋯。我吸一口氣後就掹大喉嚨大叫:「哥哥開門呀!哥哥開門呀!...」個男人就鬆手,我即刻衝向屋企大力拍鐵閘繼續大叫阿哥開門,回頭見個男人依然低頭正常步伐離開....。呢件事我冇同屋企人講,因為驚被人鬧(嗰個年代,有乜事D大人都係鬧咗先講),本來我亦冇將佢放響心上,直至大概一個星期至十日後,響第8座地下垃圾房發現一個10歲女童屍體,係被人姦殺....。
聽到段新聞嗰一刻個世界好似靜止咗,直覺知道,遇害嘅,其實好可能係自己!
幾日後警察逐家逐戶拍門搜查資料,響鐵閘邊我哋睇住佢哋一路拍門D人一路話唔知跟住閂門。到我屋企阿媽都係話唔知跟住閂門。我一直貼住阿媽,不斷掙扎,想講但係又驚。阿媽被我䀡住覺得好煩,然後好惡咁問我:「做乜呀你?!」我即刻走開乜都冇講,之後間中就會發惡夢,會驚到醒.....。然後就唔知點樣忘記咗成件事,但係一直都會避開第8座中間條樓梯(垃圾房響嗰條樓梯嘅最低層),就算到中學時,住7、8座嘅同學齊齊經嗰度返屋企,我都唔會一齊,自己一個都行另一面,同學問點解,我解釋唔到。

Charlotte_mom    發表於 16-3-10 23:58
丫雅    發表於 16-3-8 16:22
bobotl    發表於 16-3-8 03:12

大宅

引用:仲有一件,係童年陰影,每次記起都依然會驚

原帖由 etoile 於 16-03-08 發表
仲有一件,係童年陰影,每次記起都依然會驚,有好幾年直情完全唔記得呢件事,係心理學講嘅自我保護。

住藍 ...
好心寒,件事已過去了⋯祝福你

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 zitzai 於 16-03-06 發表初小

原帖由 ume 於 16-03-07 發表
唔知你係唔係講係瀝源唔見咗個細路女嗰單?其實嗰個女仔住我附近。當年佢呀媽傷心咗好耐!
我其中一件難忘 ...
我當時得 6-7 歲,對單案坦白講係無印象,連我媽話貼到周圍係相我都唔記得,都係聽阿媽講。 點都好,你識得嗰個細路女好慘

伯爵府

2018母親節勳章

小冬甩 發表於 16-3-8 08:56
好心寒,件事已過去了⋯祝福你
Thx!

公爵府

Joycemom 發表於 16-3-7 22:50
咁我就唔記得!但我好記得搵返個女仔啲骨後,係佢屋企個大門望入去會見到個女仔笑得好甜既大頭相!真係好心酸!

Jumboli    發表於 16-3-9 01:53
Jumboli    發表於 16-3-9 01:53
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

leungbb_c 發表於 16-3-7 23:41
咁拉唔拉到個犯?
拉唔到!因為只搵到啲骨和衫,咩線索都無晒!當時都好大件事,警方都四維問啲街坊,仲上埋警訊,但最後都搵唔到個犯,個女仔點失蹤?點解會失蹤?同埋失蹤後發生咩事?點解會死同點死?到而家都係一個迷。
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

zitzai 發表於 16-3-8 09:46
我當時得 6-7 歲,對單案坦白講係無印象,連我媽話貼到周圍係相我都唔記得,都係聽阿媽講。 點都好,你識得 ...
真係好慘

大宅

引用:Quote:leungbb_c 發表於 16-3-7 23:41 咁拉

原帖由 ume 於 16-03-08 發表
拉唔到!因為只搵到啲骨和衫,咩線索都無晒!當時都好大件事,警方都四維問啲街坊,仲上埋警訊,但最後都搵 ...
Oh my god
太慘啦!希望個犯唔好再搵目標啦

男爵府

引用:全家準備出街,出門前去厠所,出嚟時全屋走

原帖由 yinyin1981 於 16-03-06 發表
全家準備出街,出門前去厠所,出嚟時全屋走哂,門都鎖埋,我呆左之後大聲喊,冇幾耐有人開門不停鬧我慢吞吞 ...
童年陰影

男爵府

婆婆拖完地,我叫細路同我一齊玩溜冰(磚地),我追細路跑,跟住我嚇一嚇佢,佢「洗」腳撞左埋門鎖,撞穿左個頭

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 etoile 的帖子

你好好彩, 走得甩。藍田真係好多色魔同變態佬。
記得細時, 警訊成日播呢d風化案, 好多時都有藍田份。

我細時都係住藍田, 所以好深印象。

有一次警訊重案件重演, 映個女仔在20座文具舖抽噹噹。
抽完回家(好似係住16-18座), 風化案通常發生在相連座數,D衰人貪佢多出口,易D走甩。
個女仔又係好似你咁講, 俾個男人從後"COOL"住佐...當時佢死命拉住住戶出面個D 水喉鐵通....
其實好多C9打開門傾計...但個變態佬鬧個女仔「衰女包,快D跟老豆返屋企」咁上下對白, 扮係個女仔既爸爸, 所以周圍D街坊見到都冇出聲,冇救個女仔....最後個女仔就係咁, 俾人強姦了。

自從睇了呢個案件重演(我當時好似讀緊小學, 同案中女仔差唔多大,又係好鍾意係20座個邊D文具舖), 之後我成日發惡夢, 將自己代入佐。
真係好驚.....
Childhood is journey, not a race.

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

catvicky 發表於 16-3-7 10:54
我二年班時,要自己係屯門搭巴士去旺角花園街搵我媽,點知訓著左,一扎醒就剛剛過左花園街,下一站已經到旺角街 ...
發現迷途小羔羊
警察叔叔好有趣

首頁
23456...8

尾頁

跳至