跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 babiiyuky 於 16-01-25 發表

原帖由 yokulami 於 16-02-06 發表
三個外藉老師應該係全校,而且他們都不是教英文科
咁當然啦…好小會有外藉老師教英文科的…但本地老師講課都系全英文…所以我學生有時都系聽唔明個老師比既功課要做啲咩…

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+yokulami+於+16-02-06+發表三

原帖由 babiiyuky 於 16-02-06 發表
咁當然啦…好小會有外藉老師教英文科的…但本地老師講課都系全英文…所以我學生有時都系聽唔明個老師比既功 ...
圓玄係net教英文的,而且是雙班主任制。
應該是小部份直資不是net教英語,而且net數量咁少!這個我覺得都算是李小的缺點

大宅

BK Milk勳章

COCO925 發表於 16-2-3 23:36
你好,我女現在讀緊小一,功課不多平均6-7樣功課,有時再少D,默書一星期二次(中文),下一星期二次(英文 ...

一星期2次中文。一星期2次英文。。。
咁即要日日溫默書範圍?

大宅

引用:Quote:COCO925 發表於 16-2-3 23:36 你好,

原帖由 howin_yip 於 16-02-19 發表
一星期2次中文。一星期2次英文。。。
咁即要日日溫默書範圍?
是隔週中默或英默,即今個星期有兩日中默,下星期有兩日英默

別墅

回覆:aidaau 的帖子

是的,範圍會預先提供😊

別墅

回覆:COCO925 的帖子

剛剛李小家長日,我地都擔心小女聽唔明英文,老師說她已適應及能與老師對答!

大宅

引用:Quote:原帖由+small_sze+於+16-01-19+發表

原帖由 COCO925 於 16-02-03 發表
你好,我女現在讀緊小一,功課不多平均6-7樣功課,有時再少D,默書一星期二次(中文),下一星期二次(英文 ...
每日6-7樣功課,你的小朋友需要幾耐完成?

一星期兩次默書,係默幾個詞語咁?每次默幾多野?

我係working mum,放工要成8點至返到屋企,好怕冇時間跟功課、同佢溫習

別墅

回覆:禮媽媽 的帖子

功課方面(用6-7樣計算)起初9-11月時候,須要陪住佢做,大概1.5-2小時,直到現在,是自己做,沒有家長陪伴大概1.5小時(我女係心散果種人😁)
如(3-4樣)不夠1小時可完成
*都視乎小朋友程放*
默書方面,其實學校都不停溫習(例如功課抄寫過,默書前一天,又重溫過)

別墅

依家小朋友番全日,係須要多D休息時間,我通常9:30-10:00左右一定要上床,所以做功課,溫習,晚反時間要安排好好!
我都要番工,通常叫小朋友先做識得做功課,唔識留待回來問我地或者打電話問我地功課😊

複式洋房

回覆:Danny3101 的帖子

想問下一年學費大約多少? 其他什費多唔多? thx

大宅

今年學費 全年 12,480. 分十個月, 每月 1248
雜費只是學期初 比少少
(例如家教會費用 約 50, 書單外 可能另加 1-2本練習的費用)

另外某些課外活動 是自費參加的.

而李小亦有 些家長親子活動, 都是自費報名參加.

別墅

回覆:Phoenixyu 的帖子

現在學費$1280
只有開學書薄費,如參加學校活動有費用之外學校没有費用收取。
另外就是校車費!
學校加建泳池,希望今年9月可以用(好期待!)

別墅

Danny 價$才對

複式洋房

回覆:Danny3101 的帖子

Thanks so much, 都okay ar

大宅

其實李小好唔好
我自己覺得很好, 別人怎樣看我不管
如同區朋友問我, 不想用長時間交通的話
我必定推介李小.

我自己兩個 好興幸在這校就讀
活動好多. 語言能力強
展示小朋友能力的機會好多
當然校內小朋友成績 競爭亦激烈
校內 有 Buddy 計劃
我囡 有 2個 小Buddy. 常常見面.
佢地相處好好 (每人情況不同)

但校內當然亦有現家長不滿.
有人嚴 英文淺 , 有人嚴好深.
有人嚴功課多, 有人嚴操練不夠
有人嚴為何在正常上課 時間有多元智能課 (MI)
有人為此而高興, 讓小朋友在校免費接觸不同 樂器, 舞蹈, 聲樂訓練.

但不滿的家長只常常 批評學校, 講是講非
不明為何不轉校.

可能有家長見我這樣寫 會不高興
但我只能說 本人認為李小巳是區內名校
但不是一間完美的學校
仍有進步空間 .
所以請家長不要做傷害學校的事.
想想你的孩子當日收到李小確認信時的 心情
希望家長 企後一步看學校為小朋友(s) 做的事
多一點包容.

如果覺得學校好差, 令你好不滿. 難受. 憤怒.
請考慮轉校

alexcmk    發表於 16-3-1 16:20

大宅

我女兒好幸運地將會去9月入讀李小,但最另我擔心既係返學時間,因我住在屯門6點多就要上校車,如連食早餐等等時間,可能要個小朋友5點幾起身

我計算過5點幾起身去返去,放學返到屋企都成4點幾,之後再要做功課可能都6點,跟住又話食晚飯,因為要配合超早起身,所以未夠8:00又沖涼就訓覺,可惜既係我要返工,放工返黎佢都要訓覺,變左完全無晒時間去休息同溝通,如果日日都係咁過,我覺得有D慘。

所以,我想知有無同住屯門返李小的能告知時間係如何安排的?等我可以有個參考

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

引用:我女兒好幸運地將會去9月入讀李小,但最另

原帖由 joeytsui 於 16-02-29 發表
我女兒好幸運地將會去9月入讀李小,但最另我擔心既係返學時間,因我住在屯門6點多就要上校車,如連食早餐等 ...
睇到個時間表都覺得辛苦。。又冇晒親子時間。。
幾點正式返學,可以自己送返學嗎?如返七點九/八點,車程大半小時,早餐食半小時的話,就可六點半左右起床。
如果唔得,睇黎搬入天水圍會好d,讀六年啊。。

大宅

alicewtw 發表於 16-3-1 10:13
睇到個時間表都覺得辛苦。。又冇晒親子時間。。
幾點正式返學,可以自己送返學嗎?如返七點九/八點,車程大 ...
之前interview試過搭車去,車程一個鐘走唔甩,另外半個鐘食早餐同換衫刷牙係唔夠時間,起碼要45分鐘。我有提過話搬入天水圍,但老公反對,唉!!!!!我真係諗唔掂D時間,最壞打算係放棄唔入讀,到6月是但同佢考間係屋企附近既就算。

大宅

回覆 joeytsui 的帖子

李小都好多學生住屯門

你可否告知你住那個位置
我幫你問下家長朋友 大約幾點上校車

大宅

回覆 Danny3101 的帖子

我住黃金海岸,好入,要轉車,好麻煩

首頁

尾頁

跳至