婆媳關係

跳至

首頁
23456...10

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呀...我又真係唔知bo.
呀6299佢地2個好古怪,c6問佢地又唔講咩都收收埋埋.
所以我都唔知佢地係咩人.

呀...好想知呢而家小學手冊仲洗唔洗寫咩鄉下ka,因我細個時要ka

男爵府

仲有啊,我已經有兩個寶貝女,佢全家同所有親戚見親都問我會唔會追個仔,追佢條命未!

我老公個大嫂同我老公講:阿邊個,你真係要生個仔。

大宅

福建人真係好難頂..D生活習慣好難頂..唔想俾你聽既就係咁講福建話..所以就算你識聽都要係佢地面前扮唔識聽..我就係咁先知我99同人講我咩壞話

珍珠宮

原文章由 小肥猪 於 08-8-13 17:10 發表

好有同感, 我d褔建friend都幾好人, 但係佢地好似俾屋企洗咗腦咁, 對屋企無私奉獻, 阿大佬明明係做地盤要講到好勁, 話係做生意, 佢阿嫂好辛苦揾錢又講到佢無忽好. ...

係呀, 係呀, 我99都好鬼鐘意認叻:;pppp: , 又要我c6成日奉獻, 個仔3x歲人都要問佢攞番新年d利是錢 , 但c6又肯俾喎. c6無錢佢又問係咪我洗晒佢d錢(當時未結緍都喺我面前問) .

珍珠宮

原文章由 rita2008 於 08-8-13 18:57 發表

好有同感...............
我同你有好多野都好似, 唯一唔同就係我老公錫我多過99.
如果唔係, 我真係唔嫁. 不過, 而家都有d後悔.
因為福建人真係好難頂
. ...

絕對係呀, 但我c6就錫晒99, 成日唔理我, 唉 .

早2日同呀媽講開, 原來佢話我同福建人結婚時佢都知大鑊, 但唔敢出聲, 而家我同男家反咗面佢至講咋.

我中學同學(嫁咗去美國)的媽咪(仲喺hk), 大家都識咗成廿年, 而家都成日出來飲茶食飯, 都唔明點解99同大姑9咁對我?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 包面柔 於 08-8-14 02:24 發表
福建人真係好難頂..D生活習慣好難頂..唔想俾你聽既就係咁講福建話..所以就算你識聽都要係佢地面前扮唔識聽..我就係咁先知我99同人講我咩壞話

唔唔!!我都係甘~~
佢地D飲食又奇怪...同廣東人好大分別...
我99都成日叫我就我老公,,好似自己個仔大曬,人地個女就唔係人甘!! 佢地又死要面,又要認叻!又算死草!!好在佢地男家冇咩$$姐,如果唔係我仲得了既!!實比佢睇我唔起添呀!!
佢成日同D親戚講我壞話我聽得明嫁,但都要扮曬冇野甘,,,唉,,好似傻仔甘囉,,,

原來呢度有甘多媽咪嫁福建人嫁?真係同病相連呢.....

大宅

me 2, me 2, 我都係嫁左福建人, 佢兩老簡直活寶貝, 我相信我死佢地都唔死, 成日鄉下乜鄉下物, 又唔理人感受, 成日睇D大陸台, 咁鍾意又唔見佢地死返下去, 已經唔一齊住, 成日又話要死過來坐, 閒閒地一坐又坐成粒鐘, 屋企又唔係無電視睇, 再唔係就同D無謂人過來我屋企, 當正間屋係佢地, 又係我面前講D我唔識的鄉下話

大宅

仲有我都係嫁福建人!係BK每次有関99鄉下的topic,都係福建人跑出架!
佢哋真係好煩、超重男輊女。D新抱全部都係哋底泥!
北角係福建人地頭,我99佢哋一定要住北角!係北角基本係講福建話就得。時常話我唔識聽又唔学。好煩!

大宅

咁佢地落左香港幾廿年, 又唔識廣東話,

大宅

不如開個topic , 有關做福建人新抱, 開完print 出來比C6睇, 叫佢睇下我地福建人新抱有幾慘

大宅

原文章由 十一月 於 08-8-14 14:13 發表
不如開個topic , 有關做福建人新抱, 開完print 出來比C6睇, 叫佢睇下我地福建人新抱有幾慘

Good idea!

我99當个仔係皇帝咁服侍, 畢湯、畢飯、meet蝦殼、葡萄子meet皮 meet核先致比个仔食 當然要求我都要咁樣服侍C6,佢都shot架!
時常call我問C6点樣?自己又唔call佢wor.當D新抱係亞四、妹仔。

珍珠宮

原文章由 bpwwp 於 08-8-14 15:26 發表

Good idea!

我99當个仔係皇帝咁服侍, 畢湯、畢飯、meet蝦殼、葡萄子meet皮 meet核先致比个仔食 當然要求我都要咁樣服侍C6,佢都shot架!
時常call我問C6点樣?自己又唔call佢wor.當D新抱係亞四、妹仔。 ...

你99會CALL你呀? 我99直頭當我冇到, 成日叫C6返去食飯, 結婚前佢話婚後要C6晚晚返去食飯, 我笑笑口問, 咁我呢? 99話"你咪返去你呀媽到囉! 而家我同C6一齊餵孖女食粥, 99又要C6食飯先, BB等佢餵住先(都係要分開我同C6), 但係就冇留餸俾我, 仲執埋枱添, 連工人都不如.

珍珠宮

原文章由 bpwwp 於 08-8-14 15:00 發表
仲有我都係嫁福建人!係BK每次有関99鄉下的topic,都係福建人跑出架!
佢哋真係好煩、超重男輊女。D新抱全部都係哋底泥!
北角係福建人地頭,我99佢哋一定要住北角!係北角基本係講福建話就得。時常話我唔識聽又唔学。好煩! ...

係呀, 北角至筲基灣一帶都係呀, 我99都話一定唔會搬離果區.

大宅

係呀, 係呀, 99成日打電話來, 次次都問你有無煲湯, 煮左反未?, C6唔飲湯, 有次我同99講C6唔飲湯, 得我飲唔煲啦, 佢話我佢唔飲都要煲, 你倒都要架, 跟住我都無理佢, 而家反左面, 佢試過同我講煲湯, 咁我咪同佢講, 咁折墮的留返比你做。佢問我煮反未, 我就答本來煮, 你打電話來咪煮唔到羅

大宅

我都係嫁福建人!佢地D嘢真係好難頂,我99講是非、祕物用福建話,極講門面、死要面等等...............對外人扮闊佬,自巳人算到盡,講到利益,理得你係老豆定仔,好似未見過62剛過身,初初99、大伯聽到,立即 say no,唔理,我叫c6當是62最後一程攪攪佢,c6同62嗰邊D親戚聯絡過,才知道62剩下三十幾萬比自已做身後及留比D仔,c6同大伯講咗後,大伯立即要返來攪............. 好明顯大伯想從中落格,c6亦知道亦佢我講 "我唔要$亦唔想理",我心諗...............好難!由設靈到火化完,大伯連對白蜡燭都慳,大伯話姑婆99比佢個3萬都唔夠埋單,仲到倒貼 (好估計埋單都唔駛萬5蚊),7餸飯由無訂枱,話怕無人來食,到頭來2圍人响酒樓等位!食唔完D餸,99仲話要打包 我同99話你拎好啦!唔好比我拎。

好!最後要分錢!99聲淚俱下同D仔女話:你地老豆好好,淨下D錢分比你地......(喊),平安紙寫你地2兄弟分,其實你地老豆想寫家姐名,但佢唔記得家姐叫咩名.............(喊),所次無寫,本來份遺產分4份,但我唔要,求其要返3萬旁身..........(喊)姑婆到.........(實情是設靈前一晚,姑婆99 call c6,仲話用SP比我聽埋,姑婆99話: 我依家講返你老豆D遺產,亞X,你大哥初初堅持比晒D遺產佢,佢會處理D 錢,我唔肯,佢話要收$至肯領屍,你知佢有古惑,所以先比6萬佢攪白事,其他我會按遺足分比你地2兄,但隔幾日,你亞媽叫我遺產比晒佢分,我便加信唔過你亞媽,我都無比,仲講明按遺足份比你地2兄弟,但你亞媽日煩夜煩,係都要分一份,最後我決定,你地3兄、姐弟各6萬,你亞媽3萬,本來你仔仔有4萬,你大老又話要分比佢老婆 (=大嫂),我咪响你仔仔抽起2萬,你大嫂同你老婆各1萬,你点睇?c6跟本無諗住有錢分,無咩意見)

但99無諗過姑婆99同我地confirm過,我睇住99响到做戲做得十分出色,到姑婆99派咗支票,99就立即笑騎騎,到離開酒樓,99、大伯都唔要62張車頭相,c6唯有拎,送走D親戚,大伯話要我地請佢食餐勁,所有人都跟住我地返屋企食飯,我同亞仔白問食唔落,因為10:00am食早餐、1:00pm到萬國,c6見99、大伯未來,去食lunch,2:30pm做咗15分鐘儀式,3:00pm出車火化,4:00 pm食解 "X"飯,8:00 pm食晚飯,9:30pm食糖水,机本上我同仔仔由lunch開始都係食少少,糖水更加無食。

原文章由 包面柔 於 08-8-14 02:24 發表
仔仔06-12-2003出世

珍珠宮

原文章由 十一月 於 08-8-14 15:13 發表

好呀, 好呀, 原來有咁多福建人新抱喺到, 睇吓除咗種族歧視, 重男輕女, 貪錢又孤寒, 唔識又扮識, 又要面, 刻薄新抱...仲有D嘜?

大宅

好呀, 好呀, 我都好想知仲有D嘜?

複式洋房

原文章由 rita2008 於 08-8-13 18:57 發表

好有同感...............
我同你有好多野都好似, 唯一唔同就係我老公錫我多過99.
如果唔係, 我真係唔嫁. 不過, 而家都有d後悔.
因為福建人真係好難頂. ...

咁你就好啦! 我就真係好鬼後悔嫁比福建人. 佢地d習俗又怪, 人地過節食飯食雞, 燒肉, 魚, 蝦, etc, 佢地就煮埋一盆盆炸蝦, 炸魚, 炸豬肉黎食同拜神, 超怪! 簡直溶入唔到佢地d生活習慣.

大宅

見到呢個topic太好了, 我也是嫁福建人, 我只可以說: 有下一世一定不嫁福建人, 原因6299太麻煩, 當自己仔女係寶, 人地仔女係草. 不知所以.

大宅

我都支持呀..佢地太多野俾人講啦...我99仲要衰到餵埋生果俾佢個仔食..餐餐打黎問有咩餸煮俾佢食.有冇湯?有冇菜.....仲有仲有..佢地好鐘意食炸野..我就係因為咁而同佢地分開食.. 咁我冇可能要我個女餐餐食炸野嫁..佢都冇腦既...又唔衛生..又死要面.冇錢又要死沖....個D仔成個大帝咁..縱壞曬..~ 講住咁多先....仲有荃灣都好多福建人

首頁
23456...10

尾頁

跳至