親子旅遊

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

回覆 conniemh 的帖子

請問特色火車是否很值得坐? 我只會坐一程火車由博多去別府, 其餘自駕.

我見由布之森一程YEN5680, 全程三個鐘, 全車指定席. 如果坐SONIC自由席 只要1小時51分, 車費5086YEN.

如果由布之森無咩特別, 係咪坐SONIC 好過? 又快又平.

大宅

回覆:一齊入來傾下九州 ^^

我由別府坐由布院之森去由布院
架火車唔算勁靚,有d 舊
但佢行條路先靚
係穿過d 森林小村莊到行,好似仙境咁
我仲要坐第一行,d 境靚到我嘩嘩聲

大宅

獨角馬 發表於 14-12-16 20:18
我由別府坐由布院之森去由布院
架火車唔算勁靚,有d 舊
但佢行條路先靚
嘩!咁吸引, 咁點都要坐下! 第一行係咪好D? 因為帶住2個仔, 我本來諗住坐後些近廁所添. 另外, 好似係咪有其中一邊的車窗望出去景觀會特別靚?

禁止訪問

引用:我由別府坐由布院之森去由布院架火車唔算勁

大宅

引用:Quote:原帖由 獨角馬 於 14-12-16 發表我由

原帖由 ting-ma 於 14-12-21 發表
但冬天的景可能冇咁綠油油
我11月尾去架
睇秋天風景都好靚

禁止訪問

回覆:獨角馬 的帖子

男爵府

引用:Quote:原帖由+獨角馬+於+14-12-16+發表我由

原帖由 ting-ma 於 14-12-21 發表
但冬天的景可能冇咁綠油油
琴日先決定1月1至4號去福岡,一家三口,小朋友4歳。除咗係福岡玩,請問有冇D乜地方係必去?去搭布之森火車驚冇火車票同遠,因為三晚都係福岡住。

男爵府

siuap 發表於 14-12-23 19:06
琴日先決定1月1至4號去福岡,一家三口,小朋友4歳。除咗係福岡玩,請問有冇D乜地方係必去?去搭布之森火車 ...
你去嘅時間太少, 淨玩福岡都合適

我推薦去海之中道公園, 又大又靚, 入場費又平,
租單車遊覽非常正,
入面有兒童遊樂場, 動物園等。
啱啱見到新年有啲活動, 你可以睇睇

http://www.uminaka.go.jp/cat5/005253.html

附近就係海洋世界(水族館), 可以併埋一日遊

男爵府

芝芝 發表於 14-12-3 15:12
我3月1出發,不過由朋友plan.我乜都無諗呀
how's your fd's planing?

男爵府

yukiyukipang 發表於 14-12-9 09:25
大家好,我岩岩諗好行程
同行2歲小童
1 屋台
same here~

大宅

九州親子推介九州自然動物園, 天草觀豚, child kitchen餃子拉麵製作體驗, 夏天還可到白糸瀑布吃流水麵

大宅

我三月下旬出發, 去7日用5天JR Pass:

Day 1 福岡 > 鹿兒島 (食黑豚Shabu Shabu)
Day 2 鹿兒島 > 櫻島 (睇火山) > 鹿兒島 (食鹿兒島拉麵) > 指宿 (浸溫泉同試黑砂浴) > 鹿兒島 (屋台村食薩摩料理) > 熊本
Day 3 熊本 > 見晴台 (採士多啤梨) > 熊本 (食熊本拉麵, 遊櫻之馬場, 櫻之小路, 通町筋商店街, 食地道走地雞) > 福岡
Day 4 福岡 > 雄武 (御船山楽園賞花) > 佐世保 (遊商店街, 食居酒屋料理) > 豪斯登堡 (光之王國及鬱金香祭) > 福岡
Day 5 福岡 > 大分 (大分城址公園賞花, 食琉球料理) > 由布院 (遊湯之坪街, 金鱗湖, 浸溫泉) > 福岡 (食日料燒烤肉)
Day 6 福岡 > 唐津 (遊呼子朝巿, 唐津城, 唐津神社, 曳山展示場, 食魷魚刺身) >福岡 (遊博多運河城, 食天婦羅加地道壽司)
Day 7 福岡 (遊愛宕神社, 福岡城址, 大濠公園, 食地道もつ鍋) > 返港

超期待!

男爵府

引用:Quote:siuap+發表於+14-12-23+19:06+琴日先

原帖由 BoNLuI 於 14-12-23 發表
你去嘅時間太少, 淨玩福岡都合適

我推薦去海之中道公園, 又大又靚, 入場費又平,
Thanks for your advise! I will plan our agenda based on it

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 ting-ma 的帖子

都唔算好趕, 一早由博多去雄武車程一個鐘左右, 由雄武去佐世保就唔洗一個鐘, 由佐世保去豪斯登堡唔洗半個鐘, 去到大約三點左右, 由於我想睇光之國王, 所以會夜走, 尾程由豪斯登堡直返博多就真係要兩小時車程, 預準返到博多應該10點半左右, 不過我哋兩個大人就OK的, 如果有小朋友就唔建議咁行.
如果帶小朋友, 只建議由博多直接搭豪斯登堡號去豪斯登堡,8:34 & 9:31有班豪斯登堡號由博多開直去豪斯登堡, 如搭9:31班車出發去到都係11:19, 當食埋晚飯睇埋光之王國, 19:49有車, 但就要响早岐轉一程, 返到博多21:35, 我覺得都可以接受的.

男爵府

回覆:kvvvcheung 的帖子

same here too

男爵府

ting-ma 發表於 14-12-25 00:51
回覆 dcmy100 的帖子

請問 "child kitchen餃子拉麵製作體驗,"-> 有link ma?? 謝分享~~ ...
應該是指一風堂兒童廚房

http://www.child-k.com/

禁止訪問

男爵府

想請問大家,如果我係買北九洲pass係咪唔可以去小倉?咁姐係如果我去小倉轉車去別府我係咪要買過票?

首頁
23456...8

尾頁

跳至