跳至

首頁
23456...22

尾頁

男爵府

原文章由 Blythemia 於 07-7-23 12:49 發表
米:

你同我上次一樣命運.你女細,諗住你如果知道結局就唔會唔理佢,先至講你知.雖然我估你想打佢.我件餅先至堆,明知人地唔想知,重要堆多口 家陣我幸保不失,但係我個中間人病左,我今晚都未 ...

餐啊,
我要出去一回, 你食夜晚o個隻肥鴿先

咩呀
我即情想打佢 佢故意o架

男爵府

oh,好期待星期四呀!

男爵府

0機價

bk 的pm係會「食字」,我發現左
我對現在的bk胡裡胡塗,好多野都唔識搞。

你o地知唔知我隻愛豬今日畫左個蛋糕送俾,跟著同我講咩?

豬: 媽媽,我好快就生日,4歲
媽:我知道,四年前那一天,生你生得好辛苦
豬:我送個蛋糕俾你,希望媽媽好開心……
媽:
豬: 媽媽,你想送咩禮物俾我?
媽媽: ( 正堆女)
豬: 你唔駛俾錢o架!!!!
媽媽: ……你想媽媽大大力抱你鍚你嗎?

豬遞上一張xx通電話的宣傳單章:
我想買個「0機價」的Nxx, 我日日打電話俾你唱歌, 媽媽好開心!!!!!!!!

餐,
:mrgreen:

大宅

事實證明,你隻豬醒過我桶油.佢而家心目中最恨係就係電話,但係都唔識出呢d招.淨係識話,其實我銀行都有xxxx蚊,夠錢買個???電話.我一問佢咁邊個交電話費,佢已經企住唔識答.

男爵府

原文章由 Blythemia 於 07-7-23 22:29 發表
事實證明,你隻豬醒過我桶油.佢而家心目中最恨係就係電話,但係都唔識出呢d招.淨係識話,其實我銀行都有xxxx蚊,夠錢買個???電話.我一問佢咁邊個交電話費,佢已經企住唔識答.

蟻呀, 你桶油好快知道xxxx蚊0機價,跟住佢可以一年唔駛交電話費:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
我隻豬現在最愛去的地方是掃馬通玩手電,d人成日同佢講媽媽唔駛俾錢佢就有nxx

桶油好純良,豬係柴狼

大宅

原文章由 小米米 於 07-7-23 22:42 發表

蟻呀, 你桶油好快知道xxxx蚊0機價,跟住佢可以一年唔駛交電話費:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

千祈唔可以俾佢見到呢段.唔係就家無寧日.

大宅

0 機價

我粒b 都出左部了, 鬼叫佢學校在山卡拉, 中學部係特別批准帶手機回校的, 上堂前就要繳械 :) 方便放學要留校乜乜物物時同家長聯絡, 所以呢, mimi 上次蕩失路, 遇上任何一位姐姐都係一人一機在身架 :)

粒b 貪令, 出左部朱古力, 舊電原來好快扯乾架 好彩係 0 機價 佢又無 lur 我等部 i-瘋

大宅

testing testing~~~~~

大宅

mia:
典解你出到香港字? 我剛剛試過唔得 bor? ?-( ?-(

我身邊 d 人好得意, 自己無追開哈仔, 都好有興趣追問/打聽/轉述結局 c 淨邊個 我呢三日以來講得最多就係: 反面架, 反面架

[ 本文章最後由 Jelly 於 07-7-24 00:16 編輯 ]

男爵府

原文章由 小米米 於 07-7-23 22:20 發表
bk 的pm係會「食字」,我發現左
我對現在的bk胡裡胡塗,好多野都唔識搞。

你o地知唔知我隻愛豬今日畫左個蛋糕送俾,跟著同我講咩?

豬: 媽媽,我好快就生日,4歲
媽:我知道,四年前那一天,生你生得 ...

你隻豬真係醒呀!

我隻臭豬都有部電話,都係0機價,暑假開始佢去跳舞,彈琴 (港島西去旺角)都係自己來,我係咪好鬼大膽?無計,無人帶...所以窮人屋企的小朋友零舍快要學會獨立。:lol:

我女睇得快過我,一路睇一路暗示比我聽...個內容。 有時好辛苦霸到本書係樹睇,佢一瞄到我睇到某頁,就會講 :哎呀! 呢度乜乜乜呀,你就來睇到有人....

好無癮。

大宅

啫喱:

我有過改之,請收PM.

(另外我琴日有d野向糖小姐補充,順口請佢鏡下留人.高抬貴手,我又順便請佢照顧埋你喇

男爵府

原文章由 Ms.ChanChan 於 07-7-24 10:32 發表
我隻臭豬都有部電話,都係0機價,暑假開始佢去跳舞,彈琴 (港島西去旺角)都係自己來,我係咪好鬼大膽?無計,無人帶...所以窮人屋企的小朋友零舍快要學會獨立。:lol:

我 ...

餐啊!!!

頌怡呢d 係要教架,餐, 你捨唔捨得打佢呢?:lol

六年級,唔算喇

我想問下,頌怡跳舞, 隻腳腳粗唔粗?你覺唔覺得佢有儀態? 係o米書文d?

Jelly,
你粒B對聯有無杏欣賞下

咩咩,
你想d 相點執?:lol 糖小姐自己影相,佢會幫有關方面執一張相 心情好可以幫你化個妝,件衫都可以變色 之後好似容祖兒

各位杏仁,
我還有一半看完
我好唔捨得

MAU人, 角角, 波仔、一干人等,
去晒邊?:loveliness:

大宅

mia:
我點敢有意見 你唔介意我公諸同好架呵? 登登登登.... 各位, mia 寫得我粒b 絕好, 比真實版好左何止百倍

悅近來遠 懷仁懷信 菽水承歡存達孝
揚清濯汙 立德立言 蓀蘭秀實映階庭

附 mia 精心解說於後:

(1) 悅近來遠,出於論語·子路:“近者悅,遠者來。” 我好喜歡呢一句,有德之人,令周圍的人悅服,遠方的人來歸.很有親和力呢.
菽者豆也,孔子曰: 啜菽飲水盡其歡,斯之謂孝。即係話就得算咸豆食,齋飲水,能令父母開心,已經係孝.當然jlb一定唔會以咁既規格事奉你地.我既意思係,呢個小朋友咁有德行,有仁心,有誠信,就算不能大富大貴,做父母也很安慰.我想你也是這樣想吧.達孝:孝之極也,冇乜特別意思,係要砌岩字數同平仄

(2) 今次既改動主要係將下聯第一句改番岩.意思同激濁揚清一樣,都係除善揚善.當然字眼令少咁啦,智圓行方當然係好,不過詞性同上聯位置唔對,意思幾好都唔合格.咁我唯有捨棄佢.揚清濯汙都好,年輕人應該有咁既抱負志向,係呢個癲倒是非,黑白不分既世界先至可以清醒咁生存,堅守原則.同德立言既呼應可能比智圓行方更好.

不過因為用左個濯字,後面擢秀就要犧牲:-( 我喜歡個秀字,改一改為變成動詞,秀實,你都識解,長出美好既果實.呢棵孝順而天資過人既小幼苗最終會在你家中結出甜美既果實.我就好羨慕喇.
希望你地喜歡呢個改動,俾d意見喎.

你地話, 我粒b 係咪好幸福呢? :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

男爵府

Jellabee
你好幸福, 一於放在紀念冊上:-P

呢棵孝順而天資過人既小幼苗最終會在你家中結出甜美既果實<----好優美呀

咩呀,你直情出盡功力呀:-P

我們各位小杏仁,是否個個都有齊? 不如我們post 在一版, 來個永恆的紀念:mrgreen:

[ 本文章最後由 小米米 於 07-7-24 17:11 編輯 ]

大宅

米:

我榨乾榨淨,盡哂力,所餘無幾.你既提議非常好,我淨係欠餐餐同角角.希望不日上映.我有冇漏左邊位?

糖小姐並非自己出山,有好舖既攝影師叔叔專人服侍.
我見佢影幾部書都好有心機,希望唔好俾我地兩隻野搞喎哂啦.

米版主,
究竟何解會食字?呢段野我打足三次

jelly,

你係咪收唔到我講佳子弟個第二隻貓?

[ 本文章最後由 Blythemia 於 07-7-25 10:13 編輯 ]

大宅

餐:

到你啦到你啦.你頌怡副對鍾意長定短,最低消費上下聯各四字,最高消費好似JLB咁上下. 你想我寫d什麼落去?

角角:
你放大假麼?怎麼不見你

男爵府

咩呀,

jelly,
實驗證明, 長篇大論沒缺字:lol
民婦剛在自由講場很久沒發表過長篇大論的文章,完全沒問題:lol

男爵府

原文章由 Blythemia 於 07-7-25 10:12 發表
餐:

到你啦到你啦.你頌怡副對鍾意長定短,最低消費上下聯各四字,最高消費好似JLB咁上下. 你想我寫d什麼落去?

角角:
你放大假麼?怎麼不見你

嘩,好開心呀!

我無要求呀,長的短的都無問題,總之係出自mia手筆就得o架喇!

大宅

原文章由 Ms.ChanChan 於 07-7-25 14:33 發表

嘩,好開心呀!

我無要求呀,長的短的都無問題,總之係出自mia手筆就得o架喇!

收到收到.盡力而為.

大宅

米:
:) 我閒時都有讀 Erica's blog, 對這位不獨有美麗軀殼的揚眉女子頗有好感 :)

前排至借著人家寫的部落, 作為反面教材 跟小女討論網絡上慎言慎獨這份修養, 我不要求佢做文明大使, 但起碼唔好做網絡垃圾蟲, 隨意參與不經辨析, 人云亦云的叫囂謾罵. 希望阿女唔好覺得媽媽太古板 年少尚且可以輕狂, 大人大姐又由誰來提點呢?

首頁
23456...22

尾頁

跳至