跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 professor 於 07-7-11 16:13 發表

係長憂 99.99999999 ar

:lol: :lol: 我諗住打斧頭呀 :mrgreen:

大宅

各位媽子,
小朋友活躍有時真係幾煩既, 不過佢地既童年應該係甘樣架播, 細事無時停亦都係正常, 我個女都算係靜既一類, 但係佢都會有興奮發狂既時候, 有時真係好難叫停佢, 我就會用其他野分散佢既注意力, 多數都會以靜態既型式去平伏佢既過度興奮心情, 比如同佢講今日發生既事, 自己作一d 野同佢講, 比如話搭車返工係車度見到個小朋友, 點曳/點乖, 甘keep 住同亞女講呢個小朋友發生既事, 亞女就會乖乖甘回應下我, 甘佢就吾會甘興奮架啦, 我到而家都係用呢種方法去鎮住佢, 都幾work 架, 你地可以試下睇下得吾得.

杏利, 老師今日叫亞女上台做 "拎咪" 講台詞, 亞女後來吾肯講, 因為佢話驚喎, 我返到屋企佢主動同我講呢件 "瘀" 事, 我安慰左佢之後, 問佢有無後悔吾做mc, 佢話出年先做喎, 因為佢今年得5歲! 真係比佢笑爆咀.

別墅

你好呀sheta...我囡囡出年3歲要讀k1今要報學校..我想問下英藝洗唔洗一早要同佢報名?佢地d課程係咪好深?係大埔區算唔算好呢?我上網見到佢d校舍好大好靚我幾鍾意同埋係咪可以用學卷呀?請多多指教..thank
原文章由 sheeta 於 07-7-8 11:54 發表

以我所知... 英藝面試好簡單, 只係同小朋友玩下, 睇下佢反應。老實講, 一啲都唔難入囉。

佢地有外藉老師, 雖然佢地有啲曉聽少少, 甚至曉講少少廣東話, 但校長話... 外藉老師喺校內係只 ...

男爵府

原文章由 szenam 於 07-7-11 22:23 發表
你好呀sheta...我囡囡出年3歲要讀k1今要報學校..我想問下英藝洗唔洗一早要同佢報名?佢地d課程係咪好深?係大埔區算唔算好呢?我上網見到佢d校舍好大好靚我幾鍾意同埋係咪可以用學卷呀?請多多指教..thank

呵~~ 乜咁多問題嘅 :lol:

我都唔係好肯定佢地幾時開始收生, 好似成日都有人走上去參觀同面試咁, 最近都仲見到有, 都唔知佢乜時間收。不過一般都係10月左右會開始報下一年咁上下囉。等我又走去八下今年幾時'正式'開始報名。

英藝... 深架。記得我當日去學校參觀, 個主任同講, k3教小一嘢囉。所以如果有心入嚟讀, 早好過遲。到高年班至嚟插班, 小朋友會辛苦啲。由細谷到大, 小朋友唔會覺得自己係俾人谷緊... 咁話喎。

學卷... 呢樣嘢妳最好問下學校。我淨係知如果今年係k1, 可以有3年嘅學卷。但如果出年至k1, 真係...我唔肯定囉。?-(

btw, 我呢兩日聽到個女背1嘅乘數表。

珍珠宮

原文章由 sugarjade 於 07-7-11 20:53 發表
各位媽子,
小朋友活躍有時真係幾煩既, 不過佢地既童年應該係甘樣架播, 細事無時停亦都係正常, 我個女都算係靜既一類, 但係佢都會有興奮發狂既時候, 有時真係好難叫停佢, 我就會用其他野分散佢既注意力, 多數都 ...

阿女好 shy 好攪笑

珍珠宮

as i know, 出年至k1 係冇學卷 ga !

大宅

sheeta,
LK 開始教乘數表啦咩? 亞女無同我講開始諗喎, 之前我問過UK 既小朋友佢地都係UK下學期先開始諗, 吾通有部份 LK 班開始諗? 真係R 晒頭啦.

大宅

szenam

你好, 英藝既課程以今年黎講都係算深架, Sheeta 講得岩, 如果越遲插班就越難適應, 如果決定左讀英記, 你就要有心理準備同小朋友共同進退, 不過我知道係英記畢業既小朋友, 上到上學好易適應. 所以選讀英藝有好有吾好囉! 至於老師方面, 一般黎講都好有愛心既, 會主動同家長交流. 如果比我從新選一次幼稚園, 我都會選英記. 因為亞女學到既野真係比其他小朋友多.

大宅

杏利,
如果出年先讀NC, 英記無學券既話, 甘咪又會好亂, 到家下我都未收到新學年既安排, 英記既行政真係好亂! 呢間學校就係呢樣野做得不足啦, 如果可以改善下你話幾好呢!

你好D 未呀? 仲有無吸大麻呀? 我尋晚都有吸, 吸完之後成個人鬆晒, 我怕會上引呀..... 我想問你個支大麻係一般既藥房買要吾要醫生紙架?

男爵府

原文章由 sugarjade 於 07-7-12 10:58 發表
sheeta,
LK 開始教乘數表啦咩? 亞女無同我講開始諗喎, 之前我問過UK 既小朋友佢地都係UK下學期先開始諗, 吾通有部份 LK 班開始諗? 真係R 晒頭啦.

我係見阿女呢兩日口up up囉, 就俾佢嚇c。 老實講, 咁細個背... 嘥氣啦... 得個背字。加減數都未知係乜啦, 仲乘數表。當歌仔唱就ok, 如果喺功課度出現, 我會嘈囉。

男爵府

原文章由 sugarjade 於 07-7-12 11:10 發表
杏利,
如果出年先讀NC, 英記無學券既話, 甘咪又會好亂, 到家下我都未收到新學年既安排, 英記既行政真係好亂! 呢間學校就係呢樣野做得不足啦, 如果可以改善下你話幾好呢!

你好D 未呀? 仲有無吸大麻呀? 我尋晚 ...

都估到佢應該無, 因為係私校。新學年嘅安排? 邊方面呀?

別墅

My son is UK now, he already 背 all the 乘數表 and know how to do +-*/.... but of cause somrtimes wrong.

When he was in LK, he ask us to teach him 乘數表 and start to 背. I though he was crazy.....?-(

原文章由 sheeta 於 07-7-12 12:15 發表

我係見阿女呢兩日口up up囉, 就俾佢嚇c。 老實講, 咁細個背... 嘥氣啦... 得個背字。加減數都未知係乜啦, 仲乘數表。當歌仔唱就ok, 如果喺功課度出現, 我會嘈囉。

別墅

Hi, Professor,

Your daughter take school bus or not?? What time does she leave home?

原文章由 professor 於 07-7-10 09:33 發表

DV's 媽媽會 ==> 5 見左 lu :-(

yes ar, you are really young, but 個仔已咁大

my daughter is studying in kowloon tong ga

珍珠宮

原文章由 sugarjade 於 07-7-12 11:04 發表
szenam

你好, 英藝既課程以今年黎講都係算深架, Sheeta 講得岩, 如果越遲插班就越難適應, 如果決定左讀英記, 你就要有心理準備同小朋友共同進退, 不過我知道係英記畢業既小朋友, 上到上學好易適應. 所以選讀 ...

珍珠宮

原文章由 sugarjade 於 07-7-12 11:10 發表
杏利,

你好D 未呀? 仲有無吸大麻呀? 我尋晚 ...

yes, 英記既行政真係好亂, totally agree with you

吸大麻 ==> 冇吸 few days lu 我支大麻係專科醫生開 ga, 我未試過o係藥房買 wor

你要好好 take care ar

珍珠宮

原文章由 Sandra_100 於 07-7-12 13:39 發表
Hi, Professor,

Your daughter take school bus or not?? What time does she leave home?

take school bus ga, sometimes she lives in kowloon side, so not too far away :loveliness:

[ 本文章最後由 professor 於 07-7-12 14:16 編輯 ]

大宅

sheeta,
之前bk 既媽咪一齊訂左九因歌, 我都訂左, 亞女有時自己拎出黎聽, 集碟都幾好喎, 不過我都覺得平時當歌仔唱都幾好既, 學校應該吾會甘快要佢地計乘數掛. 因為到而家都係教緊加數, 邊有甘快教乘數呀.

原文章由 sheeta 於 07-7-12 12:15 發表

大宅

新學年有交特別課堂費既上課安排囉, 到而家都未有正式通告, 之前有老師講過話有交特別課堂費既學生會提早上課丫馬. 你吾知呢件事咩?

原文章由 sheeta 於 07-7-12 12:20 發表

都估到佢應該無, 因為係私校。新學年嘅安排? 邊方面呀?

大宅

你亞仔都吾係craz, 小朋友有求知欲係好事黎架! 我亞女都成日諗九因歌仔, 都幾好聽呀, 不過要小朋友明白咩野係乖數同明白乘法計算概念先有用既, 如果吾係就得個 "唸" 字, 根本都吾明白點運用. 好快會吾記得既.

When he was in LK, he ask us to teach him 乘數表 and start to 背. I though he was craz ... [/quote]

別墅

take school bus ga, sometimes she lives in kowloon side, so not too far away :loveliness:

Does your daughter take school bus at DV/Kowloon??? ?-( ?-( I want to know the time to get on the school bus from DV to Kowloon Tong.

If school starts at 8:00, then the time to get on school bus will be ........6:45 or even earlier

首頁

尾頁

跳至