論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Re: 我的菲姐......

cat_house,
多謝提醒!
但以我所知,雙糧係寫左落去合約處,佢先可以告。如果只係bonus,係無得告,所以依家d公司好少出雙糧,轉用bonus,彈性大好多。
我都唔係一定每個月都出Bonus,而且個個月都唔同,其實我係有心試下我個賓,睇下佢會唔因為咁樣而變臉,又無喎。
我地合約(舊約)係寫明$3320一個月,我諗無得告掛
cat_house 寫道:
唔好意思﹐搭訕一下...

Froggy_joe,
你要小心個bonus制度。我同我老公都有考慮過俾bonus﹐但係個個月都出bonus會令bonus變成每月renumeration的一部份﹐咁到有一日佢做得唔好你唔想俾﹐工人係可以告你架。情況同幾年前經濟突然下滑﹐d人argue年尾雙糧個case係一樣架。
雖然你個係好賓﹐都係小心為上。

男爵府

哈囉 ! rosan. 0固次聚會我係新人黎0架,邊0固搭邊邊0固已經唔記得晒啦. 你記得我,係唔係見到我0固件靚女印姐哩. 你新工人幾時黎呀?祝我地大家好運呀!
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

小野蠻: :-( :-( :-( :-( 我俾工人害得多,咁係緊張啦.你仲係度虾我,頭先俾你"唓"親呀.嗚...嗚...嗚...你係唔係都有好賓同我地分享兼且教路呀..芋師奶好想聽呀~~好衰0架你,唓親我0既腳趾尾,好痛噃.
快樂的甜芋快樂的甜芋

子爵府

醒目開學勳章

sweetcouple 寫道:
咦, 咁我個bun點解次次八點幾就返到出沙田架??? 莫非佢又係提早走人??? winnie, 幫我八下丫....

又來報告、報告
我問了陽光賓,佢話你件蕃薯賓驚你唔鍾意佢夜番,所以set自己18:00就起身搭車走(嘩!你又執到啦,佢咁識諗 )
o拿!你可以考慮俾佢最遲20:30~21:00前返家,車程如下:
我當你家要5~10mins小巴連等車啦!
一個鐘車968巴士落元朗啦!
咁將時間X2,加多10mins俾佢等車,咁佢咪可以食飯唔使咁趕囉!

咁講係因為成班好賓都set死要最遲20:30返到家,佢地覺得係咁係尊重呀mum同份工,但係要就你件蕃薯賓所以佢地會係18:00前就搵地方食晚飯,等佢可以食完走先,所以我先會建議你可以俾佢夜DD番囉!

o拿!你諗下呢班咁好"歸宿"唔易搵,蕃薯賓係沙田都要過番元朗番呢個"歸宿",你就知係"good o野"啦!

子爵府

醒目開學勳章

小野蠻 寫道:
甜芋,
唓.....你個LALA賓我覺得都無咩大問題吓? 你係到緊張啲咩呀?

小野蠻,

甜芋咁敏感係之前比幾隻印玩到驚o左請工人,而家呢個廚師賓做得唔錯,但係怕佢又係唔識諗,驚佢一來香港就學壞,怕佢識著壞工人,又因為我地住得近,有成班好賓,所以諗住班好賓可以照顧廚師賓,蛋知原來廚師賓唔領情,所以我地交流緊情報(我向我工人八緊 )
咁橋甜心菜個賓又係呢堆好賓,所以你話有咩法子唔多野八呢?係緊張D架啦,比著你有得八自己工人放假係點的話,我諗一樣會好有凝聚力圍埋一堆

子爵府

醒目開學勳章

Froggy_joe,

我記得你有次問我咩係"好賓教育",而家你睇完呢個Topic就知咩係"好賓教育"啦

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

Hi Winnie_sh, 嘩! 成堆好賓,其他好賓點請架?有冇d就約滿, 同你個陽光bun八下la.十萬個唔該.
winnie_sh 寫道:
甜芋咁敏感係之前比幾隻印玩到驚o左請工人,而家呢個廚師賓做得唔錯,但係怕佢又係唔識諗,驚佢一來香港就學壞,怕佢識著壞工人,又因為我地住得近,有成班好賓,所以諗住班好賓可以照顧廚師賓,蛋知原來廚師賓唔領情,所以我地交流緊情報(我向我工人八緊 )
咁橋甜心菜個賓又係呢堆好賓,所以你話有咩法子唔多野八呢?係緊張D架啦,比著你有得八自己工人放假係點的話,我諗一樣會好有凝聚力圍埋一堆
HIMMAMA3  男爵府

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

醒目開學勳章

sweetcouple 寫道:
天啊, 我一向叫佢21:00前返咋.....佢自己緊張咋...

好事來的 如果佢做得好,你咪係咁2同蕃薯賓講放假可以21:00回到家咪又做到好僱主feel囉!

子爵府

醒目開學勳章

HIMMAMA3 寫道:
Hi Winnie_sh, 嘩! 成堆好賓,其他好賓點請架?有冇d就約滿, 同你個陽光bun八下la.十萬個唔該.

有時係緣份來的,可遇不可求,D好賓唔係經我地搵的,係咁o岩同一個教會之嘛

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

唉..唯有繼等..........我既好賓出現la.
[quote]
HIMMAMA3 寫道:

有時係緣份來的,可遇不可求,D好賓唔係經我地搵的,係咁o岩同一個教會之嘛 [/quote]
HIMMAMA3  男爵府

珍珠宮

呢d好賓教育真係可遇不可求
我個好賓上兩張約係西貢返,佢話o個度d工人好好,好nice,但依家遠,只有返荃灣
好羡慕你地班好bun同僱主,呢個係win-win的安排
成班好bun圍住,又點會怕佢地學壞
Froggy_joe,

我記得你有次問我咩係"好賓教育",而家你睇完呢個Topic就知咩係"好賓教育"啦

男爵府

Winnie : 呢次我點都要睇實廚師賓. 等我再温暖吓佢先,等佢加入好賓行列.

話說禽晚,我囝囝上跳舞課,廚師lala就煮咗好簡單0既通心粉同滾咗一味蛋花翠肉瓜肉片湯.我囝囝試咗一啖,猛咁話,good ! good ! 廚師lala好開心,即刻笑到塊面又似菊花啦.仲同囝囝講:"thank you , Oma."

廚師賓係通心粉入邊落咗蒽油呀.好味..好味..我都食咗兩碗.
快樂的甜芋快樂的甜芋

民房

不如, 我都講下我屋企個個呀, 佢係浪漫賓來的, 就係農曆新年個日佢送咗張賀年卡俾我, 同我講 happy new year, 跟手仲整個好溫馨的kiss給我添(當然係面貼面個只啦), 我當時都幾冧架! :mrgreen:

男爵府

骨得猫宁呀 ! 小野蠻 . 哇 ! 原黎你屋企有個浪漫賓. 換咗係我,話唔定kiss0固吓.腳仔一軟,就俾浪漫賓搞掂囉......嘸....嘸....

阿fa有個----絶世好賓.
winnie------陽光賓.
甜心菜------蕃薯賓.
小野蠻------浪漫賓.
froggy_joe同甜芋就有廚師賓.

仲有咩賓, 歡迎大家講吓...
快樂的甜芋快樂的甜芋

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

sweetcouple:蕃薯賓咩年紀呀? 后生0既,煮吓就掂啦.佢蕃薯証明佢老實.只要帶腦返工,就得.
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

我要上訴,我個bun唔單煮野好味,仲好有愛心架,湊BB真係一流,好有心機train我BB學野,trainBB build up良好飲食習慣,所以佢應該唔只係廚師bun

我個bun昨日煮左味好好好好味的洋

男爵府

Froggy_joe :上訴,上訴,得!得!得! 不如叫你賓姐做 : 萬能賓 !

阿fa有個----絶世好賓.
winnie------陽光賓.
甜心菜------蕃薯賓.
小野蠻------浪漫賓.
froggy_joe-萬能賓.
甜芋---------廚師賓.
快樂的甜芋快樂的甜芋

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至