夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Re: 好想有自己層樓

我都好想有自己層樓。。。可惜老公唔C都唔肯買
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

畀面勳章

[quote]
魚生 寫道:
我同男友都想買樓,我地又係無資格抽居屋,公屋更加唔駛講啦,不過我地一路都無乜點儲錢,首期係佢問爸爸借

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得自己可能受屋企既影響, 細細個已經好想有層自己既樓, 一讀完書出黎做野就打算買樓, 讀書個時有做part-time又唔係咁大洗都儲左d錢, 再問阿媽借左d就一次過fullpaid買左層細細地既唐樓(好平幾十萬). 住左差唔多2年, 因為入左銀行做, 供樓有平息就買左間大d, 環境好d既, 大約佰鬆d萬. 每個月供樓連管理費5000.

我好讚成買樓, 因為就算唔買樓, 2公婆都要揾地方住, 個個月俾租同供樓咪一樣. 供下供下層樓係自己既, 到老左退左休冇收入既時候都唔洗個個月俾租. 供樓對我呢d唔係好識投資既人黎講就好似儲緊錢咁, 供落去個d唔係冇左架, 層樓可以賣, 供左個d錢可以攞返, 住個d時間就好似賺左唔洗錢咁. 以好似我阿媽咁, 後生時慳d黎供樓, 而家有2層樓收租, 雖然仲有做野, 但起碼到退休時都可以個個月有收入, 生活唔係問題, 等錢洗時又可以賣樓.

但買咩樓就真係要好自量, 收入唔係咁多既千祈唔好買太貴既樓, 諗住買完樓樣樣慳d黎供一定唔work. 如果你對生活要求好高既, 例如:著要著好既, 食又要食好既, 樣樣都要好既, 咁就唔好買樓. 分分鐘住唔夠幾年就覺得層樓唔夠好, 搬屋裝修, 買傢俬要洗好多錢, 唔化算.

洋房

我都係~現在同6299住真係好x煩

珍珠宮

畀面勳章

[quote]
jennynini 寫道:
我覺得自己可能受屋企既影響, 細細個已經好想有層自己既樓, 一讀完書出黎做野就打算買樓, 讀書個時有做part-time又唔係咁大洗都儲左d錢, 再問阿媽借左d就一次過fullpaid買左層細細地既唐樓(好平幾十萬). 住左差唔多2年, 因為入左銀行做, 供樓有平息就買左間大d, 環境好d既, 大約佰鬆d萬. 每個月供樓連管理費5000.

我好讚成買樓, 因為就算唔買樓, 2公婆都要

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章

魚生:

你試下去睇smithfield road上左少少山近消防局o個度, 有幾楝樓齡around 18-20, 個價都係百一二萬, 我以前個friend都住o個度, 幾清靜架, 行落黎買野都方便.

另外, 你可以睇下石塘咀保德街o個d, 都唔錯架. 個budget 岩哂.

要搵d可以比你供25 or 30 年既, 拉長黎供就得架喇.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章

魚生:

萬事起頭難, 努力d啦. 我初初買樓結婚都有少少over budget, 不過供供下就慣左. 最緊要唔好急, 唔好聽d地產話樓市會大升就急. 升就點都會升少少 (我覺得), 不過唔會好大升or大跌. 要記住, 你係用家唔係投資者, 個budget一定要set得好實際, 要預埋佢加息要供既錢, 千祈唔好做到咁"敏".

我都睇樓睇左一牌, 自己都係住o個邊, 如果有乜野問題, 你pm問我啦.

祝你早日搵到個安樂窩, 到時請飲預埋我

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

好想有自己層樓

我都係咁話, 我都是住公屋不知幾好. 眼見很多同事朋友的經濟條件其實剛剛好, 但免強去供樓, 生活慘淡. 蝕少少放又不甘心. 真係要量力而為.
=================================
我有資格申請公屋就唔駛咁慘諗買樓啦,租又平,富戶咪最多交雙倍租,都唔知幾好!我細個都唔知幾多公屋同學去左移民外國呀!幾有錢呀屋企!

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

小香香 寫道:
引文:
--------------------------------------------------------------------------------

蜜蜜斟 寫道:
公屋都唔

男爵府

very agree兩位既睇法, 大吉利是講句辛辛苦苦為層樓供成大半世, 死左都唔係自己嫁啦, 為層樓咩享受都要減少甚至無, 值唔值得就真係見人見智, 況且而家d新公屋都好鬼正, 如果唔係我識我老公時佢巳經供緊樓, 我一定要申請公屋, 千零二千蚊就得, 好過我地而家供樓佔一半都係銀行d息, 供供埋埋d息買多層都得lu~, 仲未計每月管理費, 壞乜都要自己俾錢整, 公用地方整乜又要夾, 政府樓就唔洗啦, 都唔知點解咁多人都鍾意搵層樓綁死自己, 實屬個人意見, 全無針對任何人而講

小香香 寫道:
公屋冇乜野..唔係暴發戶都唔會比人收返既
自己住嫌又可以申請調遷(不過我唔會)
加上租平我可以儲到錢..買自己鐘意既野
好過d野攞哂去供樓..自己個身就仙都唔仙下
e家外表睇雖然住公屋好cheap..但係內裡有錢咪得囉^^
我唔想花黃金幾十年去供樓呀..所以連居屋都冇打算買

[quote]
yiuyiu213 寫道:
我都係咁話, 我都是住公屋不知幾好. 眼見很多同事朋友的經濟條件其實剛剛好, 但免強去供樓, 生活慘淡. 蝕少少放又不甘心. 真係要量力而為.
=================================
我有資格申請公屋就唔駛咁慘諗買樓啦,租又平,富戶咪最多交雙倍租,都唔知幾好!我細個都唔知幾多公屋同學去左移民外國呀!幾有錢呀屋企!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章

我想買返村屋呀...........
最衰我地住緊隔離個幢唔肯賣, 如果唔係就可以拆晒兩幢重建, 我好想係天台整間玻璃屋呀 :-(
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

複式洋房

[quote]
魚生 寫道:
頭先睇左層樓好

民房

民房

寶貝兒 寫道:
我同 c6 一個月人工加埋 $17,500. 依家約有 $130,000積蓄.

我地依家租緊一間 $4500 的單位, 已經租左兩年, 計下已經俾左 $108,000. 好肉赤, 有時想想真係寧願用呢筆錢去供樓, 好過依家俾左筆錢出來, 但咩都得唔到.

真係好想買樓, 我知我唔夠資格申請公屋, 但居屋就可以, 不過今期的居屋, 真係無興趣. 但要買私人樓, 我地又唔夠錢, 可以點做呢?

各位有咩意見呀?

萬幾蚊人工,真係唔好諗呀!除非你係鐵飯碗,又唔炒得、又有退休金、又長俸…或者你知道自己可以係3、5、7年後揾得翻,就無問題!
唔好掛住鬧政府,新移民可以申請公屋,你一樣都可以!老實講,早知我情願唔做份工去攞咗間屋先,轉頭先揾嗰份仲好,唔洗煩,公屋又可以抽居屋!認真d諗吓?唔洗好似我咁,真係唔知點行翻轉頭!
:-(

伯爵府

如果供一層五十幾萬既居屋,會唔會好辛苦?

首頁

尾頁

跳至