跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 係咪所有9 月 b b 都識講野

我個囡囡b學

別墅

[quote]
celesta 寫道:
我個囡囡b學

大宅

我bb都係mud都未識講,好心急呀,佢幾時先識叫我呀? :-( :-(

別墅

我個天mo豬終於識叫我哋兩公婆la!
叫爸爸做------爹
叫我做--------爹爹 ?-(

大宅

我囡囡而家應該懂得200-300個有意思的詞彙(多數都係單字),一歲時數過應該懂得講100個字左右。句子近日只聽過一次,就係今早食完奶奶大聲同Daddy講:'Daddy, 食晒啦!'不過講得唔正,勉強聽到佢講。

男爵府

BK Milk勳章

天樂b好叻 !我晴晴大佢兩日都仲係講bb話.有時我講,佢都會講.但自己一個就講bb話.你係唔係同佢講好多野.所以先學到咁多,定係屋企有其他小朋友一齊學.我好心急.想佢講好多野. :-(

大宅

preciousstone,

嘩!我覺得天樂b真的很叻!好羨慕啊!你們做家長的有無做特別事去"train"她的,還是好像平時不斷跟她說話?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mat 有意識講既唔係 "爸 "or "dad" or "媽"....
而係 "波波", "街街", "姐" & "姨 " ?-( ?-(

翡翠宮

好媽媽勳章

大包咪又係好差....
至叻 『車車』『波波』『road road』(狗) 『mum mum』『me me』(要me 麵包食時)...
爹 d , 間唔時...
ma , 要求救 同 搵你幫手先叫....
至叻講 自己個名... 同 order 我『拎住』個音唔正o架, 塞 d 野俾我時講, 放低 就尖叫, 要估左好耐先估到.... :tongue: :tongue:
成日尖叫同丫..............

大宅

因為她婆婆好鐘意講野,日日都同佢講好多野,加上屋企無工人,只是聽中文,所以好D掛。不過佢都唔算好叻呀,好多BB都可以講到單字。

weewee 寫道:
preciousstone,

嘩!我覺得天樂b真的很叻!好羨慕啊!你們做家長的有無做特別事去"train"她的,還是好像平時不斷跟她說話?

大宅

又就嚟過咗一個月la,都仲係mud都未識叫

大宅

My son still not willing to talk
until now....... How about your children

複式洋房

熙熙都係未識講野呀. 但唔駛咁擔心啦

佢成日係度依依哦哦咁 (尤其係我話佢o個時). 怕佢睇時識講野係度駁嘴!

複式洋房

我bb-浩恩都係有人話佢時, 就GeeLeeGooLoo, 老公都話佢梗係駁嘴。佢都可以講燈, 車/car, 樹/tree, 不論爸爸,媽媽都發音爸爸or媽媽, 姐姐(工人)叫最多, 呢排仲叫二Sheet(二叔), EE, 姥姥 (音: 奶奶), Shoot (音: Shit!!!), cat, dog都有講。不過係叫佢叫, 佢唔多like跟你講, 好有性格!

lionly 寫道:
熙熙都係未識講野呀. 但唔駛咁擔心啦

佢成日係度依依哦哦咁 (尤其係我話佢o個時). 怕佢睇時識講野係度駁嘴!

首頁

尾頁

跳至