家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 股市最後一個大浪終於來臨了....

應該可以說係大家小心d好

子爵府

匯控中移動外圍下挫
料恒指周一低開百點

【明報專訊】受到美股疲弱拖累,在倫敦和紐約買賣的港股周五普遍回落,中移動(0941)較本港收市跌了1.3元,連同匯控(0005)在倫敦跌了0.8元,單是這兩只重磅股,將會令周一恒生指數開市跌逾百點。中資股份在紐約表現亦偏軟,富時中國指數基金在當地更急挫2.4%,中國人壽(2628)較本港收市跌了0.4元,報22.5元。由於大陸A股於周一復市,農曆年假前中國人民銀行突然調高存款準備金的消息尚未在A股反映,令投資者憂慮假後A股會有較大幅度的調整,波及香港的H股。

子爵府

禁止訪問

大宅

可以買艘遊艇仔去玩滑浪 :mrgreen:

大宅

大宅

回歸十週年, QDII長流襲港, 再加08年奧運,
市況只有愈見暢旺, 呢個浪唔玩,
等幾時?? ?-(

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 07-11-16 16:52 發表
原來HH係出左海
咁耐唔返呢?

係喎, 真係好耐冇見佢,
不過冇見你一排,
mud 個肚腩大左咁多 ?-(

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

其實, 有留意我留言的可曾記得! 我一早就講過大家要小心d.

美國個市, 我好熟, 因為有親人係華爾街做. 收到好多消息.

其實依家美國個面真係好亂, 政府出好多數據都係流. 前一次通漲報告心水清就知係假, 當時油係咁升, 竟然冇把燃油開資加入報告, 出來的數就緊係唔通漲啦, 咁聯儲局至可以減息law.

但係以美國依家的情況, 要加息才對, 但加息又會令本來好動湯的股票市場更慘.

美國政府咁做, 根本就係一隻無形之手係到頂緊個大市,待大選完係, 真正的反應可能才會出現.

其實今年年尾至出年春天至係次按問題的高峰期. 因為蜜月期已過.

我成日都講, 早前次按危機未爆出來的時候, 佢地就將次按的項目包裝為AA級咁買比各大金融機構, 銀行, 債券公司, HSBC, BOC, 美林都HIGH 唔少野啦, 到最近這些AA級的項目被連降11級變為垃圾級, 各大機構才要作出撥備, 甚至要撇賬.

如果當時美國唔係咁奸, 將依D 包裝為AA級的項SELL 晒比D 水魚, 依家美國的經濟就死咗十世啦.

不得不提, 美國的情況嚴重, 話你地知, 英國都唔好得好多. 只係未發出來的.

英國個面, 一樣有次按的問題, 倫敦比D 俄羅斯佬將D 樓價炒到天價咁高, 當地人就和我們香港人一樣, 用了大部份的人工去供樓. 你地話, 如果佢地的次按問題爆出來的時候, 後果會點?!?!

別墅

good point!! Pls share your view on UK property. Do u think HK stock market will go back up to 30000 soon?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

英國依家的樓價比10年炒高咗至少3倍.

同香港唔同, 我地有大陸條大水口射住, 但係英國就唔同. 如果佢地個樓市大跌的話, 我想冇十年八年都反唔到身.

hk stock mkt, 就有好多因素影響, 始終有條有水口照住, 好多分析員都估唔到, 更何況我只是一個2打6~~~

年尾30000點, 我就覺得有一定難度. 始終我地都係跟美市走, 中國宏調似乎未手軟過, 之前的升市, 其實都係輪流炒消息.

醒的, 咁識得跟個市走, 唔醒的咁係大戶高位派貨時接law~~~

我個美國親戚都講, 今年年尾至出年春天, dow 好大機會下試11500 點喎~~~

真唔真?!?! 大家一起看吧

首頁

尾頁

跳至