在職全職

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

Re: 要返工, 又要照顧小朋友, 又要顧及跟老公相處的你, 辛苦嗎?

我都係全職媽媽,見到大家的心聲,我都好有共鳴.

雖則我放工夜晚唔駛湊女(因囡囡平日跟婆婆住,weekend先返自己屋企),但都覺得d時間唔夠用......最煩係有時老人家又唔同我地d後生合作去管教小朋友,講多兩句,又話叫我自己湊番.......我都想自己湊,但係要攪得掂d收支平衡先有得諗,如果唔係唔通一家大細一齊食手指咩!

d同事成日都話我攪咩咁瘦,我話無計,副"偈"由朝至晚/一年365日無休,點會唔殘......

唉,今時今日的媽咪真係好難做!!!

大宅

Re: 要返工, 又要照顧小朋友, 又要顧及跟老公相處的你, 辛苦嗎?

大家互相支持!

別墅

Hi,
您地講既野, 全部都係我既感受, 做女人真係好辛苦, 呢d壓力攪到"殘"晒, 有時發下白日夢, 諗返未生bb前......幾happy, 鍾意點就點, free 到爆... ...
e+ 哎, 全部時間/金錢/肉體 比晒個仔, 但都係自己"law lai"......慘

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我地大家一齊努力捱過呢十幾年就會好好多架啦 到時自己想去玩就去玩

大宅

到時一起老人團!

大宅

以前既我, 簡直同cky040223一樣!
我個仔以前都係放係婆婆到湊, 大家湊法唔同, 又成日為左呢d野, 又同我呀媽呀爸嘈, 攪到大家關係又差, 每星期仲要坎黎走黎去咁睇仔(唔係住得咁近), 車上車落, 攪到自己好殘, 又廋...得100磅!
而家上個月自己終於請左個工人, 湊返個仔返屋企住, 雖然錢真係唔夠用(而家著衫梗係cheapcheap), 但有個工人係到幫手, 辛苦d, 自己著得cheap都值得, 多d時間同個仔一齊, 又唔係日日走黎走去...
不過到而家我都係咁廋, 唉...咁大壓力, 想肥都難~~成個火柴人咁 ~~

大宅

瘦埋好,買衫易買,我成日趁換季去香工買

大宅

又唔好講老人團 我地都好後生姐
lisatsoi 寫道:
到時一起老人團!

大宅

咁又係呀, 而家我買既衫都係幾十蚊件都有, 我覺得都okay呀, 況且你講得岩, 平野都可以著得好靚, 而家出街睇個仔衫仲多過自己既衫, 嘻
係呢, 你地有無去上日本網jshoppers買過衫, 我都係實狂無時間, 所以我都係上去個到買乍~~價錢都okay!

意思即係等d細路大左, 我地先可以真正休息一下, 去下旅行, 不過到個陣時我地都4-50歲lu, 嘻....

大宅

CF

我都明白比老人家湊好多野都會唔同 有時見到佢地做既野 出聲話又唔係 唔話又過唔到自己 不過妳而家都自己湊番就唔好比大太壓力自己啦 慢慢食番多D野就會肥番啦

大宅

我唔誇張,家下眼角的條線越來越恐怖,好希望有人發明隻消除呢D紋,可惜科技發達都敵唔過生理的正常凋謝.勞心佢地飲食,再勞心佢地學業,到時我一 定係阿婆!

大宅

我未試過係綱上買

大宅

而家自己湊返個仔, 我都無乜機會自己出去行街買野, 所以唯布上網買野law, 一放工就仆返屋企, 唔好話去行街呀, 連買日用品, 都要星期日同埋個仔一齊去買, 而家我根本無晒自己時間架啦....

我好想去行聯合呀~~~

大宅

唔緊要,有得有失,我的得到比失去多好多,仔女開心的時候,相信比我地買到靚

大宅

CF, lisatsoi,

我都有上去睇過d衫真係好抵 不過叫朋友幫忙訂左
請開買自己d衫 我發覺自己d衫都著左兩年都無換過啦 等今年on sale去掃吓貨先得啦.
我同妳地都係一樣 出街多數都係睇小朋友既衫 自己既就是是但但啦 有時都想著得好d架 不過時間就唔容許啦 因為一起身搞掂d野就要湊個女返婆婆到 妳話呀邊到有時間扮靚

大宅

你講得好

大宅

我係大肚既時候著過裙乍, 成3年幾都無著過, 誇張麻, 呵呵!

咁又真, 得到一定多過失去, 見到個仔笑, 乜都唔記得!
不過佢發脾氣, 唔聽話個陣, 有時真係好鬼激氣!!

jshoppers我都未得閒去睇, 10月啦, 等多d冬天衫先買!

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至