烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 我的製成品 [Part 15]

honney
我尋日晏奏無上黎之麻
吐士又失敗,我都唔想提,總之放個發酵好既麵糰入個方包模後就唔多點發大law 不過晏d都想整。
另外我買左一包專做烏冬既粉,尋日試左整,d烏冬真係超級煙un呀。

男爵府

lamlam, Honney, Monogram, bybyma, abc, all
想請教你地如果成日唔夠睡或晚上睡得唔好, 食咩或煲咩湯水好呀?

男爵府

Present

bybyma,

小朋友好快唔記得痛架.
想問下, 我試左您的奶黃餡, 用了150g 糖, 但係都幾甜, 您覺唔覺得? 我尋晚雪住左, 今晚會焗, 唔知焗完會企身定淋身呢?

大宅

Hi all,
咁快又開新板

bybyma,
亞囡好犀利,咁忍得痛
如果係我亞妹仲唔喊到拆天
我買唔到就會去永安度睇睇,唔該晒

honney,
d無聊人唔好理佢,你唔理佢地,佢地就會無癮,唔再騷擾你架喇...

monogram,
原來係唔可以出街架,不過都出左lu,算啦 ,再等佢好番先同佢出
係喎,材料舖有得買架喎,醒唔起添,多謝提醒呀

TobsterBB,
你同你老公好sweet sweet呀
有時小別勝新婚嘛

lamlam,
仲有半個月就去日本shopping,恨c人咯
而家個心有無已經飛左去日本呀??

carnival,
你包做烏冬既粉係邊樹買呀??

複式洋房

Hi 各位,
開新板, 報到先!

大宅

Mayuki,

我會煲桑"記"生蛋茶, 伏神(有心)湯水 - 叫葯房同執我湯料.
湯水係副助, 不過會唔會呢排轉新工要適應新環境, 工作量多, 比較緊張, 所以睡得唔係禁好. 放鬆啲啦!

複式洋房

Honney,
我都整咗月餅呀! 不過回油後都好乾, 可否給我食譜呀? 在honney 美食廣場找不到.

子爵府

carnival,
你係咪買日清個隻烏冬粉呀?
我今日想整包都唔得,無水呀∼

seven,
明白呀∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

複式洋房

RubyMo 寫道:
Honney,
我都整咗月餅呀! 不過回油後都好乾, 可否給我食譜呀? 在honney 美食廣場找不到.

honney 我見到食譜啦. 唔使比我啦. sorry.

子爵府

RubyMo 寫道:
honney 我見到食譜啦. 唔使比我啦. sorry.

你搵到就得啦∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

大宅

唉也! 乜原來我咁遲呀! 連lamlam 都黎報到左!

mayuki,
飲多d清潤既湯水會好訓d架, 我媽咪話海肉竹粟子蜜棗烋瘦肉都好潤架, 我今晚會煲!

harrymama,
你係咪唔係幾食得甜架, 我覺得ok喎. 你如果覺甜可以再減少個糖份. 點樣企身定淋身呀? 你講d月餅呀?

seven,
阿囡比我打得多麻, 而家已經冇感覺喇!
我覺得金獅膠樽好用好多呀, 就咁倒出黎就得, 但係鐵罐就唔得喇!

lamlam,
你就好喇! 忙得咁鬼開心都冇所為喇!
我就情願anniversary老細同我去日本啦!

honney,
你咪話我喇, 我都話我係烏烏龍龍咁架喇, 今朝我再整又唔覺乾喇喎, 岩岩好呀! 我覺得麵粉真係有關係架, 今次我用左隻新麵粉. 不過我個爐就焗得黑左d姐!

子爵府

bybyma,
金獅膠樽唔係周圍都有得賣呢∼
你整左月餅啦?唉,我今日無水,咩都無得整,好彩尋晚留左d粥比呀囡頭先lunch食咋∼
我都希望快d可以去日本呀 但就埋呀囡就要旺季去LU :-(

大宅

bybyma 寫道:
seven,
阿囡比我打得多麻, 而家已經冇感覺喇!
我覺得金獅膠樽好用好多呀, 就咁倒出黎就得, 但係鐵罐就唔得喇!

亞囡成日都唔聽話呀??要你打打呀
膠樽同鐵罐裝係咪一樣架??
咁膠樽係咪好似沙律醬咁"枝"佢出黎呀??

大宅

seven,
唔使枝出黎, 就咁就倒到出黎架喇!
阿囡係好un皮, 打都唔驚!

honney,
係呀, 原來唔係度度有架, 我淨係知永安有渣!
你屋企冇水今晚咪要出街食飯? 你隻腳好d未呀?

焗好喇, 奶黃月同豆蓉月

男爵府

bybyma 寫道:
harrymama,
你係咪唔係幾食得甜架, 我覺得ok喎. 你如果覺甜可以再減少個糖份. 點樣企身定淋身呀? 你講d月餅呀?

我係想知d餡似唔似綠豆蓉/蓮蓉咁實?

子爵府

bybyma,
係呀,唔係到到有膠樽,超市就多數鐵罐裝呀∼
我尋日去完二記,見有得賣$13蚊,貴我一蚊,哈哈∼
隻腳無事啦,佢話至到五點喎,應該煮得切飯煲得切湯既∼

今次月餅好靚仔啦,公仔模都係唔岩整架啦,

男爵府

seven_dwarfs,

我頭先係二記買左支膠樽裝金獅糖漿. $13

bybyma,

您d餅出爐喇!
不過好似唔夠燶, 您有冇掃蛋漿?

別墅

honney, seven
係呀,係日清烏冬粉,你地都買黎試下啦,到而家都仲諗起咬落口果種煙un口感
屋企無水咁幣,好唔方便wor,無得整包呀,我幫你啦,一陣請你同囡囡食呀 :mrgreen:

子爵府

carnival,
日清個隻我知邊隻呀,係中筋粉黎架,monogram都買過黎整,佢話麻麻地咋∼

好呀,唔該留返個比呀囡聽日茶點呀!

別墅

honney, seven
係呀,係日清烏冬粉,你地都買黎試下啦,到而家都仲諗起咬落口果種煙un口感
屋企無水咁幣,好唔方便wor,無得整包呀,我幫你啦,一陣請你同囡囡食呀 :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至