論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:俾工人放假回鄉,點知染到性病番來, 我以家應怎辦呀?

性病喎!醫生都話冇得醫,你重要有初生B要照顧,你唔喺同佢講感情呀?

子爵府

好媽媽勳章

回覆:aw07044780 的帖子

你梗係第一次請工人,太心軟嘞,即補錢送佢走啦,仲等?你大住肚,惹到點算

男爵府

我同C6 明天踩上去Agent到呀,睇吓佢到時點答, 同埋點幫我善後, 我和C6 都諗決定唔要佢啦, 但佢fail body check 想問仲要唔要補一個月糧給她呢?

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:coyi_lam+發表於+12-8-4+20:07+用

禁止訪問

男爵府

我老公話, 無理由佢感染到性病返來, 重要俾一多個月糧俾佢, 佢話最多俾番飛機票俾佢番去。

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

回覆:俾工人放假回鄉,點知染到性病番來, 我以家應怎辦呀

禁止訪問

畀面勳章

回覆:俾工人放假回鄉,點知染到性病番來, 我以家應怎辦呀

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

aw07044780 發表於 12-8-5 01:09
我老公話, 無理由佢感染到性病返來, 重要俾一多個月糧俾佢, 佢話最多俾番飛機票俾佢番去。 ...
你係香港完約請佢?
當時份report有無寫咩?

佢係放完假番嚟先病發check到?
佢宜家有無病假喺手?

其實你炒佢都踩踩地界,佢肯走嗰一個月當豪比佢醫病啦,小心d唔好再講咁多次因為佢病要炒佢,以防佢錄你音呀.

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

男爵府

佢完約時, 要驗身的,當時係無事(non-reactive), 但之後佢放假番來,落機第二天即刻同佢驗身, 今次話佢reactive.

我都驚抄佢會俾人投訴, 但我又可以點呢?

子爵府

駛多小小錢,睇多個醫生
請醫生寫証明
不適合做家傭,尤其照顧 BB

因為:
1/ 你解顧佢唔會比佢去平機會入位(工人唔去都怕工會教佢)
2/ 唔好害下一位顧主,一定要通知入境處,fax 埋醫生証明
尤其你打算送佢返 agent到,agent好大機會將佢當貨物再sell出去賺到盡

盡量叫工人自己寫職職信

若果可憐個工人,至多送D錢過佢返鄉下

講番個病
佢一日未走,都一定要工人依時食葯
睇公立專科,雖然平,但個病本身都好長手尾
星期一,打電話問衛生署如何清潔家居
亦講番比你產科醫生,睇吓駛唔駛做番D檢查

子爵府

sillything 發表於 12-8-5 01:33
你係香港完約請佢?
當時份report有無寫咩?.....

其實你炒佢都踩踩地界,佢肯走嗰一個月當豪比佢醫病啦,小心d唔好再講咁多次因為佢病要炒佢,以防佢錄你音呀.

樓主,讚承sillything 所講

如果無醫生証明信
你就要睇吓佢工作表現係咪達到你要求,其他親人可以照顧BB,甚至你自己做FTM,揍BB等等

子爵府

aw07044780 發表於 12-8-5 01:50
佢完約時, 要驗身的,當時係無事(non-reactive), 但之後佢放假番來,落機第二天即刻同佢驗身, 今次話佢r ...

仲有,工人依家有無 sick leave ?

病假期內,唔炒得,就算叫agent 幫手炒都唔得

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:coyi_lam+發表於+12-8-5+01:16+如果

男爵府

回覆:bbfish1992 的帖子

佢冇sick leave 的!

bbfish1992  keep update here  發表於 12-8-5 02:42

男爵府

佢冇任何病假,佢只係返咗一個星期工,我由菲律賓請佢返嚟。
我有醫生信寫明佢唔可以做工人。

男爵府

回覆 babychocolate 的帖子

我想問是否問醫生取証明書便可呢? 証明她患此病, 不適合照顧BB, 便可以呢!

另外, 你要唔要賠一個月代通知金給她? 因為我老公覺得佢根本無可能履行職務, 他認為無理由俾一個月代通知金, 真是想請教!

首頁

尾頁

跳至