家事百科

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用: 回覆 howmuch 的帖子咁,係咪 Drymaster

原帖由 Miranda_Ho 於 12-02-12 發表

回覆 howmuch 的帖子
係呀

浴室宝此終是一部,發熱工具,他的抽濕\乾衣工能都是用發熱來達至乾燥效果,所以一定耗電。

水晶宮

引用: 回覆 howmuch 的帖子比浴室宝幾倍電?

原帖由 Miranda_Ho 於 12-02-11 發表

回覆 howmuch 的帖子
浴室保比drymaster 耗電好多呀!

Miranda_Ho  Noted with thanks.   發表於 12-2-12 14:33

子爵府

引用:效果如何 ? 暖氣比較弱, 抽濕好強, 一會出

原帖由 howmuch 於 12-02-11 發表
效果如何 ? 暖氣比較弱, 抽濕好強, 一會出好多水.

靜嗎 ? 不太靜
咁dry master 再加暖燈可以嗎?

伯爵府

我睇晒以上的留言後, 發覺有些人說panasonic浴室寶的乾衣功能不夠好, 但亦有人話一小時可以乾晒d衫...

所以我想問, 查實係咪唔同型號的浴室寶有唔同嘅效果呀? 咁邊隻型號係乾衣功能都好架?

珍珠宮

引用:我睇晒以上的留言後,+發覺有些人說panasoni

原帖由 ioi 於 12-08-11 發表
我睇晒以上的留言後, 發覺有些人說panasonic浴室寶的乾衣功能不夠好, 但亦有人話一小時可以乾晒d衫...

所 ...
我本身巳有天上野果set 焗衫機,一個套用黎乾衫,咁係咪買個天花暖爐仲平過浴室寶?

男爵府

引用:Quote:原帖由+Miranda_Ho+於+12-02-12+發表

原帖由 howmuch 於 12-02-12 發表
係呀

浴室宝此終是一部,發熱工具,他的抽濕乾衣工能都是用發熱來達至乾燥效果,所以一定耗電。
請問大約幾錢一部?咁佢能發熱安全的!

Miranda_Ho  PM sent, please check.  發表於 12-8-11 10:40

水晶宮

我都捻住會裝浴室寶,
牌子應該會用草津,
佢最高用電量為1350W
應該係甘多部最慳電.

原先想裝Drymaster,因佢抽衫最快,
但樓底唔夠高,佢的假天花需要最少1呎
而草津就只需要7吋,
而且有朋友用緊,各方面功能都唔錯,
係抽衫無Drymaster甘快.
朋友話通常抽一機衫約6小時內

唔需要另外裝抽氣扇,因已經有換氣功能.

子爵府

回覆 anlywan 的帖子

你可登入「格X網」, 最平係$3170.

別墅

回覆:有無人用緊浴室寶?

Drymaster用電少過浴室寶,加上唔使行氣質喉行水喉,就算唔係新裝修都冇咁突派,又唔需要新做20A電制,一般13A就得。

男爵府

今年預備裝一架啦。
因為有小朋友,之前用暖風機,但真係太凍,唔掂。
人一世物一世,就算耗電都咁話啦。
但就未決定買邊款,仲 十五十六緊。

不過我地屋企本身有架乾衣機,
係開傘款式,唔要可以收得埋既。
約價都係六百元,大家可以上去億 X 通網頁看看。
呢款就比較慳電既.

子爵府

回覆:有無人用緊浴室寶

我想問下,我已用弓cool dry 點解d衫乾唔到!

大宅

育兒性格勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天道總司 發表於 12-8-15 06:35
我想問下,我已用弓cool dry 點解d衫乾唔到!
我都有呢個情況, 抽一晚都只係半乾. 但我用抽濕機都全乾了!

但浴室寶對於廁所內的抽氣的確係比抽氣扇強. 可另到廁所乾爽.
冬天使用暖氣, 沖完涼擦身都暖暖的.

公爵府

smallwitch24 發表於 12-8-15 10:19
我都有呢個情況, 抽一晚都只係半乾. 但我用抽濕機都全乾了!

但浴室寶對於廁所內的抽氣的確係比抽氣扇強. ...

Agree.浴室寶抽氣功能的確係比抽氣扇強.我舊居用抽氣扇,洗手間都好潮,d毛巾成日黑色一達達,好快就要換新,拖完地成半日先乾.相反,新居住了剛剛一年,裝浴室寶,洗手間永遠乾爽.冬天去廁所同沖涼就好暖,唔怕冷親小朋友, 我覺得非常滿意.至於乾衫耗電量我真係唔清楚,因為我宥個向西露台,根本從無浴室涼衫,所以好睇你買嚟主力係做乜.

大宅

I use Drymaster .... extremely good.

Even very thick jeans can be dried within 7 hours even though it has been raining for days outside. Less thick/regular clothes take only 3 to 4 hours. It is difficult to find space to hang out huge bed sheets and blanket covers in most flats. But I hang them onto rods inside my bathroom and they are dried within 3 to 4 hours and can be packed into wardrobes immediately.

Extremely useful - the bathrooms are also kept very dry .... no more mould or whatever.....

Strongly recommend

大宅

回覆:wingkichu 的帖子

我都想裝浴室寶,請問裝主人套廁好,訂係客廁,客廁較細,但使用率高;主廁大,用來晾衣抽濕,可以掛多D衫. 裝邊間好?

大宅

回覆 twobirds 的帖子

Hard to say .... depends on your needs.... Usually the more space to hang clothes the better. My 客廁 is in fact bigger because the toilet cabinet there is smaller and it is a smaller 企缸 too. But I have the Drymaster in 主人套廁 because there is a 浴缸 there and I 浸浴 every day and so there is a lot of moisture. I want to keep the bathroom dry also apart from drying clothes and so I have Drymaster in 主人套廁.

Really hard to say, depending on families' needs....

禁止訪問

回覆:danielboy 的帖子

大宅

回覆:Baby之星 的帖子

我用這款,主要for小朋友冬天沖涼有暖氣,抽氣都好好,我較少用來抽乾衣服,但沖涼開住佢,無抽氣機咁大風咁嘈,而且沖涼後廁所濕氣全消,鏡面無霞氣

複式洋房

冬天真係好舒服!超正!應該裝

男爵府

回覆:有無人用緊浴室寶

想問下drymaster 用家,如果冬天開暖氣是否都暖呢?夠小朋友沖涼嗎?谢謝!

首頁

尾頁

跳至