跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

伯爵府

牛年勳章

引用:[i=s]+本帖最後由+clumsy+於+11-7-10+12:30

原帖由 clumsy 於 11-07-07 發表

回覆 virgokaren 的帖子
人係咁既的,要吃一樣東西,有千般的藉口,不吃一樣東西也有千般的藉口。看呢斗的人很多,思維極度廣告洗腦色彩。

你 quote 呢一段係咪講緊你自己呢?

你要講培靈好咪直話直說囉! 駛咩兜一個大圈到頭來話人地吾識貨、人云亦云呢?

你又未讀過李志達, 你咪一樣又係聽張三同李四講!!!

根據閣下的理論, 你兩位寶貝讀咩學校都可成功,因為沿途有你丫嘛!

wsw9341  may I clap my hands?  發表於 11-7-10 23:10

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

virgokaren 發表於 11-7-10 15:59
人係咁既的,要吃一樣東西,有千般的藉口,不吃一樣東西也有千般的藉口。看呢斗的人很多,思維極度廣告洗腦 ...

好一句沿途有你

wsw9341  I like this TOO!!!  發表於 11-7-10 23:10
順順利利 大吉大利       

複式洋房

引用:Quote:原帖由+clumsy+於+11-07-07+發表本帖

原帖由 virgokaren 於 11-07-10 發表
人係咁既的,要吃一樣東西,有千般的藉口,不吃一樣東西也有千般的藉口。看呢斗的人很多,思維極度廣告洗腦 ...
你一矢中的!正!

我都忍吾住要留隻字!睇咗全部留言,佢好似好不滿本地媽媽咁!自己都識講培靈係大多數人放喺第五位以後啦!仲叫人揀?!咁鬼憎啲本地媽媽,咁做咩要咁辛苦移民過嚟唧?上面經濟都咁發達啦!應該拉埋自己老公上去長住啦!

我相信本地媽媽吾會咁失禮!吾會因為佢係新移民而睇佢吾起嘅!係佢自己諗多咗啫!住喺北區嘅本地媽媽對新移民媽媽見慣見熟啦!已經融入生活一部分啦!係佢自己睇吾起自己啫~

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章

clumsy 發表於 11-7-10 18:56
因果。
做咩delete哂你d偉論?
你吾係話我串咩?
你d偉論吾見得人架?
吾可以接受批評嗎?
睇下人地覺得邊個串d?

你寫左長篇大論, 吾留係度點可以流芳百世!

你問我小朋友同你小朋友同一間學校, 等吾等如我同你係同一等級的人?
點解你要同我討論階級觀念呢?
乜我有同你比過咩?

我小朋友考到比而家讀緊呢間出名十倍的幼稚園,我地冇讀,証明我地唔係盲目追求名校!
而且我心目中的名校和你所指的肯定不同。

網上討論並不應是無矢放的,我寫出來之前是經過思考,寫左出來也不會畏縮,不需要不夠幾分鐘便 delete!

你第三篇偉論我還沒細看呢?
可有興趣重新發放出來? 好讓我地呢d你口中的"本地人"參詳參詳。

在此聲明,我對培靈小學和他的學生絕無偏見!只是兩者擇其一,我會揀李志達。

史丹福  欣賞你好有心機覆佢,小心被咬住唔放:(  發表於 11-7-11 13:30

複式洋房

引用:Quote:clumsy+發表於+11-7-10+18:56+因果。

原帖由 virgokaren 於 11-07-10 發表
做咩delete哂你d偉論?
你吾係話我串咩?
你d偉論吾見得人架?
話時話,佢有冇講佢自己啲小朋友讀邊間?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

moniewmy 發表於 11-7-11 01:09
話時話,佢有冇講佢自己啲小朋友讀邊間?

佢好耐之前以經講左係培靈
順順利利 大吉大利       

複式洋房

引用:Quote:moniewmy+發表於+11-7-11+01:09+話時

原帖由 charmaine_1 於 11-07-11 發表
佢好耐之前以經講左係培靈
Thanks~
你有冇睇到佢後尾 delete 果3篇論文呀?我冇睇到呀!不過佢應該有引用我篇嘢嚟覆過!因為提示果度顯示咗~

伯爵府

牛年勳章

引用:Quote:原帖由+charmaine_1+於+11-07-11+發

原帖由 moniewmy 於 11-07-11 發表
Thanks~
你有冇睇到佢後尾 delete 果3篇論文呀?我冇睇到呀!不過佢應該有引用我篇嘢嚟覆過!因為提示果度 ...

最後三篇係 quote 左 Ada, 我. & 你的!
我怱怱睇過一眼, 內容都好長下, 都係佢果d 階級論. 葡萄論, 本地人歧視新移民論!

又話我串!
又話我小朋友吾知咩考名校太遲咁!
我都未估到佢想講乜, 佢就delete左!
寫完又驚俾人圍, 又要學人寫廣東話字,
又長又冗又吾到point!
中文語法都未掌握好,十個有九個吾知佢寫乜?
你問下佢delete晒d文, 留番"因果" 係度係咩意思?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

moniewmy 發表於 11-7-11 12:07
Thanks~
你有冇睇到佢後尾 delete 果3篇論文呀?我冇睇到呀!不過佢應該有引用我篇嘢嚟覆過!因為提示果度 ...

睇左小小就唔想睇落去,太長講嚟講去咪又係果D,
順順利利 大吉大利       

男爵府

算啦, 呢個人.........

我見到佢D post內容次次都睇到我頭暈眼花!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原本只係想知兩間學校係點比較一下...大家有咩優點咁...
點知就攪到.........
而家其實都決定左邊間...
多謝大家既回答...
其實我重想知邊個街市買餸最平最多野賣添~
不過我驚又.............mouth:

drizzle  上水街市較平較新鮮  發表於 11-7-12 01:29
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

複式洋房

引用:[i=s]+本帖最後由+virgokaren+於+11-7-11+1

原帖由 virgokaren 於 11-07-11 發表
真係比佢吹漲!人地問乜咪答乜囉!兜到冇雷公咁遠!

仲要話人串!其實佢表現得對本地媽媽好不屑就真!自己講埋啲嘢係睇吾起本地媽媽就真!如果佢倆個小朋友讀培靈,咁我就一定吾選擇囉~

話晒李志達都係 band 1 丫!樓主小朋友叩到咁叻,比我就會選李志達!起碼吾洗撞到啲咁嘅家長。同人個小朋友玩下,就問人驚吾驚比你媽咪鬧呀?!你媽咪好似吾鐘意你同我地玩喎........佢自己諗多咗就吾好亂咁灌輸比人地啲小朋友啦~

佢不如直接同人地個小朋友講:「其實我吾鐘意同你啲香港人玩呀!你返你媽咪到罷啦!」轉彎抹角! chiu.....:;pppp:

複式洋房

引用:原本只係想知兩間學校係點比較一下...大家

原帖由 oilamyoyo 於 11-07-11 發表
原本只係想知兩間學校係點比較一下...大家有咩優點咁...
點知就攪到.........
而家其實都決定左邊間 ...
聯和墟街市大樓啦~

民房

drizzle 發表於 11-7-5 23:43
最簡單方法,唔好聽其他人所講
好似我兒牲女咁,佢in左2間學校,佢自己鐘意邊間就揀邊間..小朋友鐘意果間學校, ...
講得岩丫

複式洋房

吾洗凹水!十卜十卜!佢夠疆圍你我一定幫拖!

複式洋房

佢成日覺得香港人睇唔起佢,根本就係佢自己睇唔起自己,如果唔係,做乜要delete哂之前D post。老實講,佢寫D野,就算有得睇,都唔會明,扮寫廣東話又唔似。

首頁

尾頁

跳至