懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

支持周先生

大宅

嗰班騎呢中港家庭權益會喎, 不如先講下你對個社會有咩貢獻啦~~:;pppp:

民房

她們被稱呼為「訪客」,感覺真是怪怪的,我們是「外人」嗎?不是?我們又真
的是港人妻子。香港是我們的第二個家,但香港政府卻代表香港社會給了我們一個
「訪客」的身份……但是,但是,我在香港是有丈夫、有子女、有「老爺」、有「奶
奶」……及有家庭的。難道真的一定要出示香港身份證,便驗明你的香港家庭是千
真萬確的;「三粒星」便代表你才可以接受社會的基本服務嗎?
自從我們與香港人結婚、隨同他到香港生活後,我們盼望以香港為家、「落地生
根」,萬萬想不到香港政府硬將我們冠以「訪客」身份看待,不承認我們與配偶的感
情是親密的、是可以至死不渝的、是能夠長相廝守的;我們促請香港政府正視夫妻
不是訪客,不要傷害「中港家庭」的感情。政府在推行社會政策時,不應以短視、
歧視及經濟利益角度出發;社會的和諧、社會接受準來港 / 新來港人士的態度,亦
應作考慮。政府作為社會的脈絡,應以身作則及作良好榜樣。
她們是堂堂正正來自香港人的家庭,我們當然是有權利享用公立醫療服務作分
娩及有權選擇在香港作分娩。現時,「醫管局」的「非符合資格人士」分娩收費
套餐所定的收費對象,可以說是「模糊不清」、亦可以說是「橫蠻無理」,竟將
香港人的家庭亦列作「非符合資格人士」,真是盲目貫徹「人口政策」對「港人
內地配偶列作訪客看待」。
2. 丈夫在港是有工作及生活的。試問,妻子在「十月懷胎」時,丈夫焉能捨得不
陪伴懷孕妻子左右呢?而當孩子出世時,爸爸不能見証小生命的出生,又會是
否充滿遺憾呢?家庭成員是有責任互相安慰及照顧,當這些家庭責任原來是被
政府人為破壞的話,社會強調的家庭價值觀便得正視及矯正。
然而,值得一提的是,「醫管局」在推行$39000 分娩套餐時,卻將公務員的內
地配偶豁免在外。面對上述措施,我們不是「眼紅」公務員的妻子,因她亦是和我
們無異,同樣是「港人內地配偶」,理應享用港人家庭的分娩收費,即每日$100 收
費。但我們不禁要問,我們同樣是「港人內地配偶」的身份,為何「醫管局」向我
們收取的分娩費用不是公務員妻子的收費,而是$39000 分娩收費呢?

saiting67  既然你地夫婦咁恩愛,叫你老公返大陸陪你囉,佢返到去就變"恩客",唔係"訪客"  發表於 11-6-26 16:58

大宅

1)你老公係香港人, 但你唔係..等於你老公係男人, 唔通你就係男人呀?? 3粒星個

意義切切實實係代表 香港永久性居民嘅身份,權利同義務, 7年後你先有資格講福

利. 如果中港家庭嘅配搭係香港女+大陸男, 咁香港女當然有權喺香港生.

2)分隔兩地嘅問題, 係你地自己攞嚟嫁, 點解你地結婚前唔考慮清楚呀? 點解咁短

視呀?既然真心相愛, 當然要犠牲嫁啦...

大宅

回覆:b95066999 的帖子

好心B6人唔好講到自己好慘••••••••我地香港媽媽係爭取返我地香港媽媽應有既權益••••••最主要既原因我地係係香港有交稅•••••同埋我地係係香港土生土長•••••••而你地D Big6人呢••••••黎到香港又冇交稅•••••又攞綜緩••••••又係香港生仔令到香港媽媽得唔到應有既醫療福利•••••••你唔好以為你地好慘呀••••••根本上你地D Big6人就唔應該享有香港人既福利•••••••你憑咩野同我地講公平唔公平呀•••••••唔係野蠻同"賴"死係度就得架•••••••要講唔公平都唔係你地講喇••••••點都係我地香港媽媽講喇•••••••排幾世都未輪到你地講呀••••••••你地不如返鄉下喇••••••唔好阻住個地球轉呀•••••••

男爵府

回覆:周一惡講得好

大宅

講到尾咪又係為左拎著數,嫁個陣就一早知係未正式批單程證時,你們再天長地久都要分開異地架啦,而家雙程證咁易批,加上中港交通咁方便,港夫上去娶得老婆,咁愛你地,唔信生個陣唔上去陪產羅!講咩都好廢!更大問題係的確好多非港人的大肚婆佔用大部份港婦應可使用的資源,至令人忍無可忍你地的行為。如果要投訴,要罵唔係話港人無情,係應該向你們一班害群之馬投訴,向個些為左錢的中介公司投訴。

別墅

大家要團結、冷靜,唔好俾d 我地唔想見到嘅人攪到我地火滾,我地一定要迫我地個冇用政府做返d嘢!

男爵府

回覆 Tracy1987624 的帖子

講得好呀!!

大宅

開心死

別墅

樓上個位B95......呀!唔該你啦!係香港政府無話事權咋!你唔去美國,加拿大生,你睇下人地比唔比你居留權,就算你入左藉,你都係二等公民咋

Sforcella  bb202, 講得好!!!!  發表於 11-6-26 01:34

大宅

引用:回覆+Tracy1987624+的帖子 講得好呀!!

原帖由 angeljodi 於 11-06-26 發表
回覆 Tracy1987624 的帖子

講得好呀!!
多謝•••••!

大宅

要埋怨就怨果啲見錢開眼嘅中介人 & 純內地夫婦搞成咁嘅局面
我哋本地孕婦只係爭取番自己本應屬於我哋嘅權利啫

大宅

要我地將有限嘅資源同福利同你分?? 咁你又唔將銀包啲$同乞兒分??

複式洋房

唔該啦, 唔好以為淨係你地先要夫婦分隔異地. 你可知道土生土長的香港人/本地孕婦也有同樣情況 ! 很多港人, 太太/ 丈夫也要因為糊口, 經常要出差, 往外地工作. 同樣不能被照顧 或照顧十月懷胎的妻子. 丈夫同樣有機會錯失孩子出世的重要時刻 !!!! 我們的工作, 有多辛勞, 你可沒想到. 而我們對呢個香港有絕對的貢獻, 你這班人,可知道有很多港人夫婦, 每年要交的稅, 分分鐘多過你另一半的年薪呀, 甚至唔係一年年薪甘少呀!!!! 但偏偏D資源就比你地呢班人攞左, 並唔係用番係我地D港人度LAW.

請你們不要再自怨自艾, 正所謂家家有本難唸的經!!!! 食得鹹魚抵得渴 !!!!
你們一早就預左有機會分隔2地啦, 你倆拍拖的時候, 咪又唔係相方都住係HK. 你地一早知架啦!!! 而家就借生仔做藉口, 咩都有你地份. BYE BYE 啦

香港無欠你地架 !!!!!!

複式洋房

支持周一嶽 !!!!!! 梁生, 唔該你 STOP !!!!

男爵府

講得好!返大陸啦你地呢班蝗蟲

珍珠宮

虎到金來勳章

newbiebaby 發表於 11-6-25 14:05
尤其係果d過期居留衝入去急症室果d人, 人道立場可以俾佢地生bb, 但唔應該俾身份証俾bb啦! ...
AGREE

首頁

尾頁

跳至