自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

rubyplk 發表於 11-6-13 18:47
咁又係WO......工業大廈, 人地上得都要好平好平, 或者少有D既野, 真係要換換地方, 雅都果頭D租會唔會平D??
...

雅都近邊架,係咪新墟街市果個呀?我今日下午打過去地產問,佢話華都上面果層吾駛諗,差吾多3-6萬,中間果層就萬5~6,地下無吉舖.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

華都好做呀,我有朋友係度開完一間又一間.當然係女裝衫

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

eyan 發表於 11-6-13 18:55
雅都近邊架,係咪新墟街市果個呀?我今日下午打過去地產問,佢話華都上面果層吾駛諗,差吾多3-6萬,中間果層就 ...
記得當年有間凱都戲院, 就係果到!!!! (巴黎倫敦紐約戲院對面)

伯爵府

畀面勳章

我係元朗某個潮流商場都開左間舖..人流係好多..但D 人都係睇多過買...
我個位都算唔錯...我見同場有幾個唔係咁靚位嘅舖頭都做唔住...
佢地都係四千幾- 五仟左右....都做唔住...唉...

sherryyeung  係咪嘉城廣場? 呢個我成日行搵筍野  發表於 11-6-13 23:05
eyan  你租緊幾錢呀?  發表於 11-6-13 21:25

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我見葵涌廣場都開左好多童裝店,+唔知有冇得

原帖由 suilangmui 於 11-06-13 發表
我見葵涌廣場都開左好多童裝店, 唔知有冇得做呢? o個度人流都好多下, 我自己去買衫好多時都會順便買埋俾個 ...
葵涌廣場d租貴到飛起,我問過細細個鋪位人流ok要四萬幾,冇乜人流果d要萬幾至兩萬幾,賺埋都交晒租

禁止訪問

引用:[i=s]+本帖最後由+LedTV+於+11-6-13+18:13+

男爵府

畀面勳章

mrsjimmy 發表於 11-6-13 21:14
葵涌廣場d租貴到飛起,我問過細細個鋪位人流ok要四萬幾,冇乜人流果d要萬幾至兩萬幾,賺埋都交晒租

...

唉!而家D租真系攞命,以前上一代都重可以開間鋪養家,而家開舖真係做埋都吾夠交租,點解我地尼代想做D小由意都咁難,揾啖食姐!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

現在地下舖好貴和好多都比大集團租了,好難同他們爭。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mrsjimmy 發表於 11-6-13 21:14

...

我以前租過3/F,鋪頭4正,唔洗2萬,不過好睇唔好做,可能我唔係買幾十蚊件既貨,夠錢交租夠一個FT,但無錢落袋,仲要自己返去頂假期,頂比人好過!

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

根本就係一個惡性循環, 租貴, 賣既野就要貴, d客又唔買 ......
執左又租比另一個租客, 又加d租 ......
我出街唔敢買野, 大公司既鞋都要5百幾......
個個mall 一樣的舖頭 ......
小店、特色店通常唔租 ......

係香港島搵個普通唔好太貴既舖位, 搵左一年都未搵到
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

禁止訪問

回覆:好想搬舖,做樓上舖做到好灰!

瑪瑙宮

大廚勳章

eyan 發表於 11-6-13 17:02
嗚嗚嗚嗚,嗚嗚嗚嗚......我而家都吾知點算.....

可能我迷信 .... 唔好見怪....
因我自己都開舖做生意多年....

你其實係今年先唔好 or 其實一直做都做唔掂?
如果只係今個年頭開始運滯.....
你會唔會考慮下.... 睇下風水 ....
有時有d 野.... 就係唔到你唔信...邪.....

即係有d人 , 佢又係咁賣 , 你又係咁賣.... 佢就貨如輪轉....
你就眼擎擎 ...

係迷個地運唔岩你 ?
今年犯太歲?
你個財位(收銀) 會唔會係今年既病位.... 都會散財 , 無入齋出...

純個人迷信..... 可以不理...

eyan  我只係自己對住本書黎睇,吾知準吾準!  發表於 11-6-14 15:31
sherryyeung  有無c傳介紹?  發表於 11-6-13 23:08
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我有2個朋友, 朋友A係全職媽咪, 開網店(主力在FACEBOOK宣傳), 淘寶入貨, 開頭賣童裝, 搵自己個女做MODEL, 好快就儲咗一批客仔.
後來賣埋女裝, 仲多咗客, 佢D嘢唔平, 但係都賺到錢~

朋友B日頭有份文職, 大半年前同男朋友夾份响葵涌廣場開舖賣女裝, 日頭請PART-TIME睇舖, 夜晚自己睇舖. 去東門入貨, 半年回本.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主我好似見過你o既傳單定易拉架,不過你賣細路仔衫唔arm我,我諗點解你生意冇得做原因係置樂果邊同埋新墟街市都有好多細路仔衫賣,而且老實講價錢亦唔太平,所以難有客上門,如果你想做試下置樂果邊萬寶大下樓上鋪,果度人流比較多,不過租金可能會貴d同細d,雅都同新都租勁貴如果資金緊就唔適宜諗。
典解茅lala又要禾千名

伯爵府

畀面勳章

clara1975 發表於 11-6-13 20:26
我係元朗某個潮流商場都開左間舖..人流係好多..但D 人都係睇多過買...
我個位都算唔錯...我見同場有幾個唔 ...

係呀...係嘉誠...我要 5千幾租....不過我有個 display玻璃...
生意都係麻麻地....

eyan  你間舖有幾大呀,不如兩份租丫.  發表於 11-6-14 15:28

大宅

回覆 babyfunny0816 的帖子

網店係彈性同埋可以慳舖租, 但好多客都仲係鍾意摸吓揀吓件貨~

babyfunny0816  agree, 我自已買野都係咁, 但個租金實在難頂  發表於 11-6-14 12:46

男爵府

畀面勳章

三順 發表於 11-6-14 00:43
樓主我好似見過你o既傳單定易拉架,不過你賣細路仔衫唔arm我,我諗點解你生意冇得做原因係置樂果邊同埋新墟 ...

其實我已經轉緊形,開始有d時裝買,同埋而家我都吾敢入日單貨,黎貨好貴好貴!

首頁

尾頁

跳至