論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔可以老憑!!!無得揀, 雇主供應乜就食乜, 莊閒分明! 如果未經准許自把自為, 就一定要指出不是.

象牙宮

我從來不會 問外備 "佢飲唔飲咖啡"?
她不是我的客戶, 也非我好友. 我和她關係是雇主同雇員 (同住,一家人, but 同親人有別) .
與 我 (打工仔身分) vs 公司上司/老閤 相同.

第一日黎嗰陣, 不會問, 也不會offer 飲唔飲咖啡? 只會告訴她要喂水, 取那一个怀子. 不可亂用.

早餐 : 白飯 (吃飽為至) + 昨天的餸菜/ 冇餸就炒 1只蛋 ! (半排蛋/十几元)
飯才會飽肚, 她才有力干活. 我請她也不是需要労動力? 提供3餐吃的飽!!!

ps. 算過成本: 麵包或者蛋糕高於吃飯. hehe.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

回覆:工人啲早餐

水晶宮

我屋企只有中國茶for 我地自已, 無人飲奶茶咖啡, 屋企唔係茶餐廳

侯爵府

死啦,工人早餐已經食左四塊方包,宜家係到煮飯食當茶點,佢係唔係生積呀,我驚比佢食窮!

WaiLun  真係誇張, 肯定係生積。  發表於 11-6-6 16:54

別墅

我個工人來了一個月,因我屋企有d一包包既咖啡,我都有比佢飲,後來飲晒,我無再買,因為我同老公一向都無飲咖啡既習慣。有一日,佢同我講話佢唔飲咖啡會胃痛,我就同佢講:「咁你放假就自己去買,你喜歡吃甚麼、飲甚麼也要自己去買的!」之後,佢無再提出任何要求,我亦唔見佢買咖啡返來飲lor!
星期一至五早餐我會提供包+果醬,星期六日就我地食咩佢食咩!

滿意媽  好正宗的答案!  簡直係model answer!  發表於 11-6-14 15:01

水晶宮

ktm 發表於 11-6-7 22:32
我個工人來了一個月,因我屋企有d一包包既咖啡,我都有比佢飲,後來飲晒,我無再買,因為我同老公一向都無 ...

咦, 仲有無胃痛呀, hahha你不如話 : 我見到人飲coffee就頭痛

大宅

I will buy the garden bread for helper. And give one box tea bag. Will tell her buy by herself after finished.

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係呀, 食呢樣嘢真係要控制佢地, 如果唔係分分鍾食窮你, 我都係請左工人之後, 先知道原來食嘅開支係可以好大嘅!

我都係, 請工人飲過一包奶茶之後, 佢就當d奶茶係佢咁, 兩盒一陣間就無晒, 到我想飲時, 一包都無剩, 所以自此我無再買, 好彩, 佢亦唔夠薑叫我買!

早餐, 有時費事日日買, 所以都會買定多少少可以擺得的喺屋企, 結果, 佢一襯無人喺屋企就同你掃晒佢做下午茶! 連我小朋友都無得食! 7點幾開飯, 佢6點幾都仲可以食兩塊花生醬方包, 跟住依然可以食大大碗飯!!

未定工人前, 真係無諗過工人係可以食窮你!!!

男爵府

工人未到步就好預先比佢知規矩, 吾得就吾好黎, 寧願講清楚都好過大家一開跑就面左左, 兩年日子點過啊 ...

大宅

她只吃兩片麵包 (toast) 煉奶 + 咖啡 他自已買的

男爵府

我直情買咗部咖啡機係屋企比佢自己沖, 果日我哋開咗支利賓納, 佢又好老馮咁係雪檳自己jum, 問都唔問吓, 所以之後我都係買包裝嘢飲, 唔洗淨

子爵府

我工人一嚟就自己搞掂早餐, 自己帶定咖啡+餅乾, 我哋叫佢吃早餐佢都唔吃, 我估佢唔好意思, 講真, 我覺得只要工人做得好, 又知道自己本分同位置, 我買小小佢鍾意o既嘢食比佢幾咁閒, 所以我有主動買咖啡比佢, 佢都好乖, 會同我講多謝, 飲完又唔會叫我再買, 會飲番自己嗰啲

水晶宮

我無話我工人可以食咩,可以飲咩.
但佢都唔會過份.
你工人就算吹係買,其實你都可以唔買.
大家都唔飲囉.

首頁

尾頁

跳至