烹飪搵食

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

我要返工,唯有比$$$工人,只cook dinner一餐,3大2小 $80左右。工人多數會整到4個送(當然cheap cheap) 啦!e.g
洋蔥煎蛋、白蘿蔔魚鬆、雞翼、蒸塊$10的魚、豆卜碎豬肉、芽菜抄火腿…咁啦!佢仲有打斧頭添!

伯爵府

原帖由 tkyy 於 11-3-15 08:57 發表
我要返工,唯有比$$$工人,只cook dinner一餐,3大2小 $80左右。工人多數會整到4個送(當然cheap cheap) 啦!e.g
洋蔥煎蛋、白蘿蔔魚鬆、雞翼、蒸塊$10的魚、豆卜碎豬肉、芽菜抄火腿…咁啦!佢仲有打斧頭添! ...

我以前有工人,一日給她$100買兩餐,中午煮得簡單d,現在自己做番工人,買野先知道咁貴,不過努力學叻d,用最少的價錢買。

大宅

我覺得冰鮮肉煲湯都唔夠味,所以煲到臨尾才加十五元肉眼,d湯很甜,(用真空煲,約3-4碗湯)

大宅

80蚊3大2小,有得打斧頭都打唔倒幾多蚊,算係咁啦,依家20蚊一斤節瓜.......痴痴地

伯爵府

原帖由 [[]] 於 11-3-15 15:51 發表
80蚊3大2小,有得打斧頭都打唔倒幾多蚊,算係咁啦,依家20蚊一斤節瓜.......痴痴地

點解節瓜咁貴?前日買了兩個$21,覺得太貴所以分兩餐煮,一個煲湯,一個炒粉絲蝦米,哈哈!

男爵府

菜檔賣節瓜$12斤,惠x賣$22

男爵府

玩具勳章

努力學習中

睇完"$600"一個月每日買兩餐餸"後,更加激發我要慳d。

昨晚:
1. 煎比目魚 $27.6
2. 豆腐雜豆煮免治牛肉 $28.4
3. 蒜蓉炒菠菜 $5
4. 冬瓜瘦肉湯 $13.5
合共$60

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

請問牛肋骨那里買平 ? 幾錢斤 ?
生日月, 開心過

伯爵府

原帖由 雪文 於 11-3-15 22:36 發表
請問牛肋骨那里買平 ? 幾錢斤 ?

佳寶和大昌都有得賣,是一包包賣的,我試過在sogo買好吃d,不過現在要學下精打細算,因此買平d。

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

知道, 不過牛肋骨唔平呀.
我去惠康買的話, 要買二包五十幾元煮一餐.

原帖由 8331 於 11-3-15 23:19 發表

佳寶和大昌都有得賣,是一包包賣的,我試過在sogo買好吃d,不過現在要學下精打細算,因此買平d。
生日月, 開心過

男爵府

玩具勳章

琴日走去佳x買牛肋條,寫$26磅,砰完後$34.6, 今日煮都係得好少....
今日午餐:
1. 灼唐生菜$2.5
2. 粟米雜豆煮雞扒$28.5
共$31(2大2小)

晚餐:
1. 腐乳炒唐生菜$3.4
2. 冬菇馬蹄蒸肉餅$15
3. 冬菜蒸大魚$7
4. 柱候蘿蔔炆牛肋條$38.1 (3大2小)
飯後甜品:腐竹糖水$7

共70.5,早晚兩餐共$101.5

伯爵府

原帖由 魚子媽媽 於 11-3-16 17:42 發表
琴日走去佳x買牛肋條,寫$26磅,砰完後$34.6, 今日煮都係得好少....
今日午餐:
1. 灼唐生菜$2.5
2. 粟米雜豆煮雞扒$28.5
共$31(2大2小)

晚餐:
1. 腐乳炒唐生菜$3.4
2. 冬菇馬蹄蒸肉餅$15
3. 冬菜蒸大魚$7
4. 柱候蘿蔔炆 ...

魚子媽媽:以101.5這個價錢煮兩餐,還有湯水唔錯呀!
今晚我唔煮飯,炒星洲米$53(買料),四個人吃唔錯了,因為出街吃星洲炒米都要三十五元以上啦!

子爵府

是日午餐:昨晚餸:薯仔炆雞翼(但亞囡食哂D雞翼)就用肉碎炆!
晚餐:蕃茄滾大眼雞~$15
薯仔炆肉碎 ~$10
1大1小:
炆雞翼時,一開二,更入味又多D 錯覺!唔知why D 節瓜好貴想煮粉絲好肉痛,用娃娃菜,翠玉瓜,合掌瓜代替!
另外在百x買左西芹$8,雞胸$11留明天
烤鯖魚$20@3只要一條7!
因為看完$600一個月,平日要慳D,留回老公放假在家食好D!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 8331 於 11-3-16 19:16 發表

魚子媽媽:以101.5這個價錢煮兩餐,還有湯水唔錯呀!
今晚我唔煮飯,炒星洲米$53(買料),四個人吃唔錯了,因為出街吃星洲炒米都要三十五元以上啦! ...

請問星洲米點煮??

複式洋房

清潔不銹鋼鑊

你哋點樣清潔煎完嘢嘅不銹鋼鑊?我每次都要用鋼絲刷去咗D油漬同D焦然後再用維達嗰塊百潔布加洗潔精去洗,如果就咁用鋼絲刷加洗潔精去洗,鋼絲刷會有D黑色嘅漬留喺度(原始綠色百潔布都係),請指教吓!

複式洋房

咁多位,唔好點意思, post 錯咗呢段嘢喺度,請不需理會,我已重新開咗個topic, sorry!

原帖由 Bubebu 於 11-3-17 16:02 發表
你哋點樣清潔煎完嘢嘅不銹鋼鑊?我每次都要用鋼絲刷去咗D油漬同D焦然後再用維達嗰塊百潔布加洗潔精去洗,如果就咁用鋼絲刷加洗潔精去洗,鋼絲刷會有D黑色嘅漬留喺度(原始綠色百潔布都係),請指教吓! ...

伯爵府

原帖由 lovejy 於 11-3-17 13:53 發表

請問星洲米點煮??

我跟這網上節目學的,超容易和好味道的。

http://www.vdonext.com/index.php?fuseaction=Features.Archive&channel_id=575603&program_id=646882

大宅

今日:炸菜蒸肉餅,,炸菜 $2..肉 $15
椒鹽雞球$5..
菜心 $3半斤

$25 一餐 2大..

伯爵府

原帖由 kassie 於 11-3-17 18:27 發表
今日:炸菜蒸肉餅,,炸菜 $2..肉 $15
椒鹽雞球$5..
菜心 $3半斤

$25 一餐 2大..

雞球$5咁平,幾大件呀?
我次次買炸菜一舊要成五元呀!$2可以買到?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

金銀蛋莧菜 莧菜一斤$8 金銀蛋$6
肉碎炒青瓜 青瓜2條$6 肉碎$9
蒸排骨$23
合共$52

首頁
12345...9

尾頁

跳至