自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

個時搵個師父同大女改名, 咁做人父母既唔多唔小都會有d緊張, 想問下佢條命好唔好呀咁啦,,,點知個師父就一句"得"埋黎, 問我: 係唔係唔好就送去保良局丫? 嘩, 攪到我即刻謝晒, 我都係關心問下姐, 駛唔駛咁串呀?

所以好既就聽, 唔好既就當笑話聽完就算啦, 反正無論點你都唔會送個寶貝去保良局既, 唯有用心教導佢, 唔好將任何不幸入左佢數...

伯爵府

原帖由 miffymiffy 於 10-4-27 09:56 發表

如果俾我, 我會唸 大女係99 轉生 ; 細仔係 62轉生 (sorry, 希望你唔好介意 )

haha, 我完全冇諗呢啲嘢添, 只係同亞囡講佢未出世嫲嫲就死咗咋. 可能我 99 仲偶然間會報夢比屋企人, 所以我冇諗過投胎呢樣嘢.

禁止訪問

珍珠宮

so師父話過無克住屋企人呢回事....
佢好似話係個family本身唔知自己已經開始行衰運,BB可能自己又行衰運至走埋一齊,所以應該係話BB唔好彩一出世就係一個走下坡既family度,而唔係個BB令到個family行衰運咁話喎...
PS:依我記憶好似係咁講,唔知有無會錯意喇~但我認同都覺得唔關BB事~

節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

珍珠宮

原帖由 pugbb 於 10-4-27 11:11 發表
so師父話過無克住屋企人呢回事....
佢好似話係個family本身唔知自己已經開始行衰運,BB可能自己又行衰運至走埋一齊,所以應該係話BB唔好彩一出世就係一個走下坡既family度,而唔係個BB令到個family行衰運咁話喎...
PS:依我記憶好 ...

係呀..有d師父係咁講...我有咗阿仔之後我c6順咗..咁我覺得係因為我c6既運剛剛係有阿仔時到囉..而家仔又好運係我c6有運時先出世..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩, 我從來無諗過呢D野喎.

我囡囡都係"夜晚9點幾出世"(夏天), 依家2歲啦, 除左初生3月時試過"肚臍小腸气"(一段后自然好番啦). 而老人家年紀大都會有病痛, 呢D係生死病死. 咁大家成年人都明白事理架啦.

當然, 我深信囡囡係我辛苦生出黎, 咁我會一路愛錫到大, 所以, 我唔會諗呢D野....

同埋我囡囡好乖架, 屋企人上上下下都錫囡囡, 呢樣已經足夠啦.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係亂咁噏當秘笈....
八字係要成個睇架,唔係淨係睇個時辰,唔好亂信d無謂傳聞....
話人"亥"時出世,應該係因為個亥字諧音同個"害"字一樣,所以用呢句野話人啫,又會咁都有人信,唉!

子爵府

畀面勳章

唔會有影響,我個B都係呢個時間,陀住時屋企生意蒸蒸日上,佢出嚟我已無做嘢,而家個個話佢聰明,其他一切安好,講真老人家要走就係走,大人運氣有高有低,好快就會轉,話個BB真係好唔公平,只要思想正面,就會好運.

洋房

有D人就係咁無聊,樓主唔駛介意喎 ~
生老病死是必然的, 我都唔明白點解要怪個小朋友.
阿仔雖然唔係亥時出世, 不過佢出左世後..3年內..我的祖父/ 外祖父 及 奶奶都走左...唔通我會話家中有人出世時間唔好咩.
唔好想咁多啦~

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果有人因為自己係亥時出生而令到家人同父母對佢唔好,咁就真係好無辜!因為佢自己都控制唔到出生時間!咁開刀既小朋友就一定唔會係亥時出生啦!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 EVA222 於 10-4-27 12:34 發表
單憑一個時辰,點可以作準,八字要睇埋父母.
有人夠話女性生於午時最好,信不信由你.

八掛問, 有幾好

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 mosibaby 於 10-4-27 10:17 發表
個時搵個師父同大女改名, 咁做人父母既唔多唔小都會有d緊張, 想問下佢條命好唔好呀咁啦,,,點知個師父就一句"得"埋黎, 問我: 係唔係唔好就送去保良局丫? 嘩, 攪到我即刻謝晒, 我都係關心問下姐, 駛唔駛咁串呀?

所以 ...

我覺得個師父係串得有道理 ....係我話 "問下者"(勿介意 )

禁止訪問

大宅

原帖由 hkaa 於 26-4-2010 22:29 發表
寶寶不單在寒冷天氣下出生,更是亥時出

生,媽媽說從命理學來說是很命苦的,我的姑母就

是人版。http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ecaQTGWeGQMEfrwxVff4vlojmJR7.bOTrQ--/article?mid=79

我半信半疑,因為老爺在寶寶出 ...

八字一定要整個去睇, 你QUOTE出來的所謂大師絕不可信。 你真係有興趣研究的話, 最最最少都要起一個八字盤來看看十神(財官印...)配搭。亥時只是讀音不好聽, 讓無知婦孺借詞發揮。 只拿日柱來大造文章的人都不可信, 何況只是一個時辰。 好媽媽不要胡思亂想啊!

對玄學只是一味迷信, 對背後原理完全丁點不知的話, 不如不知不理的好。

大宅

原帖由 hkaa 於 10-4-26 22:29 發表
寶寶不單在寒冷天氣下出生,更是亥時出

生,媽媽說從命理學來說是很命苦的,我的姑母就

是人版。http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ecaQTGWeGQMEfrwxVff4vlojmJR7.bOTrQ--/article?mid=79

我半信半疑,因為老爺在寶寶出 ...

我都係亥時出世, 我有家庭,
有女兒, 有老公,
62, 99, 亞爸亞媽都未死,
我亞爸今年92歲,
但總括黎講, 我身體比較差,
呢個係事實,
條命唔好, 仲有好多野配合,
唔好又點, 好多野靠自己去改變,
唔好太迷信,
出世個個都想時辰好,
有d野唔係想就得架.

水晶宮

唔好咁諗啦,....佢地都係亥時出生,位位嘅濟遇都唔一樣,所以,命運在你手

比爾蓋茨男命:公元195510292220分出生
閻錫山男命:公元18831082220分出生
宋慶齡 1893 1 27 亥時
張國榮 1958 9 12 亥時
白冰冰1955/5/17(闰三月廿六日)
梁家辉 1958020122,,腊月十三亥时
刘晓庆 阴历,一九五五年九月十五日亥时

公爵府

畀面勳章

原帖由 mosibaby 於 10-4-27 10:17 發表

所以 ...

你個女好靚好得意........

公爵府

畀面勳章

如果你真係相信你ma所講,bb亥時出世唔好,我反而覺得係父母本身條命唔好,先生個咁既時辰出世既女....你鍾意人咁賴你嗎?

首頁

尾頁

跳至