婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我媽就係唔鐘意囉 成日係我面前話個弟婦 重叫我都唔好俾家務c6做 我媽係一個好傳統既女人

原帖由 21g 於 10-1-21 09:13 發表

有d 奶奶,好唔中意,好似心抱刻薄緊自己個仔

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 chinatea 於 10-1-21 01:03 發表

同邊個住都好,隻碗同筷子自己都有份用者,一家人何必咁計較邊個做呀,你係後生女做下唔會死架者,咁你返去亞媽道食飯唔通就係飯來張口,食飽就行人?

我兩個姑奶咪係囉...
一有d咩就打電話返黎講...eg喉嚨痛呢d小事or想食d咩....叫亞媽煲定d乜比佢飲...返到黎淨係食同飲+拎埋返屋企比老公食...
但從來都唔會洗碗+唔會比家用....奶奶仲要幫佢照顧埋隻狗....

珍珠宮

好媽媽勳章

我地同99住架,日日返到去已經煮定飯等我返來食,我日日都幫手洗碗架

別墅

冇, 我唔識煮飯又唔鍾意洗碗, 以前未有小朋友時成日出街, 好少返去食, 近幾年有小朋友, 放左工就返屋企湊女, 通常係我奶奶煮飯, 我老公洗碗, 我就湊女

男爵府

你地d奶奶,咁好既.我奶奶老馮,如果d新抱係都,唔會煮,唔會洗.俾少幾廿蚊,都要同個仔講,唔夠錢用.

珍珠宮

原帖由 MoMo208 於 10-1-21 10:11 發表
冇, 我唔識煮飯又唔鍾意洗碗, 以前未有小朋友時成日出街, 好少返去食, 近幾年有小朋友, 放左工就返屋企湊女, 通常係我奶奶煮飯, 我老公洗碗, 我就湊女 ...

我都無喎, 基本上我99唔駛返工, 就做哂屋企既家務, 我就負責教阿女功課.

咁當然, 我有時都會幫手做家務.

如果姑奶佢哋返嚟食飯, 99煮左成日餱, 我都會主動洗碗 / 拖地

侯爵府

好媽媽勳章

未買樓時都同99住個一排, 講真冇乜係樹食個飯, 多數同老公出街食, wet到好夜先番, 好似hotel甘 only沖涼同sleep 咋
原帖由 ricecooking 於 10-1-20 20:55 發表
想問下同99住的sis, 你地每晚飯後會幫手洗碗嗎??

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我99咩家務都做晒, 我咩都唔洗做 !

珍珠宮

原帖由 我愛Corina 於 10-1-21 09:51 發表

我兩個姑奶咪係囉...
一有d咩就打電話返黎講...eg喉嚨痛呢d小事or想食d咩....叫亞媽煲定d乜比佢飲...返到黎淨係食同飲+拎埋返屋企比老公食...
但從來都唔會洗碗+唔會比家用....奶奶仲要幫佢照顧埋隻狗.... ...

你d 姑奶好唔掂喎, 我結左婚都會成日打電話返屋企, 有時媽咪都會問我哋想食咩, 整定比我哋返嚟食, 但係我返娘家都會幫媽咪做吓家務, 仲有, 我有比家用lor, 雖然唔算多, 但都一番心意, 媽咪都好開心, 我哋4姊妹結左婚, 個個都有比家用架

侯爵府

我5同佢住,但初歸心抱時同佢洗過2-3次碗, 以後都唔駛我駛. 佢yim 我洗一次用左佢半支洗潔精 .....鬼叫佢支野冇泡gar.

複式洋房

我都同奶奶住 , 以前佢煮 , 我洗 , 但而家佢唔煮 , 我要煮 , 但洗都係我 ..... 我最唔中意洗 , 所以老公返黎的時候佢就自動波去收拾 , OMG , 我都要返工呀 , 仲要湊女返學放學 , 總之, 所有家頭細務都是我做 , 每晚上床都

水晶宮

原帖由 ricecooking 於 10-1-20 21:40 發表
我最憎洗碗架, 你地個個都咁好既, 真係放工放埋夜學返來洗碗! 咁你地99有無返工? 如果佢係全職主婦, 煮完飯都係等新抱洗嗎??

咪以為全職主婦好free, 好鐘意做家務先得架...

大把媽咪因為唔想做家務, 寧願出去打工~

打工有錢收, 有冷氣歎....有同事可以一齊約出去食 dinner/ lunch ~

又有大把媽咪又要打工, 放工仲要趕去買餸煮飯, 食完飯仲要睇小朋友功課...之後仲要打理家務.......

間屋妳有份住, 仔都分咗大半俾妳....幫吓手都好應該啫....

人地老人家, 養到個仔咁大, 取咗新抱都仲唔收得工, 仲要照顧埋人地個女..... 反轉頭妳係佢又會有何感受呢~

別墅

Agree, 點解依家d人咁樣諗野ga...最好自己乜都唔洗做, 大家同屋住咪應該分工咩? 就算唔係一齊住, 返黎食飯都可以幫吓手呀...?!..如果將來阿仔堅持揾個女仔返係咁...我真係同佢斷六親都似......

最憎 d 人雙重標準:
自己阿媽就要孝順最好日日見, 人地既阿媽就最好死遠d , 一年見一次都太多
老公孝順d 就抨為

原帖由 tammy2008 於 2010-1-21 10:51 發表

咪以為全職主婦好free, 好鐘意做家務先得架...

大把媽咪因為唔想做家務, 寧願出去打工~

打工有錢收, 有冷氣歎....有同事可以一齊約出去食 dinner/ lunch ~

又有大把媽咪又要打工, 放工仲要趕去買餸煮飯, 食 ...

侯爵府

醒目開學勳章

我99買送.煮飯,我做洗碗照顧個女

伯爵府

我奶奶唔會叫我洗~一係佢洗,一係佢個女洗..之後我請左工人,就梗加唔洗佢做tim啦~ 如果佢開到口叫我洗,我都會既..不過佢冇啵~~~因為次次食飯都9萬幾人一齊食...佢點好意思丫~~:;pppp: :;pppp: :;pppp:

子爵府

我無99,得個62,平時都係佢煮,因為佢嫌我d餸淡口,咁我咪就佢食佢果d濃味野,食完都係我洗架,有時我c6洗,睇下2隻怪獸要邊個陪佢地玩啦,有時姑仔叔仔佢地返嚟食飯都係我地自己洗,無諗過要姑仔or細新抱洗喎,咁姑仔唔喺度住都要洗碗咩?我平時返去mami度食都無洗架,我同我亞嫂關係好好,佢無怨過我唔洗碗喎,我幫手執下碗佢地都唔比tim
未經本人許可, 不得轉載

男爵府

好媽媽勳章

我會洗架, 洗碗好快姐

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ricecooking 於 10-1-20 21:45 發表
我返外家食飯都係自己父母煮同洗, 唔會要我或我老公洗架喎!! 咁點解女世唔使幫外母洗, 新抱老馮要幫手? 大家都要返工啫

好有point ...好彩我有個好99...咩都唔駛我做..

伯爵府

好媽媽勳章

多數係奶奶洗.因我要返工, 又要同大小魔怪溫書做功課, 如遇著佢地有咩勞作既比賽,我就更加忙....

間中奶奶心情唔好時, 會同我老公講, 話我咩都唔做, 我老公以前都有怪我架. 但我話: "佢唔做, 咪放係度咯. 要我做, 我無問題, 但我無可能即刻做, 我要等大小魔怪溫晒書, 做晒功課, 兼去左訓覺之後, 咁我咪做咯. " 但最後, 係佢等唔到,自己去做, 但心情唔好又嘈嘈敝. 所以自從我老公話過佢後, 佢就無再話我喇.. 只多係黑面...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我奶奶唔比我洗...佢怕我攪亂佢d野....

首頁
12345...6

尾頁

跳至