跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

我想問如果誇區報的話, 入讀机会率係唔係細d.

大宅

原帖由 aurora1204 於 09-7-31 22:05 發表
我想問如果誇區報的話, 入讀机会率係唔係細d.

學校須預留小一學額的大約50%,由教育局按學校網和家長選擇進行「統一派位」。「統一派位」的學額中有10%是不受學校網限制的,家長可選擇最多三所位於任何學校網(包括住址所屬學校網)的小學。
「選擇學校表格」分為甲部(不受校網限制的學校選擇)及乙部(住址所屬學校網的學校選擇)兩部分。家長可在甲部填入最多三所任何學校網的選校編號。此外,家長在填寫乙部時,應盡量將其居住地址所屬學校網的小學,按照意願排列先後次序填入表內。

大宅

請間有设有Mammy comment 拔臣, 鄭任安, 鄭任安千禧, 青山天主教呢幾間學校? Thanks.

大宅

鄭任安千禧,[[個人感覺]]佢較重視課外活動&校內外獎項.
鄭任安是傳統小學.
在大家選校同時,請依小朋友特性作依歸,勿盲目跟隨,大家應知道band1學校也有band3成績的學生,最緊要小朋友能否應付,否則6年的生涯裏,親子關係會很惡劣的.

我返來啦

翡翠宮

原帖由 jackieman 於 09-8-1 14:34 發表
鄭任安是傳統小學.
在大家選校同時,請依小朋友特性作依歸,勿盲目跟隨,大家應知道band1學校也有band3成績的學生,最緊要小朋友能否應付,否則6年的生涯裏,親子關 ...

jackieman, hi,
請問边類型既小朋友識合讀活動教學既小學, 边類型既小朋友又識合傳統小學呢, 較文靜怕羞但又愛看書既小朋友又識合边種??? 可否比d意見我, 因我好迷茫mouth:

翡翠宮

原帖由 sophyma 於 09-8-1 00:08 發表

學校須預留小一學額的大約50%,由教育局按學校網和家長選擇進行「統一派位」。「統一派位」的學額中有10%是不受學校網限制的,家長可選擇最多三所位於任何學校網(包括住址所屬學校網)的小學。
「選擇學校表格」分為甲部(不 ...

oh, thank you.
但我現在都唔知ar囡識合讀边類型既學校啱佢.

大宅

原帖由 aurora1204 於 09-8-1 19:56 發表

到K2上下學期尾見家長時, 問吓幼稚園老師的意見, 又問下平時的興趣班導師, 再+上妳自己對小朋友的了解.

亦要做吓功課認識網內的小學, 可參考小學概欖, 上心儀小學的網站, 參加小一簡介會, 問其他家長意見, 補習班導師, 甚至同事, 朋友, 街坊, 親戚, 校車姨姨等.
我而家都係周圍8緊料.

我知我囡囡就一定唔啱順德/保良呢d 大熱的小學ka la, 唯有另外再睇邊d啱佢啦.

大宅

原帖由 jackieman 於 09-8-1 14:34 發表
鄭任安是傳統小學.
在大家選校同時,請依小朋友特性作依歸,勿盲目跟隨,大家應知道band1學校也有band3成績的學生,最緊要小朋友能否應付,否則6年的生涯裏,親子關 ...

謝謝妳的回覆.
所以我不會選太深/壓力大的學校, 可是又想學術成績升中派位不太差, 真的很茅盾, 請問71網有什麼可選? 鄧肇堅 , 呂祥光又如何呢?

大宅

原帖由 sophyma 於 09-8-2 11:44 發表

謝謝妳的回覆.
所以我不會選太深/壓力大的學校, 可是又想學術成績升中派位不太差, 真的很茅盾, 請問71網有什麼可選? 鄧肇堅 , 呂祥光又如何呢?

老實說, 我仔已是高小學生, 好耐無上小學區了, 跟大家分享一下我過來人之經驗吧, 我住在屯門市中心:

我當年跟 sophyma 想法一樣完全一樣, 所以沒有選 band 1頭之小學. 而且我仔是12月尾出生, 男仔, 性格又好動. 我又要返工, 晚上8/9點才回到屋企, band 1頭點頂呀, 所以何日東/ 保良局連想都無想過. 選了一間不大壓力之小學. 那大家都會輕鬆一點/ 開心一點嘛. 以這方向去做決定妳一定不會有問題, 一定會好開心. 但可能會後悔

因不是band 1頭之關係, 我仔有D小聰明, 所以成績一路都是中上, 沒問題, 他開心時, 我亦開心.

但升上高小, 我開始要跟進一下他之進度. 發覺除了書本連練習之外, 真的很少工作紙 (work sheet). 其實一路都知他學校功課不多/ 比較輕鬆 (當年選此校亦因為知輕鬆才選她嘛). 書本每間學校都差不多, 但何日東/ 保良局會一星期每科做幾張工作紙, 而我仔間學校一個星期才做一張, 那當然輕鬆呢, 但進度又會否被拖慢呢? 妳選得一間輕鬆之學校給他, 一定又不會迫他補習, 學東/ 學西... , 求學不是求分數嘛. 但得出來之結果會是: 做得比較慢, 因抄寫少/ 操練少關係, 寫作能力又會差 D, 特別是中文科, 好明顯的.

升中派位了, band 1 英中亦有她們之壓力, 何日東/ 保良局出來之同學, 可以跟妳說梁銶琚/ 百周不太難/ 不太辛苦, 都好輕鬆, 點解? 因他們在小一 (Day 1) 已迫慣, 已操慣, 那就無問題啦. 一開始已沒問題. 但我仔有師兄派了 "梁銶琚/ 百周/ 陳瑞芝" 做功課做到晚上9/10點, 還未溫書! 點解? 因一路無做開那麼多 PAPER WORK, 寫字都可能比人慢, 因未習慣. 下學期開始才好D, 都可以追上來, 但要追得都好辛苦...

我仔小學之畢業生中, 亦出個兩位"十優"中五生, 升中用 百份比計亦不差, 但要家長們自已跟一下, 好像我沒時間跟就差D了, 我見 band 1頭之小四功課我仔亦要想一下才懂做, 但人地做開苦工/ 操開個D (看一下就知點做, 因做開, 所以連帶他們做 TSA 之 paper 亦會快一D, 易一D攞高分...

總結:
要入 band 1 英中嘛 (指成績最好之一些), 就在選小學時已要選 band 1頭小學, 那將來入到 band 1英中之機會大一D, 而且將來亦可以輕鬆點. 算是為了將來"舗橋搭路"吧.

入band 1 中中 (不是最 top 個幾間 band 1)已開心嗎? 那就不要那麼辛苦, band 1小學就算了. 大家開心.

入band 2/3 已開心嘛? 那就最好, 屋企樓下個間就可以啦, 將來入到 band 1 就是 bonus, 入 band 2/ 3 又不會不開心, 我地亞媽以前咪又係唔識, 我地咪又好地地.

不過, 比我揀多一次, 我會選 band 1頭之小學. 除非妳不想他入 band 1頭之英中; 又或者妳大把錢供他去外國讀書, 好似D 高官 , 就一定不要入 band 1頭了, 真的會好辛苦.

記住, 直資小學係 Free D, 英文可能會好D, 但近屯門個2間都有 D 麻煩, 校長/ 老師/ 管理層都會比較不穩定, 經常轉, 科目由原先之全英文亦改回很多用中文教... 升中 之 band 1中學亦不太給她們 face, 因未有升中派位成績參考, 亦嫌他們 free 慣/ 操得少, 將來要跟他們手尾. 所以, 在自行派位方面, 收他們不多學生. 所以, 選直資小學的話, 此點亦是要考慮之因素. 除非, 妳現在已決定中學亦一定要入直資中學.

我都想不大壓力/ 但又入到 band 1英中, 而又輕鬆的! 不勞而擭"wor, 我第一個想 但事實話比我知:可能性近乎"零", 除非小朋友本身已是資優生吧!

以上只是我個人之愚見, 每個小朋友, 每個家庭亦不一樣, 努才啦各位升小學之媽咪, 我要翻去升中派位版了.
Bye-bye!

大宅

原帖由 aurora1204 於 09-8-1 19:53 發表

jackieman, hi,
請問边類型既小朋友識合讀活動教學既小學, 边類型既小朋友又識合傳統小學呢, [[較文靜怕羞但又愛看書既小朋友又識合边種]]??? 可否比d意見我, 因我好迷茫mouth: ...

我諗鄭任安(市中心)都會幾適合,如果肯讀書嘅,好多傳統小學都ok[何小,胡小等...]
相反如果小朋友都坐唔定,要係傳統小學下學習,真係怕佢地會悶,無心機聽書,老師又會經常投訴...
不過始終最了解子女都係你自己,加上我都只係略知一二,好怕講錯比你知.
唉...唔知點解我地選校[小學]都咁大壓力,難為呢班小朋友啦.
我返來啦

大宅

原帖由 sophyma 於 09-8-2 11:39 發表

到K2上下學期尾見家長時, 問吓幼稚園老師的意見, 又問下平時的興趣班導師, 再+上妳自己對小朋友的了解.

亦要做吓功課認識網內的小學, 可參考小學概欖, 上心儀小學的網站, 參加小一簡介會, 問其他家長意見, 補習班 ...

我絕對認同sophyma所講,要問下老師&心儀小學的家長,始終佢地小朋友讀緊會清楚d,加上參加小一簡介會,亦可進一步了解該校的教育理念及要求,是否適合自己小朋友..
我返來啦

大宅

原帖由 sophyma 於 09-8-2 11:44 發表

謝謝妳的回覆.

係le兩間小學一樣有人入到top1英中,不過當然成績要好好, keep到係級嘅頭10多名,就唔駛太擔心.
我返來啦

大宅

原帖由 aurora1204 於 09-8-1 19:56 發表

其實我宜家都唔知揀得啱唔啱[比呀女讀],不過自己有晒心理預備,若然成績唔理想,只要阿女開心,係愉快學習,我都唔理佢嘅名次啦.[始終有人考第一,亦會有人考尾嘅.]
我返來啦

大宅

原帖由 Joe媽媽 於 09-8-2 16:15 發表

老實說, 我仔已是高小學生, 好耐無上小學區了, 跟大家分享一下我過來人之經驗吧, 我住在屯門市中心:

我當年跟 sophyma 想法一樣完全一樣, 所以沒有選 band 1頭之小學. 而且我仔是12月尾出生, 男仔, 性格又好動. ...

我囡係細B, 坐唔定. 我係在職MAMMY, 最早都要晚上7:30-8:30才回到家, BAND 1頭未必可應付得到.

看完妳的POST覺得選小學真係好大學問 .
請問妳囝囝讀鄭任安嗎?

翡翠宮

原帖由 jackieman 於 09-8-3 21:55 發表

我諗鄭任安(市中心)都會幾適合,如果肯讀書嘅,好多傳統小學都ok[何小,胡小等...]
相反如果小朋友都坐唔定,要係傳統小學下學習,真係怕佢地會悶,無心機聽書,老師又會經常投訴...
不過始終最了解子女都係你自己,加上我 ...

其實我覺得好矛盾, 事前幫小朋友左楝右楝, 楝好左又怕入唔到喎, 嗰種心情真係好難平衡.

翡翠宮

原帖由 sophyma 於 09-8-2 11:39 發表

亦要做吓功課認識網內的小學, 可參考小學概欖, 上心儀小學的網站, 參加小一簡介會, 問其他家長意見, 補習班 ...

好, 明白喇! thank you 淳淳媽

翡翠宮

原帖由 sophyma 於 09-8-4 00:24 發表

我囡係細B, 坐唔定. 我係在職MAMMY, 最早都要晚上7:30-8:30才回到家, BAND 1頭未必可應付得到.

請問妳囝囝讀鄭任安嗎? ...

其實係怕我自己未必應付到多d.

大宅

原帖由 sophyma 於 09-8-4 00:24 發表

請問妳囝囝讀鄭任安嗎? ...

都要睇下妳間小學係唔係 band 1至得. 屯門有 D小學, 全級10名前都入唔到 band 1英中, 那一間就不公開了, pm給妳.

大宅

我都想知呀,可否pm 給我... Thanks!!!!
原帖由 Joe媽媽 於 09-8-4 13:25 發表

都要睇下妳間小學係唔係 band 1至得. 屯門有 D小學, 全級10名前都入唔到 band 1英中, 那一間就不公開了, pm給妳.

男爵府

可否pm我, thanks.

原帖由 Joe媽媽 於 09-8-4 13:25 發表

首頁
12345...6

尾頁

跳至