婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 17:17 發表

唉, 原來我申請公屋都超額, 做唔到.

哇, 你有兩個B都超額

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 十一月 於 09-6-19 17:21 發表

哇, 你有兩個B都超額

公屋既入息額好低架, 基本上你有野做都會爆~

別墅

計我話,果個c6一定比唔到膳養費俾樓主,所以不如叫佢轉名比晒成層樓你當一筆過膳養費。而為免男家那班哥師奶上門找你及你對女(我覺得佢哋做得出囉), 收樓後你即刻賣埋層樓拎cash走頭,日後任何男家人要見樓主對女一定要出街見,當買個平安。住屋方面,平有平住,貴有貴住...有cash時就俾父母keep住,過一輪就申請公屋或房協樓,或許等少爫時間環境可能改善,(最 可能是阿女升咗上小學而唔洗交貴學費及請工人時), 再拎番筆錢買樓住..咁得唔得呢?

我個前提係覺得,樓主c6係一個無責任心的人,佢應允你時就咩都得,回到阿媽家時就咩都唔得,所以,唔好同佢諗啦,為對女,你而家拎得幾多得幾多!

原帖由 pomanlife 於 09-6-19 17:31 發表

公屋既入息額好低架, 基本上你有野做都會爆~

珍珠宮

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 17:05 發表

就算我唔同佢計層樓, 佢都未必有錢俾贍養費我, 佢收入咁唔穩定, 唔同佢離婚, 都成日欠家用啦, 連我同2個b果d錢都駛晒! 佢屋企人點都會數臭我架啦, 唔理得咁多. 喺同c6仲未反晒面既時候, 係咪更加要分大份d呢? ...

我明白, 站係你角度, 我都好同意, 只係.....學其他sister話.......你一係唔做, 一係成層樓搶哂返黎然後賣咗佢....
重點係一定要賣樓, 係要極速果種....原因其他sis亦有講...
1. 賣咗分哂錢就無嘢好講, 亦唔怕佢上黎嘈...
2. 你搬走, 唔再俾佢地知你住邊......對你同對女都安全好多.....

好好過每一天......

珍珠宮

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 17:11 發表

我唔想計埋佢份贍養費入生活費架, 只係之前唔記得對女既學費(因為仲未駛交), 原來我份糧唔夠用. 好可惜, 我月入超過12,000. 咁即係, 申請公屋又唔得. ...

對女2歲後, 送佢地返全日n1班, 然後申請資助啦....單親家庭, 而你月入唔過萬八的話, 至少有半免呀!

珍珠宮

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 17:15 發表

咁我又覺得, 好彩我有名喎, 唔係佢地趕我走, 我都無符.

我既意思係, 我要我既老公出哂全屋同仔女所有開支(唔理佢係買樓供樓定租樓, 都係佢俾), 我自己份糧係我自己洗.......我有錢咪自己儲起佢.....

大宅

層樓仲有你老公個名, 萬一佢頂唔住佢阿媽D"哦功", 可能分分鐘反悔要賣樓分錢; 趁依家佢仲關心兩個囡時, 最好快刀斬亂麻搞掂間屋.

囡囡嘅撫養權仲未肯定俾晒你, 唔建議你"間屋老公轉個名俾兩個囡", 萬一你老公阿媽知道, 為咗間屋死都要霸番個孫, 你就會好煩.....

可唔可以先問娘家借住20萬, 同你老公傾: 20萬俾番佢阿媽之後, 間屋就除你老公嘅名, 一手交錢一手交屋.
如果你老公個邊擔心你會"食"晒間屋, 你可以同佢地講, 等撫養權塵埃落定, 再以"長命契"方式同兩個囡聯名.

不過, 記得要係律師樓註明: 間屋除你老公嘅名, 你得到嘅利益唔=贍養費或子女生活費, 以免日後你老公拗數, 話間屋俾咗你就=贍養費或子女生活費.

男爵府

去銀行問吓可唔可以加按(e.g. $20萬,可以再按多少少做自己emergency cash flow)同埋加長還款期(e.g. 20年,月供少啲),比番20萬佢地但係層樓要轉名比番哂你,記住係侓師樓簽完轉名先比$!照你層樓當初買入價同依家嘅市值,應該可以做到!

珍珠宮

多謝大家關心, 同提議, 好有用.

同朋友傾過, 而家真係無嘜野可以做到, 賣咗層樓再租樓住, 真係好唔化算. 唔賣, 又未必夠錢駛. 暫時, c6都應承會俾錢我, 我都知佢唔可靠, 總之收得幾多得幾多啦. 我會睇吓佢老母係咪好想收番20萬, 一日未逼到埋嚟, 都唔好送上門住, 拖得幾耐得幾耐.

如果真係要做, 到時去銀行做加按, 應該可以解決到, 點都要有個地方住, 再睇吓情況再算.

大家唔好怪我咁被動, 好多野煩, 唔知點做. 層樓賣又唔得, 唔賣又唔得, 申請公屋又唔得, 2個女扭計, 呢個扭完到果個, 夜晚得我1個人, 真係好攰.

暫時按兵不動, 睇下佢地想點先啦.

珍珠宮

原帖由 wahhaha 於 09-6-19 17:59 發表
計我話,果個c6一定比唔到膳養費俾樓主,所以不如叫佢轉名比晒成層樓你當一筆過膳養費。而為免男家那班哥師奶上門找你及你對女(我覺得佢哋做得出囉), 收樓後你即刻賣埋層樓拎cash走頭,日後任何男家人要見樓主對女一定 ...

如果佢老母要攞番20萬, 我會要求佢除名, 免得被佢地煩. 再去銀行加按, 有番少少現金, 拖長還款期, 再作打算.

珍珠宮

原帖由 jacquesau 於 09-6-19 21:44 發表

我明白, 站係你角度, 我都好同意, 只係.....學其他sister話.......你一係唔做, 一係成層樓搶哂返黎然後賣咗佢....
重點係一定要賣樓, 係要極速果種....原因其他sis亦有講...
1. 賣咗分哂錢就無嘢好講, 亦唔怕佢上 ...

賣咗層樓, 可以住邊喎? 租都貴過而家供樓既錢, 唔化算.

珍珠宮

原帖由 jacquesau 於 09-6-19 21:46 發表

對女2歲後, 送佢地返全日n1班, 然後申請資助啦....單親家庭, 而你月入唔過萬八的話, 至少有半免呀!

而家未正式離婚, 攞唔到單親優惠. 唯有到時叫c6幫吓手, 申請資助啦. 唔該晒.

伯爵府

醒目開學勳章

睇定d先, 冇層樓好冇安全感, 加按都要等冇哂辦法先好做, 因為我見個fd加按咗, 頭兩年唔洗還, 到第三年開始好辛苦
原帖由 KiuShaBB 於 09-6-22 14:19 發表
多謝大家關心, 同提議, 好有用.
同朋友傾過, 而家真係無嘜野可以做到, 賣咗層樓再租樓住, 真係好唔化算. 唔賣, 又未必夠錢駛. 暫時, c6都應承會俾錢我, 我都知佢唔可靠, 總之收得幾多得幾多啦. 我會睇吓佢老母係咪 ...

珍珠宮

原帖由 A.C.C. 於 09-6-20 11:39 發表
層樓仲有你老公個名, 萬一佢頂唔住佢阿媽D"哦功", 可能分分鐘反悔要賣樓分錢; 趁依家佢仲關心兩個囡時, 最好快刀斬亂麻搞掂間屋.

囡囡嘅撫養權仲未肯定俾晒你, 唔建議你"間屋老公轉個名俾兩個囡", 萬一你老公阿媽知 ...

我而家知有層樓喺手, 好唔方便, 所以唔會加2個女既名, 將來佢地要申請嘜都方便d.

層樓得我1個人名, 應該係最好, 要俾返20萬佢老母, 就當我當年問佢借嚟買樓囉, 益我唔駛俾利息.

珍珠宮

原帖由 A.C.C. 於 09-6-20 11:39 發表
不過, 記得要係律師樓註明: 間屋除你老公嘅名, 你得到嘅利益唔=贍養費或子女生活費, 以免日後你老公拗數, 話間屋俾咗你就=贍養費或子女生活費.

呢個, 我會記住, 多謝提醒.

珍珠宮

原帖由 cutekiddy 於 09-6-21 03:42 發表
去銀行問吓可唔可以加按(e.g. $20萬,可以再按多少少做自己emergency cash flow)同埋加長還款期(e.g. 20年,月供少啲),比番20萬佢地但係層樓要轉名比番哂你,記住係侓師樓簽完轉名先比$!照你層樓當初買入價同依家嘅市值 ...

多謝你提醒, 你提議幾好.

如果真係無辦法, 都要咁做, 而家層樓仲有11-12年要供, 加長幾年, 應該無問題. 遲幾年, 2個女讀小學同中學, 係咪免費? 唔記得咗, 到時至算.

珍珠宮

原帖由 MK2006 於 09-6-22 14:32 發表
睇定d先, 冇層樓好冇安全感, 加按都要等冇哂辦法先好做, 因為我見個fd加按咗, 頭兩年唔洗還, 到第三年開始好辛苦

知道, 所以我點都唔捨得賣咗層樓. Thank you.

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓好似冇除名, 如果要得番你個名都要當賣樓咁, 你兩個將層摟賣俾你, 佢唔收$你一回事, 但厘印, 律師費都要俾!

男爵府

原帖由 Anpanmama 於 09-6-22 15:21 發表
樓好似冇除名, 如果要得番你個名都要當賣樓咁, 你兩個將層摟賣俾你, 佢唔收$你一回事, 但厘印, 律師費都要俾!

照買賣手續咁做, 即係A+B賣俾A, 打半份厘印應該$100, 律師費大約幾千蚊, 仲可以重新按樓(最高7成), 去按第2間BANK都得,

記住做足手續, 千其5好做送契樓(GIFT), 咁樣做正手續第2時你自己賣樓都方便D

大宅

父親節, 咁c6有無返去同兩個b慶祝呀

首頁

尾頁

跳至