自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

amych 發表於 24-5-20 00:45
唔識欣賞,bb咁細,有咩事點算,周圍去又多菌,搭飛機對bb都唔好, 唔去旅行住唔得咩
...

我係欣賞,但太辛苦唔enjoy。根本冇時間relax,訓1陣又換片,又喂奶不斷循環。

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 24-5-20 00:36
犀利
Bb咁細,喂奶都去咗一半時間,好佩服你毅力 (我帶過一歲女去旅行,跟團,次次一放客我哋就要 ...

我係自由行,時間上會自由d。
跟團嘅話我會想參加當地嘅一日團多d

複式洋房

catcat6083 發表於 24-5-20 07:23
咩咁重野,遲啲子宮下垂,又或者膀胱韌帶鬆,會忍唔到尿,嚴重會漏尿,過來人,比點意見啫
我以前年輕都唔 ...

多謝你嘅意見。日後我會多加注意的。

複式洋房

catcat6083 發表於 24-5-20 07:26
21磅接近十公升,等於一包金鳳大米,仲要全日咩住,子宮下垂,膀胱韌帶鬆弛,加埋50肩,會攞命,樓主好好保 ...

多謝你嘅意見,會保重好自己身體。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

忌廉寶寶 發表於 24-5-20 07:50
除非有緊要事必須帶b離港,否則一切以小朋友健康行先,況且呢排流感咁勁,萬一中左真係害左bb
得咁細咩都 ...

就係,個阿媽真係要急住去旅行咩,玩少一陣都唔得?做左人阿媽應該為BB著想,唔係只滿足自己任性貪玩就唔顧BB嘅安全。
好多人成日話未必咁啱會有事,的確有事嘅機會唔大,但係萬一真係有事就後悔一世。

男爵府

2歲前旅行其實還好,bb對於去邊無要求,純粹出街周圍望,唔似得d再大少少嘅小朋友,又識呻悶,又快餓又快攰。
樓主都係去4日啫,就話子宮下垂又肌肉會有事,又唔係長期日日旅行。
至於小朋友病,去旅行定留港出街都可以病,我自己寧願比小朋友出多d街接觸多d唔同嘢,建立抵抗力。不過人人湊法唔同,記得之前有post係個媽媽有家人流感,bb無病徵都問要唔要去急症室,唔咁緊張嘅父母衡量完各種情況覺得都湊得掂,去旅行無所謂吧。

男爵府

回覆樓主:

幾年前我帶就黎2歲的仔去大阪,不過我就選擇帶架好推的BB車,同喼,住d 有機場巴士到的酒店,近鐵路的。好好玩。有2日去 one day tour, 去到遠地方,好玩。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

樓主真心真係勁。。講真 我就冇你呢份勇氣。。

先唔講自己辛唔辛苦。。但我最concern 係驚自己或bb萬一touchwood唔舒服 咁邊個照顧佢?!尤其係自己。。自己病咗都好辛苦。。更何況bb唔係好識講。。而家身處異地。。所以我一定一定唔3會好似你咁勇。。。

珍珠宮

後生確實可以任性
下次出發可以plan好啲
我去日本推車仔
個b又舒服我又舒服
其實日本都baby friendly

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

睇文字都覺得“不可能”,全日揹住21磅+奶粉尿片同暖水,I can't believe u are wonderful woman

子爵府

唔係話日本無障礙通道好多,baby-friendly咩?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Bicanna 發表於 24-5-20 08:11
幾年前我帶就黎2歲的仔去大阪,不過我就選擇帶架好推的BB車,同喼,住d 有機場巴士到的酒店,近鐵路的。好 ...

你自己一個人帶bb去大阪?

珍珠宮

回覆樓主:

請問你影相呢個位係大阪邊度呢

複式洋房

bb060908 發表於 24-5-20 07:50
點解唔帶bb車呀?攞威?
bb好慘

文中有提到因為係自己一個孭住bb去,就無帶bb車了,因為如果推住bb車又推埋行李會較吃力。
至於攞威就完全沒有呢個意思,jm是否有d誤解呢?
BB需要嘅係悉心嘅照顧同陪伴,我自問有做到。在旅程中bb不斷都有對住我笑。
我發呢個帖只係想分享吓經驗,亦想參考吓其他jm帶小孩子外遊經驗。

複式洋房

KILW 發表於 24-5-20 08:10
2歲前旅行其實還好,bb對於去邊無要求,純粹出街周圍望,唔似得d再大少少嘅小朋友,又識呻悶,又快餓又快攰 ...

我同意你嘅諗法。
有時間我都會同bb去吓街等佢睇多d,接觸多d唔同嘅嘢,可以晒吓太陽就更好。

珍珠宮

回覆樓主:

後生有氣有力為左玩,咩都唔會覺辛苦,我就擔心bb萬一水土不服或被病毒感染多啲,唔係講笑嫁,到時後悔莫及。
我而家幫手湊緊5個月大bb,唔好話去旅行,落街都少,驚人多地方多病毒。
不過樓主真心勁,你屋企人又會放心嘅?應該平時都係一個人一手一腳自己一個湊

複式洋房

Ritzmary 發表於 24-5-20 08:16
睇文字都覺得“不可能”,全日揹住21磅+奶粉尿片同暖水,I can't believe u are wonderful wom ...

當然唔會全日孭住吧。坐車嘅時候,食飯嘅時候會放低佢休息吓。行到攰又會坐低休息吓。
至於奶粉尿片,我同背囊裝住,前面孭bb後面孭背囊

侯爵府

回覆樓主:

雖然唔會學你咁做但欣賞你有考慮自己能力而為,知道拎唔到bb車就全程揹帶。
好過有啲人,full gear全家出動,都會expect其他人要協助有bb家庭。

男爵府

男爵府

watericeice 發表於 24-5-19 23:07
孭住BB去大阪旅行4日,由於只有我同bb去,就無帶bb車。因為一個人嘅話推住bb車加埋個喼嘅話都幾辛苦,如果 ...

好厲害
比我屋企門口都唔想出(emoji)

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊