自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

kerotan 發表於 24-5-18 14:33
有否分辨出你見到有黃色的 與沒有黃色的鏡片是一致吗
即係某副眼鏡的鏡片是黃色 幾時看都是黃色 而不是一時 ...

多謝回覆,我睇到的鏡片都是一致的,不会時黃時不黃,有時我都在懷疑是不是藍光鏡片我就看到黃,沒有藍光鏡片就是玻璃色呢。而最 困擾我就係点解同一牌子晶片的姐妹沒有我這個情況出現而只有我系咁 真係好煩,我都希望可以找到原因。
要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

男爵府

mcheungm 發表於 24-5-18 13:47
越後生做越容易有細胞增生,其實呢個只係小問題唔需要特別擔心
做激光手術,兩隻眼夾埋都唔使十分鐘,加上我 ...

你幾歲做架?我都想做,怕太早

珍珠宮

jjhwong 發表於 24-5-19 07:44
多謝回覆,我睇到的鏡片都是一致的,不会時黃時不黃,有時我都在懷疑是不是藍光鏡片我就看到黃,沒有藍光 ...

你知唔知藍光鏡片本身真係黃色底?

珍珠宮

我哋試過因為藍光鏡片望野偏黃配過另一副眼鏡,我初時以為係配得唔好…但藍光鏡片係真係有啲黃色底色先正常…

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-19 09:36
你幾歲做架?我都想做,怕太早

如果有需要都要做,冇話早唔早,不需要擔心的

男爵府

mcheungm 發表於 24-5-19 10:03
如果有需要都要做,冇話早唔早,不需要擔心的

因為只可以做一次,我怕太早做,用唔到死嗰時喎!我現在戴隱形眼鏡可以睇到中近距離,所以係無急切性,只是想早做早享受

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-19 10:58
因為只可以做一次,我怕太早做,用唔到死嗰時喎!我現在戴隱形眼鏡可以睇到中近距離,所以係無急切性,只 ...

那你真的要問下醫生了
我聽過3x歲也有人做

公爵府

liverpool2023 發表於 24-5-19 10:58
因為只可以做一次,我怕太早做,用唔到死嗰時喎!我現在戴隱形眼鏡可以睇到中近距離,所以係無急切性,只 ...

早做未必早享受,聽過幾單手術後有問題,真係有需要先好做,始終係眼嘅手術。

男爵府

早兩年我帶媽媽去做白內障手術,佢先做左眼再做右眼,同醫生傾完,左眼會用黎睇遠野,右眼睇近野,初時我見佢做完左眼好開心,話效果好好,睇遠野好清。我就放心俾佢做埋右眼。點知做完右眼佢話右眼睇唔清,好似有散光咁,開頭醫生話剛做完手術係咁,要過一排適應咗就ok, 但半年後覆診都仲係咁,佢猛叫我媽媽要多d 練習,但又冇講用咩方法練,總之就係想打發我哋走。
之後我帶媽媽去另一個醫生度睇,佢話而家好少人用右眼嗰隻lens, 同埋話我哋隔半年先黎隻lens 已黏實咗隻眼,未必再換到,最後我媽放棄了,雖然媽媽冇怪我,但我好內疚攪到阿媽隻眼咁
如果幫媽媽做手術個醫生肯正視問題,我媽媽隻右眼可能唔洗攪成咁

大宅

回覆樓主:

其實白內障手術已經係一啲好普及嘅手術,據我所知,而家嘅白内障手術已不是只局限於做白內障了
呢個手術還包含了喺視力矯正,同埋可以優化個人生活品質,加上我個人覺得戴老花境好顯老 ,可能我貪靚啦
我識好幾個40頭已做了,費用由$9x,xxx-2xx,xxx都有.我同先生都做咗,保險包咗9成以上
對我個人嚟講,覺得早做早享受,因為真係好方便.
我呢度唔係鼓吹大家一窩蜂去做,只係純粹我個人分享.但如果真係眼睛有問題,就唔需要擔心咁多,睇醫生做好檢查冇問題就放心去做

大宅

小_魚 發表於 24-5-19 14:50
早兩年我帶媽媽去做白內障手術,佢先做左眼再做右眼,同醫生傾完,左眼會用黎睇遠野,右眼睇近野,初時我見 ...

你媽媽真係吾好彩
當年我做時,我揀咗最貴瑞士生產lens,要多4000元,我係預先同保險公司申請咗先做手術,保險公司話呢個係非必需,唔批呢4000,我自己額外畀錢,揀最好

公爵府

小_魚 發表於 24-5-19 14:50
早兩年我帶媽媽去做白內障手術,佢先做左眼再做右眼,同醫生傾完,左眼會用黎睇遠野,右眼睇近野,初時我見 ...

問過一個眼科醫生,佢話一兩年內都可以再換,要睇返情況係咪真係不能接受。

公爵府

mcheungm 發表於 24-5-19 14:59
其實白內障手術已經係一啲好普及嘅手術,據我所知,而家嘅白内障手術已不是只局限於做白內障了
呢個手術還包 ...

你搵邊個醫生做?

公爵府

mcheungm 發表於 24-5-19 15:11
你媽媽真係吾好彩
當年我做時,我揀咗最貴瑞士生產lens,要多4000元,我係預先同保險公司申請咗 ...

我識兩個喺養和做,一個做完出嚟度數唔啱,另一個係曾X醫生做又係衰咗,睇嘢好矇,到而家都唔知係乜嘢原因。

大宅

你媽媽真係吾好彩
當年我做時,我揀咗最貴瑞士生產lens,要多4000元,我係預先同保險公司申請咗 ...

我都想知你找邊個醫生做? 你個人工晶體是單焦/三焦定多焦? 谢谢

大宅

alau2021 發表於 24-5-19 15:13
你搵邊個醫生做?

xx藍醫生

大宅

回覆樓主:

先生就係養和做,成10年前,醫生名就吾記得了

大宅

ryanma2 發表於 24-5-19 15:20
我都想知你找邊個醫生做? 你個人工晶體是單焦/三焦定多焦? 谢谢

多焦,做咗$98000

大宅

畀面勳章

天貓 發表於 24-5-19 09:45
我哋試過因為藍光鏡片望野偏黃配過另一副眼鏡,我初時以為係配得唔好…但藍光鏡片係真係有啲黃色底色先正常 ...

你系指老花手術後晶片睇鏡片黃定系配近視鏡睇鏡片黃呀?我系換完晶片黃。
要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

男爵府

你媽媽真係吾好彩

當日媽媽覆診我唔得閒搵咗另一個屋企人陪佢,佢哋返來話醫生講會用咩三角鏡,話個醫生講到好勁整咗唔洗帶老花鏡,我媽媽聽到就好開心話照醫生講,我應該再問多d detail 先再做決定,唔應該信晒個醫生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊