自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

baby668 發表於 24-4-20 19:06
其實我自己試過,斑馬線過馬路,一個揸住寶馬,著住西裝司機,係斑馬線度唔單止唔停,仲高速踩盡油過
...

所以就算綠燈過馬路都好,都一定要睇清楚啲車

男爵府

dearmm 發表於 24-4-20 19:12
將大陸個套駕車態度帶嚟香港,唯有香港人睇路囉。

大陸嗰套係司機要讓行人,我試過亦真是會讓
反而香港好多時啲司機唔讓,仲踩油行快啲,如果用大陸嗰套反而好啲

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

奇怪、只係識普通話就大驚小怪、如果佢只係講英語呢?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

vivibabyvivi 發表於 24-4-20 20:27
所以就算綠燈過馬路都好,都一定要睇清楚啲車

尤其在屋苑內街、好多行人完全唔睇車、眼尾都唔望、以為架車一定睇到佢、一定會讓佢、難保司機突然間分心/發夢、便直接撞上了~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

大力大力 發表於 24-4-20 20:47
奇怪、只係識普通話就大驚小怪、如果佢只係講英語呢?
乜嘢司機都係錯, 重點係宜家香港咩人種多, 仲會不斷入來, 所以行人吾好太大安主意喇!

公爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-20 19:17
唉! 所以咪要報導清晰, 如實報導乜鬼車牌及司機小小背景, 等香港市民睇路囉
...

司機咩背景咩車牌市民都係要睇路㗎啦!
我想講我住鄉下地方,過馬路係班馬線企好耐都過唔到,跟本好多司機都唔讓行人先過 唔睇路直出肯定出事。

男爵府

orezo 發表於 24-4-20 19:02
睇左片,學童只睇左一邊車就突然衝出馬路,司機無及早提防。大陸都係班馬線要讓路人,關咩唔識廣東話事呢, ...

講得無錯
但我自己揸車經過斑馬線一定會留意兩邊有冇人,如果有人企喺度,我會減慢車速,如果見到佢踏出第一步就可以即刻停車讓行人過。

侯爵府

littledot 發表於 24-4-20 21:01
司機咩背景咩車牌市民都係要睇路㗎啦!
我想講我住鄉下地方,過馬路係班馬線企好耐都過唔到,跟本好多司機 ...
咁離譜?!
我住市區, 一半半啦, 唔好又話我歧視, 個人經驗, 私家車司機就最衰格, 唔讓多數係私家車;的士司機好多時會讓, 可能搵食唔敢犯規;試過南亞裔電單車司機, 真係停咗等我過, 我係都唔肯過(吾好話我岐視), 但佢滿面笑容叫我過啦, 咁我咪過

大宅

loveshp238 發表於 24-4-20 19:27
只可以講 班馬線我一定等無車先會行 香港勁多司機唔會讓人

以前唔知,在班馬線企左好耐都無一個司機肯停車比我過

大宅

sharebuy 發表於 24-4-20 21:05
講得無錯
但我自己揸車經過斑馬線一定會留意兩邊有冇人,如果有人企喺度,我會減慢車速,如果見到佢踏出第 ...

好司機 香港我見無交通燈的班馬線無司機會讓我過的,企到完全無車先敢過咋

侯爵府

sharebuy 發表於 24-4-20 21:05
講得無錯
但我自己揸車經過斑馬線一定會留意兩邊有冇人,如果有人企喺度,我會減慢車速,如果見到佢踏出第 ...
好司機

大宅

wasabikingdom 發表於 24-4-20 19:52
雙方都有唔啱
唔理雙方講咩話

個學生有咩唔岩?當然可以謹慎d,但班馬綫行人有優先權

件事等於小路出大路,撞左車,你可以話大路架車要「謹慎」d,過路口要減速,但唔會係「雙方都有唔啱」

子爵府

回覆樓主:

話學生有错嘅人真係癲嘅,唔識亦無資格揸車。
学車时已經知道见到斑馬線有人企係度要慢驶,司機永遠要预備有途人会走出馬路,眼观四方,脚大部分时间放係刹車位,做唔到就唔好揸車!
司機唔識講廣東話係事實,同司機係女人一样,客观事實点解唔應該報導?
接收訊息既人点谂係你自己嘅事,唔識分青红皂白嘅人真係恐怖

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實唔關個細路事,佢有睇車見白色車停低佢先過,係架黑色車高速產過去 想避都避唔到喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樂富 發表於 24-4-20 18:44
一場交通意外.一架中港牌車.一個唔識得聽講廣東話嘅女司機.其實記者重點係想表達啲乜嘢呢
...

咁你又想表達乜呢?

侯爵府

longlokma 發表於 24-4-20 23:09
話學生有错嘅人真係癲嘅,唔識亦無資格揸車。
学車时已經知道见到斑馬線有人企係度要慢驶,司機永遠要预備 ...

你表達得好好, 講左我心聲

我有車牌亦好清楚香港交通規則, 見到有人死撑, 又話攪分化又屈個細路都吾啱, 真係好嬲!

非常同意「唔識分青红皂白嘅人真係恐怖!」所以我表達返我認知就算啦, 絕對唔願意跟佢哋糾纏落去。

侯爵府

selinako^^ 發表於 24-4-20 23:15
其實唔關個細路事,佢有睇車見白色車停低佢先過,係架黑色車高速產過去 想避都避唔到喎
...
冇錯, 上面已經有人post左圖, 個學童係企咗喺斑馬線前行人路等, 呢啲情形任何車輛係要減速, 並要確保隨時可以停車, 個司機完全犯法, 犯曬香港交通規則!

翡翠宮

shobi 發表於 24-4-20 20:06
睇車cam片好明顯細路係企定定等過囉,個司機冇理由咁都睇唔到,咁大段距離,要拖慢車卓卓有餘,居然繼續比 ...

其實冇得講,女司機一定唔著
佢踩油之餘 其實對面線架車已經停左係度,警覺(唔係直覺)上一定有人過,唔係架車冇啦啦停係度做乜?

我坐司機隔離,呢樣我警覺係最高

大宅

其實我自己試過,斑馬線過馬路,一個揸住寶馬,著住西裝司機,係斑馬線度唔單止唔停,仲高速踩盡油過
...

係咪中港牌?係咪唔識講香港口音廣東話?

琥珀宮

...

香港嘅斑馬線已經名存實亡
我係你會記低車牌號碼報警

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊