自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

bbc2018 發表於 24-1-7 10:33
T牌成日有意外事件唔敢買,揸開BMW, 換電車都會呢個牌子。

坐得安心最緊要!
認同。聽到好多 T嘅交通意外,我先生話架車輕身反應又快,一俾電就標出去所以失事率較高。佢係心思思想換 T車但我唔讚成,我話我只會支持換電車 Benz。所以一直拉鋸狀態。。。睇佢幾時向我屈服

公爵府

da-rosette 發表於 24-1-7 10:43
仲以為分享區,原來係BYD圍爐區

BYD 好少係香港見到
但身為日日都會揸車返工人士
見盡T 車有幾差
次次黎一望就見係TEST L
我絕對唔會買T 車

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

traeh 發表於 24-1-7 01:22
BYD好有興趣,可惜只得5座,仲未有7人車。Mifa 7都要等第二季至供港,希望一換一玩多幾年,到時多d款揀。
...

.... 就是LOR... 用開7人車, 因為油缸要整, 所以先換車, 原本都是想有電車7人車先換....E+ 是大屋搬細屋, 好5慣... 好在車內空間5錯, 只是放野5夠7人車多...

見到KEEZR 都有7人車, 騰勢 都見有廣告, 好似是仁孚跟, 但未有價出, 不過, 電車7人車都是好大架下, Mifa 9 60萬相對算性價比高....
原來1換1 已經好多年, 是T 車食到個期, 所以通街都是佢, 可能多過紅的...
Stay Hungry , stay foolish !!

男爵府

平平無奇2 發表於 24-1-6 22:19
想聽吓用家評語、係唔係BYD好啲

利申:两架都無揸過

上星期去睇完Tesla同BYD
感覺BYD用料高級好多
但暫時我對電車都無乜興趣,因為入油真係好快
我個屋苑仲未有電車位,要出去叉電即係要我搵地方hea為叉電

男爵府

平平無奇2 發表於 24-1-6 22:19
想聽吓用家評語、係唔係BYD好啲

利申:两架都無揸過

上星期去睇完Tesla同BYD
感覺BYD用料高級好多
但暫時我對電車都無乜興趣,因為入油真係好快
我個屋苑仲未有電車位,要出去叉電即係要我搵地方hea為叉電

大宅

咁啱我又係上星期去睇Tesla 和BYD, 因為想趕三月底前的一換一。本身諗住出T,但係睇完BYD之後,考慮左電池、安全、保養和車嘅用料各方面,最終出左seal

伯爵府

2024年龍年勳章

hinhin_ma 發表於 24-1-7 00:19
用緊BYD atto3, 無tesla 無得比...

同油車比, 電車好夠力...充電周圍都有, 可快充, 可慢充, 只是時間上長 ...

我唔覺得1換1會停,長遠環保都係換電車,政府應該批多啲電車款式,宜家實在太少車選擇

公爵府

三國1 發表於 24-1-7 00:25
其實你想比較不如約車行試車,買byd嘅多數唔中意T車,買 T車嘅一定會覺得byd唔好(因為係國產), 無謂係度 ...

換車前我屋企人研究左呢兩個牌子好耐,結果都係訂左部海豹(劏左部舊賓MPV換),仲要訂左鬼咁耐都未有車攞!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

esmehouse 發表於 24-1-7 10:16
其實 BYD 係有好多車款,只係香港冇得買

係呀,等緊唐,Maxus都有七人車未嚟香港,希望遲d更多選擇。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

aidan08 發表於 24-1-7 12:16
我老公係香港第一批買Tesla 嘅人,當時個回購計劃好吸引。揸咗兩年,佢係唔會再買Tesla,太易壞,揸咗兩年 ...
其實依班井底之蛙應該要去中國走一走,參觀吓人哋啲車廠,見識吓呢個世界
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Ol0314 發表於 24-1-7 12:39
BYD 好少係香港見到
但身為日日都會揸車返工人士
見盡T 車有幾差

BYD進入市場時間短,但近來間中街上都會見到。反而Mifa 9 真係誇張,暑假先至有貨來港,12月已經好頻密見到踪影,個勢追住Alphard咁。如果BYD有7人車入香港,肯定好快周街都係。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

lamlam0710 發表於 24-1-7 12:28
認同。聽到好多 T嘅交通意外,我先生話架車輕身反應又快,一俾電就標出去所以失事率較高。佢係心思思想換 T ...
我都係揸開 Benz,油車次次都係換 Benz,但想入架電車玩下,一人一架正
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

hinhin_ma 發表於 24-1-7 12:47
.... 就是LOR... 用開7人車, 因為油缸要整, 所以先換車, 原本都是想有電車7人車先換....E+ 是大 ...

你換咗邊款?

子爵府

電車唔係得呢兩個牌子,兩個都唔揀

公爵府

2024年龍年勳章

_kapo 發表於 24-1-7 13:29
電車唔係得呢兩個牌子,兩個都唔揀

咁邊隻好啲呢?

珍珠宮

traeh 發表於 24-1-7 13:28
你換咗邊款?

我是ATTO3.... 換車果時邊有咁多款... BYD 的海豚, 海豹都是吹緊,

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

esmehouse 發表於 24-1-7 13:27
我都係揸開 Benz,油車次次都係換 Benz,但想入架電車玩下,一人一架正
...

我自己都係佢嘅電油車系,本來係想換 EQA, 不過我先生話當時 Benz 充電站唔多,又知我性格一見淨返 1/4 格就騰雞為免增加鬧交機會,都係買架油車俾我,有好日子過。佢自己就心大心細要換7人電車,但選擇唔多。

伯爵府

hinhin_ma 發表於 24-1-7 13:33
我是ATTO3.... 換車果時邊有咁多款... BYD 的海豚, 海豹都是吹緊,

Atto已經無現貨,現時訂唔肯定趕唔趕得切3月尾一換一限期,可見真係好有market。

珍珠宮

traeh 發表於 24-1-7 13:36
Atto已經無現貨,現時訂唔肯定趕唔趕得切3月尾一換一限期,可見真係好有market。

...

睇下你要咩色.... ... 我訂果時剛好有現貨, 5洗2個月就有車..... E+ 有2間代理, 2間都問下....

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊