自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

Chowying 發表於 23-12-27 20:28
好多時候啲嘢食要食過先知道係咩味, 食過唔啱先至換一啲都唔出奇

睇事主話有撥走啲辣椒,我覺得佢最初應該諗住食到就得,點之小朋友真係食唔到先叫換,點估到落錯單都要咁串去兇人

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

逢親呢啲食客投訴都唔會跟車太貼,有時啲西客唔會講自己幾衰幾串,人哋在明佢在暗,投訴食店同店員對佢嚟講容易引起輿論,覺得自己啱晒!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Anpanmama 發表於 23-12-27 16:55
逢親呢啲食客投訴都唔會跟車太貼,有時啲西客唔會講自己幾衰幾串,人哋在明佢在暗,投訴食店同店員對佢嚟講 ...

我睇緊Facebook,有留言話佢食左先換,我都有話佢。當然餐廳職員態度都欠佳

翡翠宮

回覆樓主:

幾隻雞翼就報警
浪費警力

伯爵府

Xmas吸收勳章

littlesheep123 發表於 23-12-27 15:18
轉貼原文:

真心勸籲唔好幫襯順利邨商場呢間新開嘅 「荷里活冰室」!食到我一家人一肚氣😡之前見有 ...

客觀d諗,首先,個客見到有辣椒乾喺碟雞翼度就要問咗店員係唔係辣嘅先,而唔係食咗先問人可唔可以換或退款 個經理亦好惡好衰,遇著呢d人真係唔會再幫襯

子爵府

逢親呢啲食客投訴都唔會跟車太貼,有時啲西客唔會講自己幾衰幾串,人哋在明佢在暗,投訴食店同店員對佢嚟講 ...

同意!
In case 唔啱食,餐廳唔換咪算囉,$2x蚊,攪到最終又報警又剩,自己有冇責任先呢?嘥氣!
又係人地錯哂,自己一家好委屈,唔洗睇埋下面都諗到結果,又叫人地唔好去幫襯點點點,一味唱衰人地同投訴,西客一名

子爵府

回覆樓主:

我反而覺得,顧客係一家四口入嚟食晚飯,帶埋兩個小朋友,斷估原意都唔係想入嚟搞搞震,就算其後食客和餐廳之間有誤會或者磨擦,無論誰是誰非,都唔應該搞到報警,嚇親啲小朋友。
如果我係餐廳經理,我一定會換過啲雞翼,就算邊個啱邊個錯,成本講緊十蚊八蚊,總之開心解決件事就最好。就算餐廳經理堅持唔換過啲雞翼,根本都唔應該報警,你咁樣令到其他食客都好掃興。

123mummy    發表於 23-12-27 22:16
yeung_ma    發表於 23-12-27 18:50
Skytree1000    發表於 23-12-27 18:33

子爵府

Duster 發表於 23-12-27 17:33
我反而覺得,顧客係一家四口入嚟食晚飯,帶埋兩個小朋友,斷估原意都唔係想入嚟搞搞震,就算其後食客和餐廳 ...

正路係咁,好容易解決
都取決於當時大家的態度,唔好聽哂一方面咁就係!

大宅

回覆樓主:

有很多餐廳的餐牌會在辣的菜式旁邊加隻紅辣椒以便分別。

咁少事都報警,我係老闆會炒左個經理,咁少事都唔識處理。

123mummy    發表於 23-12-27 22:17
Skytree1000    發表於 23-12-27 18:34

男爵府

rex13 發表於 23-12-27 15:33
睇完⋯先唔講女經理嘅態度。
確實個客,點4隻雞翼,有2隻系食過。而且,佢一見到碟雞翼有辣椒蒜蓉,已知。 ...

終於有人諗嘢同我一樣,其實永遠單方便講,我哋唔係現場,或者個男人兇個女人先

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Duster 發表於 23-12-27 17:33
我反而覺得,顧客係一家四口入嚟食晚飯,帶埋兩個小朋友,斷估原意都唔係想入嚟搞搞震,就算其後食客和餐廳 ...

我估細路唔知,食咗話辣,大人再試一次,真係辣咪出聲囉。
題外話
最近有兩次返大6食野。仲帶埋憎大6嘅黄啊媽。有次食酸菜魚。因為大家都少食飯,所以叫佢要少兩碗,同佢哋講一定食唔晒,唔好浪費。點知佢竟退返兩個飯錢俾我哋。仲有其他好服務,咁啱店員仲係講廣東話。攪到我黄阿媽我點名讚佢。
另一次食牛肉火鍋。唔好話老人家咬唔到,我都覺得同之前食開好有分別。於是同店員講。我話食咗一半,其實真係幾難咬。佢換返一半俾我哋。提我哋下次可講要軟啲。令到我黄啊媽都忍唔住讚大6後生服務真係好好。

goldpiglet    發表於 23-12-27 19:13
yeung_ma    發表於 23-12-27 18:52

侯爵府

newinewi 發表於 23-12-27 16:03
通常呢類投訴報導,會睇定D,事主只會講自己有利訊息

咁佢係咪已經食咗兩隻再要求退貨退款? ...

agree

单方面說法
冇理由一問即call police
如有其他食客報導就中肯D。

如我係食客食過我就唔退款,$2x算

另外经理處理手法未必好成熟。

子爵府

Goldfat 發表於 23-12-27 17:43
有很多餐廳的餐牌會在辣的菜式旁邊加隻紅辣椒以便分別。

咁少事都報警,我係老闆會炒左個經理,咁少事都唔 ...

不論誰對誰錯,但食店經理為咗啲少事報警,又叫人唔使嚟幫襯,仲寸到話人有本事就叫其他人唔好嚟幫襯!呢個經理已經要炒啦,同公司倒米。

伯爵府

報警?
咁小事,竟然當客人係賊要報警?
真係要blacklist 佢,
唔幫襯 等 佢求仁得仁。

子爵府

老婦仁 發表於 23-12-27 17:52
終於有人諗嘢同我一樣,其實永遠單方便講,我哋唔係現場,或者個男人兇個女人先
...

我不嬲都係咁諗,而且一睇到就知有問題

水晶宮

以後飲食業再賣慘,諗吓呢d阿姐的優質服務。

Skytree1000    發表於 23-12-27 18:36

伯爵府

yakiki1230 發表於 23-12-27 15:25
呢間冰室經理真係倒米,換碟$29雞翼啫,咁都要報警兇人

X 2

水晶宮

如果所謂經理個茶餐廳職員真係咁講嘢同亂報警

咁咪幫幫佢 唔好幫襯囉

我就唔知邊度應該無幫襯過

男爵府

janetlam74 發表於 23-12-27 18:02
agree

单方面說法
涉事女經理現身回應:佢要報警我咪報囉!

涉事冰室的陳姓女經理,今日下午接受《星島頭條》電話訪問,回應事件。

她表示,她所以報警,是因該食客話要報警,她是應食客要求報警,「佢要報警我咪報囉!」

為何不提供姓名及投訴方法?她表示:「因為我哋呢間公司係冇投訴電話㗎,佢要老細電話,我老細唔會畀電話佢㗎。」「個名係我嘅私隱。」

她指,在警察到場了解後,她已願意退款,而事實上,最後是有退款,「我都幫佢取消咗(雞翼訂單)。」該經理出示了該張已退款的收據,詳見上列圖輯。

她又否認自己當時的態度囂張及大聲,反指該食客當時「大大聲喝我話我依家食得唔開心」。

取消單後,她表示,有向該食客道歉,「我有去到檯面,同佢講話唔好意思啊。」

https://std.stheadline.com/realtime/article/amp/1971993/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%90%BD%E9%8C%AF%E5%96%AE%E7%AB%9F%E5%A0%B1%E8%AD%A6%E5%85%87%E9%A3%9F%E5%AE%A2-%E8%A7%80%E5%A1%98%E9%80%A3%E9%8E%96%E5%86%B0%E5%AE%A4%E5%A5%B3%E7%B6%93%E7%90%86-%E6%9C%89%E6%9C%AC%E4%BA%8B%E5%8F%AB%E5%85%B6%E4%BB%96%E4%BA%BA%E5%94%94%E5%A5%BD%E5%B9%AB%E8%A5%AF-%E5%BA%97%E5%AE%B6%E7%8F%BE%E8%BA%AB%E5%9B%9E%E6%87%89-Juicy%E5%8F%AE

伯爵府

個客九成係有講啲挑釁說話,店方先至咁串串貢
佢自己又冇問清楚辣定唔辣, 仲要已經食咗,嗰廿幾蚊好心就算啦! 為廿幾蚊wea爛曬塊面

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊