自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

Joant 發表於 23-12-14 16:27
唔係我有無盡責任問題
係佢永遠覺得自己啱
可能你好彩無遇過呢種人

咁樓主有医亞女梗係好媽媽
不過明知比婆婆咁攪法會害左個女

我會強硬企硬!!
我會叫C6出聲阻止
而且唔比佢見個孫

為母則強 !! 自己女兒要保護,有咩咁唔好意思阻止佢呢?
唔係點医落去?医生見你又中又西又偏方
佢地有權唔再医你個女,政府医生一定鬧你添呀! 如你隐瞞內情又係累左個女

大宅

樓主可以試下上網search隻藥膏名,有啲會講隻藥有激素,激素即係類固醇,再俾你媽媽睇吓,同佢講醫生話唔好用類固醇,長期用會類固醇上癮,到時成身爛仲慘。

老人家都係想個孫好,所以你要教曉佢咩藥有咩成份,睇成份表就可以避免亂用。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Ritzmary 發表於 23-12-13 11:24
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23671474

佢同上面果件嘢一樣。都無好好保 ...

哩個老母親真係極品

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓主你係要返工所以要放個小朋友係佢到照顧? 如果講唔聽,你真係只可以靠自己搞掂返。不過我覺得大家出發點都係好,我同小朋友有咩頭暈身興,我媽都鍾意叫我食啲乜藥物藥,有啲來自大陸,有啲都係港產,通常都係中藥,我通常唔俾小朋友食,但我自己會俾面試一兩次,真係唔得,唔好既可以心平氣和講多幾次,啊媽遲早都會聽架。 有新聞最好就俾新聞佢睇,亂用藥會咁咁咁,佢地老一輩會信新聞架

珍珠宮

Joant 發表於 23-12-12 18:46
我囡囡濕疹好差,
我媽不停過一排就比大陸藥膏佢用,
我話唔好,佢過一排又會偷偷地襯我囡過佢屋企個陣用, ...

你媽好錫你女,尼樣值得感恩,你未問佢攞樽藥反屋企,用吾用你決定,可以試一二次,或者吾用,講個美麗的謊言話無效囉

伯爵府

Xmas吸收勳章

我囡囡濕疹好差,

如果揸完之後好快見效,就要更加小心。我唔會俾小朋友亂用藥膏,特別係大陸嗰d 你小朋友濕疹有冇去驗血check 下對咩成份特別敏感?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

Joant 發表於 23-12-14 16:27
唔係我有無盡責任問題
係佢永遠覺得自己啱
可能你好彩無遇過呢種人

唔好介意我咁問,你個女濕疹問題發生咗幾耐?有冇做過敏感測試?

我親戚對小朋友,一個出年就係高小生喇,之前咁多年都冇忽好肉,一來冇完住戒口(有做過敏測試),二來父母唔肯用類固醇亦唔勤幫小朋友搽嘢保濕,前排的起心肝睇兒科醫生,長老又幫手過去湊孫提小朋友搽藥膏,先見到有改善。

侯爵府

Joant 發表於 23-12-14 16:15
我囡睇緊醫生 公立政府都有
我亦有叫我媽一齊見醫生 但佢唔信醫生講嘅
我已經帶佢睇過唔同醫生 但我媽唔 ...

你媽唔信係濕疹
咁佢認為係咩皮膚病
再揾證明去排除你媽認為嘅皮膚病

明白樓主念在嗰個係呀媽
就因為嗰個係呀媽、你係女、你個女係孫,你媽先咁緊張,唯有揾方法同方向同你媽講
做人唔係下下要起鋼先解決到問題
唔洗理其他講到好口响嘅jm

侯爵府

親親小孩子 發表於 23-12-14 17:53
唔好介意我咁問,你個女濕疹問題發生咗幾耐?有冇做過敏感測試?

我親戚對小朋友,一個出年就係高小生喇 ...

幾個月大開始 一直穩定直到打針
有做過測試但係係對塵蟎同小強敏感 which is避唔到 食物無敏感

侯爵府

lovemisha 發表於 23-12-14 17:35
樓主你係要返工所以要放個小朋友係佢到照顧? 如果講唔聽,你真係只可以靠自己搞掂返。不過我覺得大家出發 ...

其實唔係佢主力湊 我就係知佢成日為所欲為先唔比佢湊
但佢知我會唔肯用
所以偷偷地叫幫手湊嘅親人搽
好彩人地識分主客 問左我先

侯爵府

Lopopo 發表於 23-12-14 17:54
你媽唔信係濕疹
咁佢認為係咩皮膚病

主要睇醫生佢唔信
佢信鄉下親戚 三姑六婆
點講呢? 佢只信佢想信嘅

多謝你明白 如果咁易解決到使鬼呻

侯爵府

Png 發表於 23-12-14 16:44
咁樓主有医亞女梗係好媽媽
不過明知比婆婆咁攪法會害左個女

我哋度緊點拒絕佢再長時間或單獨接觸
因為我發現真係無得救 佢唔會改變佢任意妄為 要支配人哋生活嘅做法

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

Joant 發表於 23-12-14 17:57
幾個月大開始 一直穩定直到打針
有做過測試但係係對塵蟎同小強敏感 which is避唔到 食物無敏感
...

冇食物敏感已經少好多煩惱,我講嗰兩個小朋友都唔食得海產、蛋、奶同花生,一個唔食得雞,另一個唔食得牛,安排每一餐都煩死。

咁你屋企啲床單要防塵蟎,仲要勤清潔,真係辛苦你喇

男爵府

回覆 Joant 的帖子

伯母這樣做係因為妳好欺負,身為媽媽應該帶她睇皮膚科。

子爵府

Joant 發表於 23-12-14 18:05
因為我發現真係無得救 佢唔會改變佢任意妄為 要支配人哋生活嘅做法
...

自己唔識嘢但控制慾強,恃住自己係長輩要人就範確係辛苦,明白你難處

侯爵府

arjarnbuddha 發表於 23-12-14 18:06
回覆 Joant 的帖子

伯母這樣做係因為妳好欺負,身為媽媽應該帶她睇皮膚科。 ...

由初生睇到宜家
易唔易欺負好難講
因為佢唱通街我不孝就係因為我唔跟佢吩咐
話我唔想個女好 因為我唔用佢啲大陸藥

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Lopopo 發表於 23-12-14 17:54
你媽唔信係濕疹
咁佢認為係咩皮膚病

有種阿媽係解決唔到,我阿媽就係咁,佢唔信就唔信連醫生講嘅嘢都唔信,佢會話醫生開唔啱藥所以佢有乜乜副作用,真係要起曬鋼先至搞得掂
總有離別的時候

男爵府

我囡囡濕疹好差,

bk原則,大陸野無限好,老尾野係唔好。
所以支持繼續用國貨
你媽絕對正確

子爵府

2024年龍年勳章

Joant 發表於 23-12-14 18:05
...

要企硬
一心軟手尾長
呢度好多JM有比建議都有用
你亞女已經被濕疹困擾
千萬唔好令佢病情惡化
祝福你女女

公爵府

angiehouse 發表於 23-12-14 17:39
你媽好錫你女,尼樣值得感恩,你未問佢攞樽藥反屋企,用吾用你決定,可以試一二次,或者吾用,講個美麗的 ...

楼主媽媽可能有幾樽藥
你諗住攞走佢一樽
其實佢仲有234樽可以幫個孫搽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊