自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珊瑚宮

同意喎

男爵府

yauchuchu 發表於 23-5-1 11:10
見你改翻自行啦,阿女真叻
你地揀同一間學校而朋友女唔入?

係呀,揀同一間。
其實我相信我朋友個女唔會俾我女差,甚至可能叻過我女都唔出奇,因為人地學校d野真係深!

我只慶幸我女雖然係二線小學,但如果你係前面個層,自行派位絕對唔會俾一線小學輸蝕。

珍珠宮

畀面勳章

讀到書,讀邊間都一樣
前提系讀到書,即係佢讀一間差校系降grade, 佢本身有能力讀高些少banding的學校,因為某啲原因而入讀呢間差校。重點系佢的能力,前提已經決定咗佢本身唔系band3學生。有好的資質,個人自律唔受周圍環境影響,努力求學,即使一間band3的學校都有良師,佢肯學,老師肯教,入3大不是夢。

侯爵府

好媽媽勳章

fong2005 發表於 23-5-1 09:32
每個人都唔同
A去band 2 可以讀到band 1頂成績(即長期考級五內)
B去band 1 但叻人太多⋯出盡飲奶力都係 ...

肯定band one中遊同你所講嘅有分別

[img align=right][/img]

侯爵府

2024年龍年勳章

sandrafan 發表於 23-5-1 11:14
係呀,揀同一間。
其實我相信我朋友個女唔會俾我女差,甚至可能叻過我女都唔出奇,因為人地學校d野真係深 ...

自行會睇RO同面試
如果你女間二線同朋友女間一線唔差太遠
咁你女RO前過佢加上面試好過佢就掂
恭喜晒

伯爵府

一定唔係 分別好大

伯爵府

mrsjacky 發表於 23-5-1 09:39
不對,但都唔係全錯。升中派位睇小學往績,所以㨂小學係要睇牌子,但讀書既終點站不是中學,考大學係全睇自 ...

band3 6科33分。
萬中無一嘅例子。
要幾多十年先會有一個咁嘅成績?

伯爵府

ivycwl 發表於 23-5-1 09:27
最近開始又好多人係fb問升小學校問題。一線vs二線vs寶校。

每次都有人話讀到書邊間都一樣,升中係睇你成績 ...

好多人老點人,目的就係增加自己的小朋友入讀一線小學的機會率

侯爵府

好媽媽勳章

sandrafan 發表於 23-5-1 10:53
我buy呢句喎
我女係二線小學,考級頭,我朋友個女一線小學,個區呢面最top個間,考3x,人地學校b1率高我地 ...

如果係同區中學
佢哋會知道小學程度
二線小學頭10名點會同考一線小學頭30名觀感一樣
而且自行係主要考慮教統局派出的名次
唔係淨係睇你小學考第幾
仲有其他因素決定取錄與否
[img align=right][/img]

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-1 10:29
以小學計,個人覺得有能力嘅一定會揀一線,小學階段係培養孩子學習態度,自學能力嘅重要時機,一線小學無論 ...

同意!
小學打底好重要。個底打得好去到好嘅中學就可以四两撥千斤,輕輕鬆鬆入大學。

當然要配合埋小朋友嘅特質去選校啦!
揀啱學校,唔洗補習都會自動學習。

子爵府

ivycwl 發表於 23-5-1 10:14
一線小學升band one中學可能係60%,70%,寶校升band one係10%,20%,咁你覺得要考頭10%易,定頭60%易?
當然你 ...

寶校易D,band one個個發行功,要做中流都唔容易

當然風氣梗係一線好D

公爵府

除左讀書成績外,好的學校帶給你的見識,學習氣氛,同學的質素背景真係完全冇關?

子爵府

ivycwl 發表於 23-5-1 09:27
最近開始又好多人係fb問升小學校問題。一線vs二線vs寶校。

每次都有人話讀到書邊間都一樣,升中係睇你成績 ...

要睇小學課程 和學生能力.
我孩子的小學係二線. 有1位學習能力強的男仔讀(即係師兄), 在六年內都係級頭, 4科主科都有拿全級第一名, 經常代表學校外出比賽攞金獎. 他在小六自行選擇銅鑼灣皇仁和另一間名校, 皇仁唔收他(因為小學係二線), 結果另一間港島區名中學取錄.

睇到中學網頁發佈, 該名男生在中三的成績獲得很多獎學金.....因為有9科的成績是全級第一名(不是雜科, 什麼音樂, 體育, 普通話這些).

在小學階段, 成日被其他家長媽咪話, 該位男孩應該轉校去一線小學, 他在二線小學實在太浪費.

不過, 該男生家長覺得只要肯讀書, 在band 1 和 band 2 也不算差.

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

冇老點,因為呢句說話嘅大前題係“讀到書”,如果“讀到書”,無論去咩學校讀,都係叻嗰班。但對於我呢啲要計數睇吓有咩學校可以揀嘅家長嚟講,呢句就一定係老點

大宅

sandrafan 發表於 23-5-1 10:53
我buy呢句喎
我女係二線小學,考級頭,我朋友個女一線小學,個區呢面最top個間,考3x,人地學校b1率高我地 ...

級頭係B1A入B1C中學差不多穩入吧~

已刪除用户

公爵府

sandrafan 發表於 23-5-1 11:14
係呀,揀同一間。
其實我相信我朋友個女唔會俾我女差,甚至可能叻過我女都唔出奇,因為人地學校d野真係深 ...

幼稚園同學入一線直私考中至中下,我女二線津考中上至前

因為同期收幾間直資offer,自行同level學校也一齊成功,RO應該接近。

同學喺學校比較透明,我女喺學校比較多機會,但教學質素明顯直私較佳,唯一相同係大家都要好努力讀書。

冇話邊條路好啲,我覺得最好嘅路係一條龍。

男爵府

入到神校,差極有個譜。
寧做band 1最差果堆,都唔做band 2 精英。係band 1 挨得到畢業,都唔會差

大宅

回覆樓主:

男家幾個都係讀同一間小學,當年都ok, 佢地都入到地區band 1 中學
但最近有個鄰居細路入,間小學已淪為寶校,學生背景除大量新移民,仲包括吸毒者(包括呢個鄰居), 販毒者,精神病幻者(喺條邨會發癲的)等,背景好差,最低層嗰班
我唔會想我細路身邊係呢 d 人喎

子爵府

長琦良美 發表於 23-5-1 12:10
入到神校,差極有個譜。
寧做band 1最差果堆,都唔做band 2 精英。係band 1 挨得到畢業,都唔會差 ...

我認識的學生, 在港島聖x可中學, 係名校.....不過她DSE成績一般.

首頁
12345...11

尾頁

跳至