自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

chinfongfong 發表於 23-3-8 20:52
想問多句,你是我,你會供嗎?你點看823之後發展?

呢個年代,你買匯豐就算除淨咗都可以唔派息啦!我自己咁睇,房託背後始終都係一啲實物,收到嘅租90%會派息,如果睇長線收租,我會供股。我自己都有樓收租,收租嘅過程其實都會有倒貼嘅時候,例如招租期、壞乜壞物、維修費呀之類,點會由頭收錢收到落尾?所以供股我ok。何況經濟係一個循環,高息時代總會過去,當減息時代重臨會有咩現象發生呢?咪又變成另一次嘅銀紙貶值實物升值囉。以上只是我個人睇法,任何投資決定自己諗

男爵府

木土土 發表於 23-3-8 20:56
823 我有2000股$62.5,費事煩會照供,好彩係供400股,沒有碎股

我有成5231股咁多,平均入貨價成$70, 我真係不知仲供不供好,好煩。我好彩之前聽你說,不要集中一只股票,否則我揸仲多。

男爵府

redhot 發表於 23-3-9 09:54
呢個年代,你買匯豐就算除淨咗都可以唔派息啦!我自己咁睇,房託背後始終都係一啲實物,收到嘅租90%會派息 ...

多謝你先,我都覺得他都比較穩陣,有實業揸手,衰都不會衰到黏墙紙。最多我果本金30多萬就當做定期收息,到差唔多到價我再放一半。

我19年開始月供$12000, 主要想買點穩陣收息股退休用,點知他玩供股,現在我分散供1088,2,941,供到咁上下,我又轉其他,

我自己本來都係傾向會供股,但現在他一路咁跌不停,我怕他跌穿供股價,我供股死期是18號,我再看定d先。

珍珠宮

好媽媽勳章

木土土 發表於 23-3-8 20:45
供股權有個股票no. ,當好似賣股票咁用個no.去賣出就可以,你有股數1000。

如果決定唔供,就賣供股權,收 ...

請問選擇供股有咩要做?是否要填表,還是銀行16號後會自動扣錢供?

水晶宮

echoo 發表於 23-3-9 10:50
請問選擇供股有咩要做?是否要填表,還是銀行16號後會自動扣錢供?

去「公司行動」

會有指示叫你點做

珍珠宮

chinfongfong 發表於 23-3-9 10:48
多謝你先,我都覺得他都比較穩陣,有實業揸手,衰都不會衰到黏墙紙。最多我果本金30多萬就當做定期收息, ...

上得嚟呢度嘅網友好多都有啲年紀,,有家庭,大多會諗退休個打算。世上冇穩陣嘅投資,941都曾經過百,近年最低都曾見40,聽聞建行定中行都曾玩過供股(當年我未識投資,都是聽網友講),就算你買層樓收租都有機會遇到租覇啦。我覺得,不能保証回報,只能以注碼控制風險。

琥珀宮

echoo 發表於 23-3-9 10:50

銀行要客回覆,確認係咪供款,途徑可能間間唔同,無回覆,一般當放棄。回覆供,就由戶口扣錢

我間銀行係出信,要我寄回。

男爵府

redhot 發表於 23-3-9 10:56
上得嚟呢度嘅網友好多都有啲年紀,,有家庭,大多會諗退休個打算。世上冇穩陣嘅投資,941都曾經過百,近年 ...

我就係之前不識得以注碼控制風險,死供一只結果搞成咁。現在我會看住,

珍珠宮

好媽媽勳章

木土土 發表於 23-3-9 11:00
銀行要客回覆,確認係咪供款,途徑可能間間唔同,無回覆,一般當放棄。回覆供,就由戶口扣錢

我間銀行係 ...

謝謝你!我用建行,仲未收到通知,有冇人用建行?知唔知咩玩法?

琥珀宮

echoo 發表於 23-3-9 11:13
謝謝你!我用建行,仲未收到通知,有冇人用建行?知唔知咩玩法?

Email 都無?係咪在eBanking 做?

你online睇個倉見唔見到隻2915?

之前823送供股權係2/24除淨,銀行已經可以通知客人,而家都無通知唔合理

平時派股息係用咩途徑通知?

大宅

love2talk 發表於 23-3-9 10:54
去「公司行動」

會有指示叫你點做

大家好,剛問中銀回覆是月供股票申請供股收到100手續費,每手10元手續費(最低30)1次性給大家參考費用

大宅

white1 發表於 23-3-9 11:49
大家好,剛問中銀回覆是月供股票申請供股收到100手續費,每手10元手續費(最低30)1次性給大家參考費用
...

如果額外申請要比存倉費,唔當月供

子爵府

木土土 發表於 23-3-9 11:00

我間銀行係 ...

請問我諗住供,請問咁寫,係咪要回覆,我今早打佐個幾小時都無人聽,謝謝
attach0/tmp/phpWJA8ZP

琥珀宮

lcn2009 發表於 23-3-9 11:52
請問我諗住供,請問咁寫,係咪要回覆,我今早打佐個幾小時都無人聽,謝謝

寫明要回覆。
你收市lunch 或四點後先打,可能好d

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

white1 發表於 23-3-9 11:51
如果額外申請要比存倉費,唔當月供

即唔額外申請就當月供,唔使手續費同存倉費?

子爵府

木土土 發表於 23-3-9 11:56
寫明要回覆。
你收市lunch 或四點後先打,可能好d

唔好意思,我是新手,請問你即是只供本身要供的800股,不額外再供,需要回覆?如果唔回覆,當我唔供?謝謝你

子爵府

回覆樓主:

想問下,我現時有500股要俾4仟幾供股,如果唔供,話會被攤薄,其實即係點?
佢係咪供股完都係100一手?

琥珀宮

lcn2009 發表於 23-3-9 12:11
唔好意思,我是新手,請問你即是只供本身要供的800股,不額外再供,需要回覆?如果唔回覆,當我唔供?謝謝你
...

唔覆,當唔供,佢講明不作任何行動

侯爵府

環保接龍勳章

用中銀網上理財.
係投資- 股票 - 會睇到多咗- 領展認股權呢一項- 可以即時買賣.
如果你諗住供股..
係- 公司行動 - 會見到資料.
你自己有多少股. 供的話就照填返數量.
我都諗住供.
但未供住..因為銀行唔夠錢,, 要轉咗錢先買得.
我要供2千多股呀

大宅

YuYuMother 發表於 23-3-9 12:03
即唔額外申請就當月供,唔使手續費同存倉費?

都要手續費,假如你有130股,你想申請額外70,共200,你就要比存倉費,如果你只供130就一次性比100申請手續費+每手10手續費,唔夠一手(最低消費是30)呢個係中銀,今早打去問既,參考吓

首頁
12345...9

尾頁

跳至