自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

angiehouse 發表於 22-12-20 07:59
家長都又點知間學校適吾適合,上黎問未就系集八方意見囉,咩都自己知就吾洗有討論區
...

其實你有冇問下老師意見?老師應該知道學生的學業水平,比到少少意見。

我不覺得上來討論區會有好多專業意見。如果問關於教育話題,可能「教育王國」、教育局的學校概覽,學校網頁,會知道多少少吧?

我不是住沙田區,但沙田區比較出名的學校有曾肇添、郭得勝、沙田循道衛理…其他真不太知道。沙田聖心,我沒聽過,港島區聖心就知知地。

同埋我幫仔女選中學,都有問小朋友的意見、想法,盡量大家開心。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-12-20 13:17
其實你有冇問下老師意見?老師應該知道學生的學業水平,比到少少意見。

我不覺得上來討論區會有好多專業 ...

明白,沙田中學我好清楚,聖心系1C,都系好學校但不至於好谷, 樓主話個女仔系1C, 可考慮,我相信有問老師的,正如當年我女選校,梗係問老師但都周圍問意見,點會人話就選咩

子爵府

回覆樓主:

冇去到info day? 可以上utube睇番admission talk 同 info day 當日精華片段。
適合與否真係好個人,不過學校強調“愛”和“勤”,學校都算幾俾到“愛”給學生,唔係一味追捧要好成績,反而鼓勵“勤學”,反而想學生諗清楚自己的前路。找到喜歡的路,才能一路走下去。

珍珠宮

Band1英中,但近年成績差咗!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小飛亞 發表於 22-12-18 23:25
代好友問各位JM意見,小朋友女仔Band1尾屬邊緣,又域者有更好的選擇?

呢間都比較多1尾2頭嘅學生揀,朋友女兒1尾邊緣可考慮,不過呢間都幾多功課同測考要留意。

子爵府

回覆樓主:

謝謝大家的寶貴意見,我已將你們的意見轉告了朋友

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

pauline_c 發表於 22-12-20 09:42
請問可以講解吓邊 d 行業嘛?

最重要睇學生係咪鍾意歷史同埋文科人

首頁

尾頁

跳至