自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

King1001 發表於 22-9-17 17:40
在生前發放剩可用 離世後還未停款拎去用係盜竊

明白, 唔該晒

珍珠宮

selinako^^ 發表於 22-9-17 17:52
jm 你地真係好人, 咁講我放心啦
大伯份人 貪心成性, 又姑寒
我驚佢以為自己好醒 唔使 ...

成家都簡單複雜化兼騰雞

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

20150618bb 發表於 22-9-17 16:25
以前會唔計,當死亡証一出就自己取消生果金
TKS

20150618bb    發表於 22-9-20 10:54

翡翠宮

野原美冴 發表於 22-9-17 16:29
以我所知, 死亡日期前的積蓄係死者的遺產, 辦理好遺產承辦手續後,就可以出示文件申請向銀行拎走。死亡日期 ...
好詳細, 唔該晒

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

selinako^^ 發表於 22-9-17 17:52
jm 你地真係好人, 咁講我放心啦
大伯份人 貪心成性, 又姑寒
我驚佢以為自己好醒 唔使 ...

但你要提佢,唔好洗凸錢(唔夠錢俾社署扣翻嘅錢,可能會有麻煩)

翡翠宮

Sebastian@ 發表於 22-9-17 16:36

你朋友玩你?你99的户口结餘已變成遺產

我同佢都冇呢方面經驗, 佢可能都係聽返黎, 担心出事先咁講啫
因為佢知大伯成日扇我地, 呢個舉動令佢覺得有疑慮

翡翠宮

bb560 發表於 22-9-17 18:00
但你要提佢,唔好洗凸錢(唔夠錢俾社署扣翻嘅錢,可能會有麻煩)
明白, 唔該晒

琥珀宮

selinako^^ 發表於 22-9-17 17:48
謝謝你, 咁我放心啦
大伯冇打針, 出入唔到政府處所
所有死亡證都係搵舅父 個仔搞..佢做野我諗唔會咁冇分 ...

好奇怪下,阿媽死之證,叫表兄弟(舅父個仔)幫手去搞?!
你大伯唔方便姐,點解唔係你C6/姑奶去搞?
99其他後事,叫你老公自己都去搞啦,你又唔係咁信得過大伯

翡翠宮

cy101 發表於 22-9-17 16:39
點解大伯可以郁動d錢?有咭?

佢話一早寫左 受權書, 99 走左可以動用佢既錢
佢做野所來唔會同我地相量, C6 唔會逆佢意

C6基本上唔會同我講, 有時爆響口 我迫佢佢先講出黎
10件有10件都有鑊氣, 我截到 都盡力解決

翡翠宮

木土土 發表於 22-9-17 18:11
好奇怪下,阿媽死之證,叫表兄弟(舅父個仔)幫手去搞?!
你大伯唔方便姐,點解唔係你C6/姑奶去搞?
99其 ...

1. 表弟做 "拿磨"
2. C6要返工,
3. C6 信大伯
4. 大伯忌C6 因為佢唔想比太多野佢知, 大伯只會命令C6做野

琥珀宮

selinako^^ 發表於 22-9-17 18:11
佢話一早寫左 受權書, 99 走左可以動用佢既錢
佢做野所來唔會同我地相量, C6 唔會逆佢意

授權書,應只在生時有效。
人死咗,可以動用錢,就要係遺囑去搞遺產承辦。除非你99寫咗遺囑比你大伯做執行人

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

啲錢係死亡前收到嘅就係個人資產,點會要交還,你朋友老點你

翡翠宮

jk923 發表於 22-9-17 16:47
正確黎講入左你奶奶戶口嘅錢就係你奶奶嘅,任何人唔可以係你奶奶戶口度郁啲錢,查到嘅話邊個去郁,邊個就 ...

佢果時寫售權書交我去做其他手續.... >我父母果陣就係咁, 搞死亡證一出 即時凍結所有野
但大伯話有授權書可以動用99銀行所有野, 我唔係好明..不過佢做野從來都係唔會同我地相量 唔會同我地講, 今次牽涉到 用99生果金交保費..聽朋友講完真係好驚.., 所以上黎問下

99既錢我地唔志在, 就當99未走 我地日子都係咁過,
佢要攬住晒99所有野 我地都冇佢乎, 但唔好有D犯法野搞到我地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

CMMANDY 發表於 22-9-17 17:04
回覆 Sallyb1a 的帖子

拎死亡證,關係證明,自己主動通知申通取消。

翡翠宮

木土土 發表於 22-9-17 18:17
授權書,應只在生時有效。
人死咗,可以動用錢,就要係遺囑去搞遺產承辦。除非你99寫咗遺囑比你大伯做執行 ...

呢樣真係唔清楚, 佢做野從來唔同我地講..懶神秘

好似琴日, 一味叫C6𢴈車同佢去辦事, 我火滾 錢又冇出 成日整污遭架車, 仲要中意C6 車佢去邊就 叫C6 車佢去
鬧鬼佢: 車你去買米 買奶 買煙 買廁紙? 辦乜野事? 架車你一亳子都冇比 唔好當架車係你既好喎! 成日老馮要車你

佢先話去銀行搞手續

水晶宮

selinako^^ 發表於 22-9-17 18:23
佢果時寫售權書交我去做其他手續.... >我父母果陣就係咁, 搞死亡證一出 即時凍結所有野
但大伯話有授權書 ...

大佢,你有受權書(唔等於遺囑),就算遺囑都要跟法律程序。要轉錢唔該直接過比姑仔/奶,唔好經你地,有咩法律問題唔好搞到你地。

cathngai    發表於 22-9-17 18:48

伯爵府

jk923 發表於 22-9-17 18:32
大佢,你有受權書(唔等於遺囑),就算遺囑都要跟法律程序。要轉錢唔該直接過比姑仔/奶,唔好經你地,有咩 ...

我都覺得奇怪,點解唔直接將啲錢轉入姑奶度, 要經樓主C6戶口?

公爵府

牛年勳章

回覆 Sallyb1a 的帖子

謝謝

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

計到死嗰日,多出嚟嗰D有可能會追番

琥珀宮

selinako^^ 發表於 22-9-17 18:23
但大伯話有授權書 ...

如果99之前在銀行搞咗授權,無人通知戶主去世,咁你大伯係可以用到你99銀行既錢,無人告發,銀行唔會知,當戶口無結餘,耐咗變不動戶,銀行會自動取消戶口。好多老人家既錢唔多,都係咁處理,無家人爭產,好少會出事。

大伯咁做,就算唔合法,除非佢將錢直接由99戶口過數去你哋戶口,如佢係提取現金,出事都係佢自己有問題,你哋唔會有事。所以,千其唔好比你地C6戶口號碼比你大伯,怕佢真係由99户口過數去你c6戶口,咁萬一出事,你c6就要上身。

首頁

尾頁

跳至