自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你要同佢傾下,大家都知冇可能有100分嘅工作,佢係咁轉工resume都唔好睇

侯爵府

回覆樓主:

我了解嘅係, 未有一份有歸屬感定下來
我10+年前都係, 果半年無限loop, 搵工,返工,唔想返,辭工
不過果時好快搵到又好快有第二份, 又好快又第三份直到呢份好d...
比d 時間佢喇, 呢個年頭佢都唔想, 同好大壓力嘅

象牙宮

香蕉宝宝 發表於 22-8-23 10:14
揾工,返工,辭工,又揾工,無限輪迴。我喺佢隔離都感到有壓力,以為終於可以安定落嚟,點知又喺未過試用期 ...

揾工,返工,辭工,又揾工,無限輪迴。一排后, 會發現。 那有如意工???。
世上没有一份工作不辛苦,没有一处人事不复杂!
实用技能,有了这些积累,找份工作就不是那么难了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

最長份工廿幾年, 咁佢都過五十? 尼個年紀都幾難搵.

侯爵府

唔啱的確係短時間內止蝕好啲, 嗱嗱聲再搵, 佢唔講之前啲一個月經驗就得, 又搵到工, 未有太大經濟壓力由得佢, 主要佢自己心態要時間接受現實。
\
做另一半的呢個時候唔好咁多埋怨, 會記你一世的 (我試過被埋怨, 雖然只係一句說話, 記到而家)

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

可能唔想返工

水晶宮

回覆樓主:

其實佢做一份工廿幾年俾人裁員已經好大壓力,佢搵工返新工遇到新環境好迷茫,要時間去過渡,呢個時候另一半嘅支持好重要,包括經濟上,等佢心理壓力冇咁大。佢都做左經濟支柱咁多年啦,你就俾佢放慢脚步一陣,你自己轉份長工。

複式洋房

揾工,返工,辭工,又揾工,無限輪迴。我喺佢隔離都感到有壓力,以為終於可以安定落嚟,點知又喺未過試用期 ...

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你老公幾歲?

複式洋房

俾啲時間佢搵一份啱 你只需要支持佢 唔好俾壓力佢 失業佢都唔想

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

包容下,不過都明白你無安全感。

伯爵府

回覆樓主:

樓主鄧你痛心

珍珠宮

香蕉宝宝 發表於 22-8-23 12:10
廿幾年。。。。

如果之前果份做咗廿幾年,係疫症哩段時間先咁,我覺得應該要俾啲時間大家。疫症對某啲人哩講係扣成好大心理壓力,只係有啲人唔識表達,甚至唔知道。

如果經濟上仲係頂得住,就俾多啲時間佢,或者大家都做住 temp 或 part time 先,大家都放鬆少少,唔好迫得太緊。疫症只係幾年,但係生活係一輩子。

子爵府

spikenard 發表於 22-8-23 13:03
我嗰隻以前都係咁,明你的壓力,話晒有頭家,經常冇野做好大壓力的。

於是我同佢講,你做緊呢1份工唔可以 ...

你分析得幾好, 但磨練期閃依靠什麼渡過?

珍珠宮

香蕉宝宝 發表於 22-8-23 12:10
廿幾年。。。。
有可能佢擺脫吾到以前份工既模式,佢想搵到份同以前差不多既工。呢 d情況,除非佢自己能過渡到,否則整整下可能連工都吾返。我朋友 c6就係咁,份份工都有藉口做吾長,而家索性吾做野,學人去炒股。

子爵府

似未面對到被栽員的事實

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果無經濟壓力, 可以慢慢揀。

水晶宮

lemonlemoncc 發表於 22-8-23 22:56
你分析得幾好, 但磨練期閃依靠什麼渡過?

錢,可攞錢番屋企係天大幸福的事。

後生時多意氣用事忍不了靠辭職渡過 ,生左細路有頭家時靠丁蟹渡過,天大地大自已頭家最大,順我者5湖4海都是朋友,逆我者都是精神病患思覺失調少接觸為妙

你是不能與病患溝通到,溝到的話要醫生嚟仲乜

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

回覆樓主:

我老公都係咁
結婚之後轉工多到我數唔到
我發現其實主要係同人溝通唔到,難相處,份份工都係人地唔好,啲人唔好,工作唔好,但佢睇唔到自己唔好。
嗰時真係睇佢搵工,見工,返工,睇到我都有情緒病,後尾我直頭唔理佢,唔過問,總之供樓、家庭支出要佢搞惦佢,我有時會講兩句,咁嘅時勢最緊要有糧出,最近呢份叫穩定,做咗年幾。

首頁

尾頁

跳至