自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

令我想起我當年的苦況, 我頭七日都無乜奶, 係每餐得2安咋, 我幾驚阿B唔夠食, 但原來BB生出來頭幾日係食好少架, 因為佢地為出世儲左足夠的脂肪係身體入面俾出世頭幾日備用架, 呢個係上天巧妙的安排, 只要你BB係足月出世, 佢地自有儲備唔駛擔心架喇.

其實我餵左成年幾, 一路都覺得自己奶水唔夠, 人地就7安10安咁, 我邊有啊, 每餐4,5安巳執到了. 但BB又肥又大隻又夠重喎, 原來人奶營養豐富, 最緊要係容易吸收, 每一滴BB都消化到, 駛鬼食咁多咩.

垃圾醫生淨係識幫奶粉做宣傳, 當然喇, 奶粉商的sponser佢就有份袋, 個BB又唔係佢既:;pppp:

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 echoo 於 09-6-11 10:55 PM 發表
令我想起我當年的苦況, 我頭七日都無乜奶, 係每餐得2安咋, 我幾驚阿B唔夠食, 但原來BB生出來頭幾日係食好少架, 因為佢地為出世儲左足夠的脂肪係身體入面俾出世頭幾日備用架, 呢個係上天巧妙的安排, 只要你B ...

同意... 其實頭幾日的母乳好似係半透明唔係奶係 d 抗體黎架.... 食左對 bb 的身體好好增強佢的抵抗力..... 因為我要返工而且阿媽又住得遠, 所以我只可以餵到產假完左就唔可以再餵, 但係我個囡都歲幾先至第一次病, 我見人地 d bb 成日話個個月都要睇 e 生..... 到而家我個囡快要小學畢業每年病的次數唔會多過三次有時一次都無.... 所以我好讚成餵母乳.....

禁止訪問

睛靈勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 applecarey 於 09-6-11 11:03 PM 發表
醫院的醫生其實好多都對母乳認識不多

我生過3個B,佢地見BB少尿都會叫我加奶粉
又會話我唔夠奶

面黃,重得少,又話因為餵人奶

但我可以同樓主講

我3個都係全人奶的健康B

最重要係自己的堅持+親人朋友的支持

最怕最怕係.... ...

我覺得唔會唔夠囉.... 只要肯餵, 自己湯水又夠咁就得....
我反面覺得食奶粉會肥得緊要很多.... 個時我個囡本身出世時比人地 bb 高大(唔係肥) 手長腳長, 個個見到我個囡都話話咁高大.... 我記得佢三個月大個時帶個囡去食自助餐有個工人姐姐問我個囡係咪六個月, 我話佢三個大佢 咁話 big size 佢食左奶粉之後就好似吹氣公仔咁好大粒....

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果可以餵mama milk, 就一定要餵啊......

將來返左學你就知, 佢地人奶b, 身體好d架, 睇醫生都少d ......

mama自己就食多d飯+魚湯啦, 多d mama milk架 !!!
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

伯爵府

其實我都好明白人奶係好, 我自己本身都試過餵(生大仔個陣)..但係頭先見到個bb, 咁o岩佢餵完人奶..但個bb就喊, 仲喊到下唇都震埋... 我見到都
then喊下就訓下咁...我c6都冇眼睇...
我唔係唔支持佢, 只不過我覺得唔可以咁執著..連佢都同我講d護士入親黎check up就問佢一次, 但佢都唔肯...連補奶粉都唔肯...
咁事問個仔食唔飽又訓得唔好...我覺得有回兒.....佢都同我講次次見到個bb喊到口都震埋就好心痛...所以我先至有咁既疑問..
我亞媽又勸佢唔掂...

大宅

人奶媽如果得唔到旁人既支持係好慘架

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁叫佢唔好停, 繼續俾 bb 食啦, 初生係要食成大半個鐘唔出奇. 你地唔好再俾咁多意見佢啦. 換著我都覺得好煩呀, 點上奶呀. 不如你多 d 煲湯水佢仲好啦. 叫佢臨餵之前勁飲大 "樽" 水/湯 (至少 500ml), 好見效.

伯爵府

我冇煩佢喎..呢d係佢既選擇...佢點做對我都唔會有影晌, 只不過唔忍心個bbo者....
我見佢已經飲左兩大壺水+兩大壺鯽魚湯架喇....
其實我同我亞媽都有好多野做唔到..我地見佢都係得佢係e院呢幾日架咋...因為佢係同佢99住(佢地一家都有黠兒那個)...所以都理唔到佢好多...

原帖由 w_y 於 09-6-11 23:58 發表
咁叫佢唔好停, 繼續俾 bb 食啦, 初生係要食成大半個鐘唔出奇. 你地唔好再俾咁多意見佢啦. 換著我都覺得好煩呀, 點上奶呀. 不如你多 d 煲湯水佢仲好啦. 叫佢臨餵之前勁飲大 "樽" 水/湯 (至少 500ml), 好見效. ...

伯爵府

好媽媽勳章

我兩個B都係食奶粉, 講真, 我又唔會好堅持一定要餵人奶, 人人都有唔同既選擇, 我反而覺得依家有個勢係, 好多人用踩低奶粉去抬高人奶....

其實每人都有佢選擇既理由, 正如人人都話順產好, 但係, 一樣好多人用唔同理由去開刀生, 咁又有乜所謂呢? (我自己係順產, 但對於開刀的朋友, 我唔會一味係度嘮嘮叨叨咁話做乜你唔順產, 做乜你唔堅持囉, 都咁大個人, 佢既選擇自然有佢既原因啦.)

像樓主個妹, 我覺得太過鑽牛角尖了, 把"奶粉'妖魔化了. 根本, 大前題要知道乜野先係對BB帶來最大好處囉. 要識得彈性. 補下奶粉, 係咪真係咁錯呢? 定係, 呢種壓力反而係來自"人奶係唯一對BB帶來最大好處的思想"?

我覺得樓主個妹的壓力, 反而係來自支持人奶的言論, 令佢覺得自己餵唔到人奶而好有罪惡感.

我唔係話人奶唔好, 只係, 我唔覺得奶粉大家講到咁差.

乜野人飲人奶, 牛飲牛奶, 我覺得只係某位醫生的主張而已(這位醫生出了一本書講牛奶的問題, 我覺得呢句只係佢既slogan). 人一樣食好多唔同種類既野, 點可以奶類就咁針對呢?

(不喜勿插~~)

伯爵府

我就係覺得佢太過固執, 所以先至開呢個post.
我唔係話餵人奶唔好' 得架就固然之好,之不過我覺得既然效果唔好, e生/護士又advise, 點解仲要咁死牛??(連補奶粉都唔肯), 到頭來會變雙輸局面(個仔食唔飽, 訓唔到; 自己又唔夠時間抖).... 我都唔識講....

原帖由 莎莎莉莉 於 09-6-12 00:18 發表
我兩個B都係食奶粉, 講真, 我又唔會好堅持一定要餵人奶, 人人都有唔同既選擇, 我反而覺得依家有個勢係, 好多人用踩低奶粉去抬高人奶....

其實每人都有佢選擇既理由, 正如人人都話順產好, 但係, 一樣好多人用唔同理 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 cathy29 於 09-6-12 00:30 發表
我就係覺得佢太過固執, 所以先至開呢個post.
我唔係話餵人奶唔好' 得架就固然之好,之不過我覺得既然效果唔好, e生/護士又advise, 點解仲要咁死牛??(連補奶粉都唔肯), 到頭來會變雙輸局面(個仔食唔飽, 訓唔到; 自己 ...

所以囉, 大家唔好再一味話奶粉係點唔好點唔好啦
我自己都受過呢種壓力, 真係會有罪惡感架!
好既野, 可以去試, 去盡量俾BB
但唔好用all or nothing的心態囉.
大家既鼓勵有時反而會造成負面的效果.
俾D空間俾餵唔到人奶的媽咪啦.

伯爵府

BK Milk勳章

樓主~~
我相信你個妹妹一定會選擇到最好嘅野比佢自己個bb~~
我同時覺得佢最需要係親人嘅鼓勵~~
餵人奶真係好辛苦嫁~~
我都努力左到而家18個月..雖然係辛苦,不過都係值得~~
希望你都明白佢都係為bb好先會咁~~~

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

唔好放棄呀, 有冇叫佢試下用泵呀 ? 成日泵住都好會剌激到快D 有奶嫁

伯爵府

幾年前我表嫂生仔, 佢餵人奶, 但餵左幾日都餵唔掂, 自己都損埋, 表哥打黎我地講話佢老婆喊左幾日, 情緒唔好...自己都唔敢返工...最後佢都係改左食奶粉...

而我自己生大仔個陣, 我表姐話人奶好, 餵得既都好餵, 咁我餵啦, 餵左幾日出左院, 返健康院話太黃要返e院照燈.....而我一直都係屋企揼奶俾佢, 點知有一日個e生打黎話太黃, 叫我驗定血同佢換血嚇得我
好彩去到冇事, 不過就見到佢隻腳仔俾佢地抽血打到紫哂...肉痛死我...後尾照左7日度就出左院...其後我都有餵人奶, 不過真係頂唔順....(佢食唔飽時我又抖唔夠, 人都癲)..所以最終都轉左奶粉..而細仔前年出世我直情餵奶粉...唔想攪咁多...

後尾我個做護士長既舅母同我講, 如果咁既情況就唔好餵人奶...因為人奶會令黃疸變高...聽完之後續[email=#&#@@yyxxx]#&#@@yyxxx[/email], 所以細仔前年出世我直情餵奶粉...唔想攪咁多...c6都好贊成, 仲話諗番起亞哥個陣真係....

原帖由 莎莎莉莉 於 09-6-12 00:38 發表

所以囉, 大家唔好再一味話奶粉係點唔好點唔好啦
我自己都受過呢種壓力, 真係會有罪惡感架!
好既野, 可以去試, 去盡量俾BB
但唔好用all or nothing的心態囉.
大家既鼓勵有時反而會造成負面的效果.
俾D空間俾餵唔到 ...

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

係呀... 好多醫生連世衛建議可以餵至兩歲或以上都唔知...

原帖由 applecarey 於 09-6-11 23:03 發表
醫院的醫生其實好多都對母乳認識不多

我生過3個B,佢地見BB少尿都會叫我加奶粉
又會話我唔夠奶

面黃,重得少,又話因為餵人奶

但我可以同樓主講

我3個都係全人奶的健康B

最重要係自己的堅持+親人朋友的支持

最怕最怕係.... ...
我想要9999呀...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 cathy29 於 09-6-12 01:01 發表
幾年前我表嫂生仔, 佢餵人奶, 但餵左幾日都餵唔掂, 自己都損埋, 表哥打黎我地講話佢老婆喊左幾日, 情緒唔好...自己都唔敢返工...最後佢都係改左食奶粉...

而我自己生大仔個陣, 我表姐話人奶好, 餵得既都好餵, 咁我 ...

係呀
我生細B時, 都一心想餵人奶.
點知, 人算不如天算, 身體有點問題, BB又有點黃, 卒之都係餵番奶粉. 加上我有個大仔要照顧, 無可能要我成日只顧住個細, 唔顧個大的.

呢D就係我講的唔餵人奶原因了.
所以唔該, 唔好再一味貶低奶粉的價值啦.
我覺得奶粉反而係現代好多媽咪的救星....

大宅

原帖由 莎莎莉莉 於 09-6-12 00:18 發表
乜野人飲人奶, 牛飲牛奶, 我覺得只係某位醫生的主張而已

?-( ?-( ?-( ?-(
人奶唔係比人飲, 咁身體做黎有咩用?

伯爵府

咁你想做黎點用丫....

原帖由 fookfook 於 09-6-12 01:13 發表

?-( ?-( ?-( ?-(
人奶唔係比人飲, 咁身體做黎有咩用?

首頁

尾頁

跳至