自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

PopcornMama 發表於 22-1-28 22:12
明天佢哋全家過嚟我屋企食團年飯,
今年又打邊爐,我老公係垃圾,洗米都唔識,所以佢唔會幫手。

你講到老公係垃圾,唔會幫手
係咪叫都唔做個隻,還是你想佢幫手而無出聲?
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

我,超吾鍾意,老公幾個妹老鳳吾煮,99又老又盛,我c6每逢過節會煮,我由得佢,反正洗切買,我吾會理我同佢地又無野講,食完就走。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

就算我肯煮,大家都會stop我。

男爵府

啱啱同男家食團年飯,99煮的餸完全唔啱食,又冇乜共同話題,食得好辛苦,唯有快d食完就走。

伯爵府

你奶奶呢?
好彩,之前連續兩年,姑仔新黎話黎我度,我叫C6拒絕,有咩係奶奶屋企算。唔想洗煮同埋執屋。

所以次次要食飯一係街食一係奶奶屋企食,佢地自己搞。平時係屋企service 兩個細已經好攰!所以C6一向係佢屋企唯一好既就幫我擋(唔叫屋企人上黎我地度,因為佢唔會煮唔敢麻煩到我;去奶奶度通常都係佢地自己一家自己做返,外姓人唔洗理)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果開心,佢哋又欣賞,一年一兩次我又無乜所謂! 唔好每星期囉,養到班人懶哂老馮咁!我C6 同樓主嗰個一樣咁廢仲成鬼日叫人黎食飯! 我推左幾次佢宜家知我唔like ! 始終外性人,你肯做實做C 你! 吃力不討好嘅嘢免啦!免自己辛苦

伯爵府

回覆樓主:

點解一定要去妳度?好慘呀!得妳一個整曬所有嘢,仲要同佢哋唔熟,同個工人冇分別。
不如妳提議下年去第二度搞,輪住1人1次公平D

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

無咩所謂,因為一年先會食1次之前疫情前,新年會出去酒樓食唔會要我煮而家疫情暫停拜年食飯

男爵府

已經冇來往好幾年,62今年都有叫我地去食團年飯,老公一聽就推咗,仔女亦唔肯去。我好明你感受,幾年前同住我做足,結果屋企有事又推晒落我度,只因為我係外姓人,我脫離苦海好幾年,希望你都可以

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我明白你, 以前我好天真覺得長輩煮到身水身汗自己翹埋手等食唔好意思, 我自己入咗廚房煮,最後演變成個個禮拜上奶奶屋企度煮飯, 煮得好食99會黑面話你做乜煮得咁好食, 係咪即係嫌佢煮嘢唔好食, 唔好食果餐佢直情會黑面打嚟鬧, 瀨過幾次嘢而家大時大節我老公叫我唔好煮, 叫我買盆菜買外賣應酬完就算數, 好彩老公撐我呀如果唔係我離婚都似!

侯爵府

回覆樓主:

可唔可以直接出聲話唔想煮?有次係男家話上黎我度,我都係直接話我唔想煮,番足六日工,放假唔想郁,最後出街食。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果一腳踢冇人幫手,咁我會全外賣就算, 打邊爐其實要洗好多野

我啲姑9姑仔大伯好團結咁同c6唔太啱(因為某啲事), 變左佢地係完全獨裁, 錢就一定要你夾, 但意見就一定只會唔聽你講, 以前都唔係咁, 搞到c6都唔想見佢地
我同佢地咁多年都完全唔熟, 同佢地唔啱傾冇乜所謂

如果99要煮都會同c6幫佢手, 佢地只會不停係到話阿媽咁咁咁同坐係到等食 , 好彩有個會主動洗碗, 不過冇人洗既我都唔會幫手, 最多推c6去

侯爵府

可能你老公都唔鍾意同你屋企人食

大宅

叫外賣盆菜食咪算,乾手淨腳

水晶宮

既然咁唔鍾意老公屋企人,又覺得個老公係垃圾,咁仲一齊為咩?

珍珠宮

無話可說 發表於 22-1-28 22:25
你已經要煮,仲要洗?點都要老公幫手洗碗啦…咩都唔做咁叫佢買外賣算

我都係咁話,叫c6出錢叫外賣啦

水晶宮

櫻花bb 發表於 22-1-28 23:38
既然咁唔鍾意老公屋企人,又覺得個老公係垃圾,咁仲一齊為咩?

係,不如離婚,如果冇仔女

珍珠宮

回覆樓主:

純粹睇樓主呢篇野啦吓,如果我係你,真係咁唔想既,我會扮病,頭暈腳軟咳咳咳,睇你班友仲敢唔敢黎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

後悔咪離婚囉!

子爵府

離婚啦,嫁得唔好,嫁著個廢嘅
咁委屈不如自己一個好過

首頁
12345...10

尾頁

跳至