自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ASP2019 發表於 21-4-25 06:39
啱喎!
今時今日要入U,容易咗好多啦。
識人19年攞全3,入到非主流大學既護理學系。但12年攞全3,只入到IVE ...
所以我覺得會考制度好過 DSE 制度,以前真係出叻人,家下你只要夠分就入到 U
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

其實可以既話,就唔好入group,會搞到自己有好大壓力

男爵府

我覺得d家長谷得咁行,小朋友對學習失去興趣,長遠來看,其實係失敗. 我覺得小朋友對學習有興趣,會自動追求知識,佢會走得更遠

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

zitamamama 發表於 21-4-25 00:12
私幼家長谷,9月升K1,家長們成日分享小朋友做過咩。原來而家升K1已學加數,中文寫句子,英文串生字。
使唔 ...

衣家啲家長要小朋友咩都預先學習...
未小一己經係k3識哂小一小二程度既野...
又要樣樣興趣都要最叻,小朋友唔明會照單全收,佢地覺得媽咪開心自己又係鐘意去學習

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

侯爵府

牛年勳章

daijuju 發表於 21-4-25 01:12
我冇報 細果啲全部入返大果間 廢時煩......

我都係報返大個間,唔使煩

公爵府

raicherry 發表於 21-4-25 00:32
我個仔而家k1細b, a-z都未識得晒,應該係怪物

我屋企的小朋友都係咁
而家高小 keep 到band 1a
咁早谷 好浪費氣力

男爵府

Mooskha 發表於 21-4-25 07:12
我覺得d家長谷得咁行,小朋友對學習失去興趣,長遠來看,其實係失敗. 我覺得小朋友對學習有興趣,會自動追求知 ...

完全同意。
無論大人定小朋友,都要enjoy個過程,才能在學習路上走得更遠。

男爵府

LikLikLikLik 發表於 21-4-25 07:00
其實可以既話,就唔好入group,會搞到自己有好大壓力

Yes!
我暫時一個都冇參加過啊。

琥珀宮

私幼家長谷,9月升K1,家長們成日分享小朋友做過咩。原來而家升K1已學加數,中文寫句子,英文串生字。
使唔 ...

遲早讀到short short地
阿仔學校英文又係好深,但其實而家dse英文合格要求已經降低左好多,都唔知教咁深仲咩,教完都唔明

男爵府

esmehouse 發表於 21-4-25 06:54
所以我覺得會考制度好過 DSE 制度,以前真係出叻人,家下你只要夠分就入到 U
...

哈哈,會考、A-level都係一樣,唔同遊戲規則啫。
無可否認呢,讀A-level既人比DSE入大學係大一歲(正常當冇REPEAT計)同叫做要經歷過淘汰(會考要夠分先升到預科),一般會比較懂事(冇咁順理成章同安逸)。

子爵府

使唔 ...

乘數都背咁
幾年前聽過k3

男爵府

mandy952 發表於 21-4-25 08:01
遲早讀到short short地
阿仔學校英文又係好深,但其實而家dse英文合格要求已經降低左好多,都唔知教咁深仲 ...

老土講句,小朋友鍾意學,就比佢學多d。學唔到呢,點教都係哂氣。

琥珀宮

ASP2019 發表於 21-4-25 08:03
老土講句,小朋友鍾意學,就比佢學多d。學唔到呢,點教都係哂氣。

每個人都有唔同嘅才能
見過幾個讀b1a考包尾,比學校勸退,香港教育跟本係得啖笑,個細路有. protential都比間學校攪成咁,佢地唔係補底,反而係剷底,沒有最悲哀只有更悲哀的
但而家中學得3個band又太少,攪到3分1學生都係b1, 未免有d水份
以前5個band,就算考包尾都有個譜
原本b2走去讀b1, 但而家又愈讀愈深,咁即係搵黎攪

公爵府

2024年龍年勳章

使唔 ...
妍妍說: 最討厭的一種父母就是自己唔識飛、剩係迫仔女去飛

男爵府

平平無奇2 發表於 21-4-25 08:37
妍妍說: 最討厭的一種父母就是自己唔識飛、剩係迫仔女去飛

啱!
父母應該自己學咗先,咁叫小朋友學先有說服力。同埋先知學嘢有幾艱辛!

誰是妍妍?

男爵府

mandy952 發表於 21-4-25 08:22

每個人都有唔同嘅才能

真可悲!

翡翠宮

牛年勳章

我自己算係其他人眼中「谷」既家長,但大前提係細路受谷,唔好以為4-5歲人仔無咩分別,K1開始已發現佢學習能力高好似海綿係咁吸水,專注力強,記憶力超好,可以自己舉一反三,自己睇書自學。
屋企人見我兩個參加親比賽都會攞獎,又成疊cert,以為要死谷爛谷,其實唔係囉......

水晶宮

使唔 ...

每日每個癲少少,就造成今日咁囉

水晶宮

ASP2019 發表於 21-4-25 00:52
認真問二:
如果大部分家長在起跑線已狂催谷小朋友,理應多咗好多叻仔叻女,事實又係唔係咁呢?
...

我答你,你見有父母比小朋友日日出去補唔同科,成績都1般只因佢地只學冇溫,父母冇跟進,shopping買左好多野放回家不處理,歸類,什致買回從不打開,你根本唔記得自己買左咩,買左都冇得用,這和讀書的原理1樣,只放錢去補冇實地根進佢學過咩,又冇去溫習等如燒錢

琥珀宮

20162016 發表於 21-4-25 08:51
每日每個癲少少,就造成今日咁囉

每個癲少少
加埋就好癲,最慘係大家覺得咁先係正常,咁先係最夠癲

首頁
12345...17

尾頁

跳至