自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

首先,好多JM都會話自己家庭收入XXX,甘如果要XXX夠唔夠,其實要知道家庭收入外,重點要知道家庭總開支幾多至知道答案。讀IS其實唔貴,不過預左中學會過外國留學多,呢一畢先金,你仲要2個。

大宅

yuyueng 發表於 21-2-23 09:27
首先,好多JM都會話自己家庭收入XXX,甘如果要XXX夠唔夠,其實要知道家庭收入外,重點要知道家庭總開支幾多 ...

中學咁快留學?
大學先留 可以嗎? 慳好多

伯爵府

fukuoka_saga 發表於 21-2-22 23:15
目標係英基這類平民化的。(先不説入不入到)

如收入只有十萬(有萬5要供樓用)

我係你會!其實唔多洗費, 成個小學都不用買書。
最多係補下中文,又不用谷才藝。
入咗ESF幼稚園便一條龍上小學中學,東涌幼稚園最易入。

伯爵府

yuyueng 發表於 21-2-23 09:27
首先,好多JM都會話自己家庭收入XXX,甘如果要XXX夠唔夠,其實要知道家庭收入外,重點要知道家庭總開支幾多 ...

香港IS成績咁好,唔想走讀到大學先出國也可,英文和文化不怕適應不到,唔似local school趕住出國,怕適應不到外國。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

lovebb2 發表於 21-2-23 10:35
中學咁快留學?
大學先留 可以嗎? 慳好多

唔快,其實好多系讀完中二中三就過去讀GCSE,不過都有讀完中四中五去讀A Level

水晶宮

國際學校其實唔多雜費。

樓主份工如果係穩陣工,應該ok。

水晶宮

畀面勳章

我姪仔女Efs,大部分香港人家長
佢哋好多有俾小朋友出去補中文丶甚至數學
姪仔女仲要補grammer (見過佢哋writing寫I is,雖然老師覺得無乜所謂,明就得)
仲未計興趣班
佢哋呢方面開支好大

男爵府

fukuoka_saga 發表於 21-2-22 23:15
目標係英基這類平民化的。(先不説入不入到)

如收入只有十萬(有萬5要供樓用)

我覺得如果收入keep住搵到10萬或以上係冇問題。我仔讀緊esf小學。

子爵府

Nbs 發表於 21-2-22 23:25
小學中學唔知
但我女讀緊幼稚園,完全係平民國際學校。
淨係俾學費,完全無雜費書簿費茶點費,校服都平過人 ...

York 仲貴過英基?我仔係讀佢同機構st Lorraine 都幾貴。

大宅

回覆樓主:

esf primary唔係12萬一年嗎?York而家月費6xxx,計埋雜費茶點都係7xxx

大宅

回覆樓主:

10萬一家四口其實讀普通私校都窄,睇你支出,例如四大家用,保險,興趣班,補習,外出消費等

男爵府

回覆樓主:

國際學校,而家無 connection 無 background 好難入
Esd我連 interview 機會都無
In過 ICS又吾收
K1再繼續努力

大宅

lovelybaby2015 發表於 21-2-23 11:06
我姪仔女Efs,大部分香港人家長
佢哋好多有俾小朋友出去補中文丶甚至數學
姪仔女仲要補grammer ( ...

IS 強項是 閱讀量。
他們看書 很多很快,小學生1星期內已看完一本 Harry Potter。

水晶宮

solim 發表於 21-2-23 11:15
York 仲貴過英基?我仔係讀佢同機構st Lorraine 都幾貴。

我呢兩年的esf K1 and K2 大概$8000 一個月,無其他雜費,只係需要買校服。佢d 校服都平,百幾蚊一件。
嗰陣yxxk N 班,$6000 一個月,無記錯校服/雜費/茶點費每半年幾千。

大宅

fadgare 發表於 21-2-23 11:20
esf primary唔係12萬一年嗎?York而家月費6xxx,計埋雜費茶點都係7xxx

我小朋友之前讀私小,學費 加補習費,同現在讀 esf (mainly學費 only)(小學插班入), 相差不遠。

侯爵府

bbbchoco 發表於 21-2-23 11:24
國際學校,而家無 connection 無 background 好難入
Esd我連 interview 機會都無
In過 ICS又吾收

新校會較易入
有歷史既較難入

大宅

lovebb2 發表於 21-2-23 12:06
我小朋友之前讀私小,學費 加補習費,同現在讀 esf (mainly學費 only)(小學插班入), 相差不遠。
...

咁入咗esf仲使唔使補習?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

fukuoka_saga 發表於 21-2-23 09:03

係,本身已2萬5,如讀國際要cut這些興趣班。
記得你都已考慮好幾年,相信對學費﹑雜項等都清晰

會唔會係集中去思考整體教育模式嘅期望? 現時學制利弊,花費於興趣班目的為補充定係純興趣,轉變為IS模式時,興趣班應如何調整去配合。。。。

邊考慮邊申請,到學校參觀時摸索吓興趣班嘅2萬5可以點調配

大宅

fadgare 發表於 21-2-23 12:08
咁入咗esf仲使唔使補習?

有,但少了很多。

大宅

lovebb2 發表於 21-2-23 12:12
有,但少了很多。

會否另外學中文?esf好似除咗RS都係教簡體?

首頁
12345...7

尾頁

跳至