時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

0q.cathy 發表於 20-10-26 18:45
呢個好,唔好日日150人黎取公屋同綜援。

非常贊成

大宅

Fishbbmama 發表於 20-10-26 18:56
香港好多人, 特別有錢個班都有外國護照, 如果係的話呢班人唔知會唔會走曬
...

無所謂架,好過而家唔湯唔水,一次攪掂食兩家茶禮人士,長痛不如短痛呀.

男爵府

睛靈勳章

cbeyond 發表於 20-10-26 17:35
吹啫, 唔需要負上責任
真係有能力個班, 一早就走左。
用BNO去到英國,個班人可以做乜?

但有啲冇樓,份工一般既,未結婚,冇大學學歷年青人,其實有機會去外國闖,係好事,好過成日話要攬炒香港。

JojoFung0304    發表於 20-10-27 00:19

珊瑚宮

我愛Corina 發表於 20-10-26 19:00
我覺得多個選je, 唔洗講到十惡不赦咁,身邊黃藍朋友都有人想走...

無講到十惡不赦,講緊事實啫
有錢,邊個會志在BNO
有錢,邊個會去英國5+1年,咁白痴等是否會攞到居留權

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

emilylam 發表於 20-10-26 18:16
好心小黃人快點離開中國香港

佢地未必肯走,識個黃到啡嘅唔捨得份高薪厚職,話唔會走

伯爵府

cbeyond 發表於 20-10-26 18:16
又是真實故事
當年朋友係英國讀完書, 係英國找到工作, 仲有半年就攞到居留權, 都放棄左。
不過證明佢無 ...

聽到唔少回流的都有提到歧視問題。

珍珠宮

cbeyond 發表於 20-10-26 18:13
經濟差, 要有工作已經唔係易
人地有工作都留番俾英國人, 白人一向睇唔起亞洲人。
唔好覺得流利英語就可 ...
呢個係真,點解通常華人去到只可做餐館,就係有料既都唔升佢地職,寧願升個無料白人,何況有啲係無料,拎住本bno過去。

珊瑚宮

rhung 發表於 20-10-26 19:12
但有啲冇樓,份工一般既,未結婚,冇大學學歷年青人,其實有機會去外國闖,係好事,好過成日話要攬炒香港 ...

對呀, 所以要走, 贊成呀

珍珠宮

好媽媽勳章

近日真係好多人走, 這新聞有講英華書院近月有幾十人退學, 協恩中學有三十個插班空缺,

【移民潮】直資學生離港流失 英華協恩插班拓生源

https://std.stheadline.com/education/article/1405950/%E6%95%99%E8%82%B2-%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E7%A7%BB%E6%B0%91%E6%BD%AE-%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%AD%B8%E7%94%9F%E9%9B%A2%E6%B8%AF%E6%B5%81%E5%A4%B1-%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E5%8D%94%E6%81%A9%E6%8F%92%E7%8F%AD%E6%8B%93%E7%94%9F%E6%BA%90

琥珀宮

jaycee_mami 發表於 20-10-26 19:46
近日真係好多人走, 這新聞有講英華書院近月有幾十人退學, 協恩中學有三十個插班空缺,

【移民潮】直資學生 ...

呢班可能係一早plan左去外國讀,而家可能係早d過去姐

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實香港人多個option一定大把人會去, 但如果要BNO移民而要取消香港户藉, 咁就好多人會縮沙

大宅

cbeyond 發表於 20-10-26 18:13
經濟差, 要有工作已經唔係易
人地有工作都留番俾英國人, 白人一向睇唔起亞洲人。
唔好覺得流利英語就可 ...
我亞妹同佢老公又係諗住用Bno去英國,佢地充滿自信,話英國大把IT工,吾驚無人請,我覺得佢地太樂觀,宜家英國失業率咁高,吾係太相信搵工咁易。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cbeyond 發表於 20-10-26 11:17

無講到十惡不赦,講緊事實啫

係咪拎BNO 去英國入籍都係5+1...

珊瑚宮

我愛Corina 發表於 20-10-26 20:27
係咪拎BNO 去英國入籍都係5+1...

BNO應該係, 現在係講5年後可申請
但無保證一定攞到居留權
講真, 有錢移民,點會咁白痴等5年時間。
我識人黃到黑, 佢有錢
國安法後搞移民, 唔會用BNO, 亦唔選英國。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cbeyond 發表於 20-10-26 12:32
BNO應該係, 現在係講5年後可申請
但無保證一定攞到居留權
講真, 有錢移民,點會咁白痴等5年時間。

無話白唔白痴,係睇想點運用自己d 錢,不過你都無興趣,講多都無謂了。

珊瑚宮

我愛Corina 發表於 20-10-26 20:43
無話白唔白痴,係睇想點運用自己d 錢,不過你都無興趣,講多都無謂了。
...

係白痴, 若果你有錢仲用BNO移民的話。
用BNO,唔係唔需要用錢, 生活費一樣係一大筆錢
既然有錢, 點解唔直接移民坐移民監, 起碼用個筆錢係肯定有答案。
唔係花左5年錢+時間之後, 再申請,再多一年先知是否可以有居留權。

瑪瑙宮

cbeyond 發表於 20-10-26 13:02
係白痴, 若果你有錢仲用BNO移民的話。
用BNO,唔係唔需要用錢, 生活費一樣係一大筆錢
既然有錢, 點解唔 ...

睇晒條款先講啦,睇埋BNO 同一般投資移民呀...

不過既然你無興趣,我又覺得你唔需要浪費時間係人地到。

珊瑚宮

我愛Corina 發表於 20-10-26 21:13
睇晒條款先講啦,睇埋BNO 同一般投資移民呀...

不過既然你無興趣,我又覺得你唔需要浪費時間係人地到。

分別就係
5+1年後才知結果 vs 你去坐移民監時已結果
若果跟一般移民一樣, 早就講啦
更多人會選擇攞錢去英國,咪仲好啦

瑪瑙宮

cbeyond 發表於 20-10-26 13:17
分別就係
5+1年後才知結果 vs 你去坐移民監時已結果
若果跟一般移民一樣, 早就講啦

首頁

尾頁

跳至