自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆 anniellm 的帖子

我見到你講子女在名校讀,令我諗起真係d家長為成績諗盡辦法。另外一些家長好想自己子女唔係sen, 但斷左症,只好抹乾眼淚迎難而上,我只係有感而發。

我都信精神科醫生嘅專業,佢地覺得要開藥,家長如都係擔心,可以睇多一個醫生聽多一個意見,希望你女兒得到合適診斷。

精神科醫生會問:「你想唔想俾佢食藥?」
仲會分上堂前食,定係放學做功課前食。

大宅

anniellm 發表於 20-10-25 15:51
有無精神科醫生介紹?
因都想拎個second opinion,朋友介紹咗個精神科醫生,但新症只睇星期一至四上午,平 ...

應該係臨床心理學家/教育心理學家做評估,之後寫轉介信去精神科

子爵府

anniellm 發表於 20-10-25 13:26
就是一年級時, 心理學家話只係唔專心,未斷症,有時放工全晚都睇功課,做到晚上11點,我就唔明點解唔專心 ...

如果要做功課做到夜晚11點,我自己都會專注力不足

wcpcelia    發表於 20-10-28 10:56

伯爵府

BB12345678 發表於 20-10-25 16:36
應該係臨床心理學家/教育心理學家做評估,之後寫轉介信去精神科

依家就睇咗臨床心理學家,下星期拎份問卷比老師填,跟住心理學家會出一份報告,到時再轉介。

心理學家就話好大機會係專注力不足。
我老公一聽話可能要食藥就好反感。佢話怕食咗藥會影響智力,我解釋比佢聽唔會,佢話食藥有改善本身智力可能係中下,先會有改善。

我覺得佢係接受唔到。

伯爵府

popolun 發表於 20-10-25 16:42
如果要做功課做到夜晚11點,我自己都會專注力不足

你明唔明,學校功課量2小時可完成,就是因為專注力不足,先會做到11點,你倒轉咗嚟講

大宅

anniellm 發表於 20-10-25 16:43
依家就睇咗臨床心理學家,下星期拎份問卷比老師填,跟住心理學家會出一份報告,到時再轉介。

心理學家就 ...

我仔都有專注力不足,但唔洗食藥。其實唔一定要食藥,上專注力training都有幫助

大宅

anniellm 發表於 20-10-25 16:43

心理學家就 ...

我清楚個flow, 我屋企兩個SEN仔

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-25 13:21
佢成績試過考全級頭五名之內,基本上升中入band 1唔係問題。我點會因為想成績好而睇醫生食藥?

而心理學 ...

咁點解仲要食藥?理解唔到

子爵府

anniellm 發表於 20-10-25 16:45
你明唔明,學校功課量2小時可完成,就是因為專注力不足,先會做到11點,你倒轉咗嚟講
...

見你寫放工之後返嚟先睇功課,而引致11:00pm先瞓覺?除咗你之外冇人可以早啲對功課?冇你喺身邊小朋友做唔到功課?

大宅

anniellm 發表於 20-10-25 12:28
佢係一線谷校讀精英班,功課好深但量唔多,只要專心做2個鐘都會做完,但佢好好多甩漏,寫字又了草要擦咗佢 ...

我個小四SEN仔,我安排佢去功課班。唔係因為佢唔識做功課佢識做會自己做,而係為左避免你講呢啲問題。有補習老師check有無做錯功課,同核突字。唔洗等我收工先改,唔係的話11點先有得瞓

子爵府

anniellm 發表於 20-10-25 15:51
有無精神科醫生介紹?
因都想拎個second opinion,朋友介紹咗個精神科醫生,但新症只睇星期一至四上午,平 ...

我睇政府的, 我喺 私家臨床心理學家做咗report 之後再去協康會 做多一次 測試 證實係專注力不足就去咗政府 醫院排期, 睇醫生食藥已經好多年

男爵府

如果不太嚴重,可試用其他方法提升專注力,但家長會辛苦啲,要在旁協助及提示。
其他食藥都不一定不好,我記得聽過心理學家講過,在學階段需要用較多專注力的時間去聽書、做功課和學習,好多知識或概念的建立。過咗呢個階段可以停藥,因為他們可以運用自己的方法去幫助自己,例如set alarm, 貼紙仔提自己,或者搵適合的工作,到時可以不需再靠藥物去協助。

伯爵府

popolun 發表於 20-10-25 16:51
見你寫放工之後返嚟先睇功課,而引致11:00pm先瞓覺?除咗你之外冇人可以早啲對功課?冇你喺身邊小朋友做唔 ...

其實我放工前,佢嫲嫲會陪佢做功課。二年級時我有諗過比佢上學校功課班,佢老豆又反對。
我覺很佢老豆細時都係SEN。

子爵府

anniellm 發表於 20-10-25 16:58

其實我放工前,佢嫲嫲會陪佢做功課。二年級時我有諗過比 ...

不如排除咗有病先,諗吓方法可以早少少有人同佢對功課,令到夜晚早少少可以瞓覺,足夠睡眠對專注學習都好有幫助!
希望你盡快搵到解決方法

禁止訪問

大宅

anniellm 發表於 20-10-25 16:58

其實我放工前,佢嫲嫲會陪佢做功課。二年級時我有諗過比 ...

嫲嫲陪但係
“但佢好好多甩漏,寫字又了草要擦咗佢改過,我放工後同佢對功課,往往要搞到晚上10點。例如手冊寫做11-12頁,佢做咗13-14頁,結果又要做過。或者做落數學簿,佢就咁做咗係書入面。”

如果係的話,你女女係需要人幫佢檢查功課,唔係陪做功課。呢個係我安排我仔去功課班的原因

大宅

IloveJJ 發表於 20-10-25 17:12
我仔都差不多,係專注力不足,但聰明又有自學能力,成績都中上B1B,功課好多甩漏,亦會被老師投訴唔專心, ...

我個小四仔都係,專注力不足,但學術無問題自己跟到,所以唔需要食藥

伯爵府

BB12345678 發表於 20-10-25 17:15
嫲嫲陪但係
“但佢好好多甩漏,寫字又了草要擦咗佢改過,我放工後同佢對功課,往往要搞到晚上10點。例如手 ...

我仔都係咁去功課輔導班~

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Elenalan 發表於 20-10-25 13:44
成績冇問題,又識答老師問題,冇騷擾同學,點解要食藥? 食藥只係為左做好份功課?

我女d功課一直都多甩漏 ...

完全同問。成績中上,聰明,坐定,冇嘈,又識答問題,即係都有留心。唔專心,其實小朋友個個都有,如果唔影響成績,我唔覺得有問題。食藥係唔會幫到改善甩漏,亦唔代表食了藥就能百分百專注。食藥會有副作用,如果佢只係間唔中遊魂,功課有點甩漏,書枱雜亂,呢啲根本唔需要用藥物幫助。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

Silver1127 發表於 20-10-25 14:22
我個女4年班,剛確診專注力不足
佢上堂好乖,從來唔搞人
老師冇投訴。

同我個仔一樣!我都俾咗藥佢食,其實佢自己都開心咗,因為做嘢比較得心應手,比較容易集中到。
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

首頁
12345...8

尾頁

跳至