自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

CrabPincers 發表於 20-9-4 12:48
香港讀大學,一年先42100,除返開一個月3500多d一個月,好多直資,私小一個月的學費都不止

我女第一年我比 ...

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

donald63 發表於 20-9-4 13:11
回覆 ling426 的帖子

$42100 X 1.106 釐 = $46562.6

should be 42,100 x 1.0106 = 42,546.26
一年$446息

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主你想問我地讀大學時我地有冇借錢,還是我地仔女有冇借錢讀大學?

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 20-9-4 12:44
一年學貴4萬+,我女讀5年已20萬
唔夠都幫補下丫!

係咪最多4萬唔可以再多啲?
Master我未去了解幾錢,亞女冇話想讀呀

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

回覆樓主:

有能力一定幫佢比

大宅

唔好借!我阿媽幫我搞既
本身asso 9萬幾學費
資助左2萬
我阿媽借左 依家還款表係11萬幾total
有能力就唔好借

子爵府

回覆樓主:

一個學位4年既學費我做呀媽會負責比既
再多一個唔該自己儲錢讀啦 唔想比藉口佢讀書唔做野。同咁大個人 要自己負返責任。
借錢雖然息平 但怕煩 就唔搞lu
供左一個 供緊第二個 希望好快甩身
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

janetlam74 發表於 20-9-4 07:20
Charlotte mom,
Grant唔係人人也申請到
Loan係由一批開始計息

我想問問Grant係要有什麼資格先可以申請?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無借, 只知要借都查好多野, 我地唔需要.

大宅

當年有借
分十年還
真係覺得有阿爸阿媽support好好
當年讀得書黎,又要自己養自己
其實好難兼顧到

男爵府

回覆樓主:

原來大學學費咁平。我一直覺得係至少20萬一年。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 20-9-4 15:01
係咪最多4萬唔可以再多啲?
Master我未去了解幾錢,亞女冇話想讀呀

借學費囉,今年42100就借42100,好均真
碩士學費我都唔係好get,好似有資助

https://www.ugc.edu.hk/big5/rgc/funding_opport/tws.html

但又怕唔夠人爭,要出國或揀本地自資,3、4十萬不是夢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rebecca0113 發表於 20-9-4 16:29
我想問問Grant係要有什麼資格先可以申請?

睇家庭收入
我以前讀書,阿爸一人打工就合格,唔止grant學費,仲有突架!另外仲有loan

不過今時個計劃,同我幾廿年前都唔同,你可以睇睇了解下
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/index.htm

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 20-9-4 16:45
借學費囉,今年42100就借42100,好均真
碩士學費我都唔係好get,好似有資助

好呀清楚好多了,唔該哂
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

回覆樓主:

想問全期利息是多少?

男爵府

donald63 發表於 20-9-3 17:23
如題

我係 2000年的大學生,當時有貸款,但好似唔係借盡,loan 同 grant 條數差唔多,應該係學費的 6成左右。
我貸款係因為父母入息用作家庭開支已經抆抆緊,我唔想佢哋為我嘅學費再煩多一樣。
貸款係由畢業後先開始計息&還款,我都唔記得攤幾耐 (可能 5年) 還,當時月薪都唔夠一萬,還貸款係唔辛苦嘅。

我家清貧,父母都做辛苦工,人工真係少,我哥、我妹都係有貸款,都係畢業後各自還。

我覺得貸款冇咩問題,仲可以培養責任心。

LeBlue    發表於 20-9-5 01:03
hungng    發表於 20-9-4 21:21

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

雨木果 發表於 20-9-4 17:04
我係 2000年的大學生,當時有貸款,但好似唔係借盡,loan 同 grant 條數差唔多,應該係學費的 6成左右。
...
無錯呀!你哋幾姐弟好生性

侯爵府

2024年龍年勳章

tomato100hk 發表於 20-9-4 16:44
原來大學學費咁平。我一直覺得係至少20萬一年。

香港讀大學好平, 10幾年無加過學費!

伯爵府

佢讀書我一定幫佢比,都由k1比到中學,吾 爭在比埋大學。

侯爵府

psac 發表於 20-9-4 13:39
should be 42,100 x 1.0106 = 42,546.26
一年$446息

Loan個息高D

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

首頁
12345...8

尾頁

跳至