自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

睇小朋友幾大,同定唔定。 小朋友太小,其實專心唔到,坐唔夠一陣會走開 。但大啲既小朋友,例如二年級,三年級以上,其實都ok, 當然無返學咁好,但有網上教學,又好過無咁解。唔多唔少都會學到野既。就算幼稚園小朋友,睇老師既教學視頻,都一樣學到少少野的。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

視乎老師

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

好過無囉,點都唔夠面對面專心

大宅

其實真係好難學到野~~因為專心唔到~~
好似大人咁~~WFH既工作能力都低左~~

大宅

其實好睇個人。

如果家長同小朋友非常資質好
ZOOM一定冇問題,
直頭唔使返學校啦!

如果家長低下階層同
小朋友過度活躍或者其他問題
ZOOM接收能力未如理想!

疫情期間唯有等教育局安排!

男爵府

網上教學係趨勢,家長學生都要嘗試去接受
不過我相信有得學好過乜都唔做

當一間學校只係俾功課家長學生,乜都無,我相信家長一樣都係吵哂天

所以嘗試接受

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

一啲啲人。有啲小朋友反而會更加專心。但亦都有人差咗。

男爵府

涼亭小姐 發表於 20-8-25 14:13
我個女將會係今個星期會第一次ZOOM上堂,ZOOM上堂真係學到野?

我覺得高小才可以

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我女升小六, 暑假期學校已有zoom上堂, 1日1堂, 我覺得冇乜用. 今年就變成1日3堂, 我覺得OK.
補習1對1 zoom效果比我想像中好, 又可以慳返travelling time.

男爵府

我個女將會係今個星期會第一次ZOOM上堂,ZOOM上堂真係學到野?

一定好過冇。冇zoom又話學校老師唔做野,有zoom又話學唔到又話壞眼。。。。

男爵府

我覺得zoom好,唔知點解入腦啲,因為上一波疫情學校已開始zoom,本身亦係電子教學,所以影響唔大
大吉利是如果再有三、四波疫情,電子授課會一直行落去,好慶幸學校一早實行電子教學,以前嘈宣巴閉反電子教學嘅家長而家唔再喺家教會呱呱嘈,而以前保守教育嘅學校啱啱先行出第一步,我哋小朋友已經適應咗

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

今日上學校網睇新通告
14頁 全部講黎緊zoom
睇完個腦實曬,頭幾板睇完都唔記得講咩

伯爵府

Zoom前提下,要有合適環境,最好在房,清靜環境,附近冇誘惑如玩具丶電話......加上老師嚴緊,上課經常叫學生答問題,小孩應該可以上

不過有d學校返8am-3:30pm,時間實在太長,好彩我小朋友返半天zoom, 否則累死

我在家工作,開了網三小時會議都覺好累

大宅

babyco 發表於 20-8-25 14:25
我覺得好多野令佢地分心 ,集中唔到

我兩個小二和小四,打算在廳分開兩邊上,戴耳機,學校通告講明要較靜音,答問題先開聲。不過要返工的家長真的好難跟進的,要小孩子自己聽得明,仲要記學乜,唉!教育局一句話照開學但不能面授,輕輕鬆鬆將個波比晒學校和家長。

子爵府

yanyanb0401 發表於 20-8-25 15:22
要睇下用zoom,一對幾多個學生.如果太多,我覺得學唔到嘢.
我女成個暑假都用zoom上英文,一對4、5個學生.老 ...

我哋學校上年度live係一對125
即係全級
無睇咗係全級125人
同學校反映咗
新學年都係咁

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

kitkitccc 發表於 20-8-25 15:49
其實好睇個人。

如果家長同小朋友非常資質好

未必個個適合zoom

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我孫5歲半,而家上zoom英文,chat room,上得幾好,個老師又帶到佢同其他小朋友有問有答,以前上堂大家小朋友唔肯出聲,只係好多時點頭,反而用zoom佢地肯傾下計.
<br><br>

珍珠宮

玩具勳章

homommy 發表於 20-8-25 14:45
肺炎肆虐都冇辦法。邊可以同平時相比。 起碼老師都諗方法盡量教學生。如果唔係遙距上堂都唔知點算。真係要 ...

一次傑過一次

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

真係學到,有啲都嚴架,同上堂一樣抽問即答,答唔到會鬧。遲登入,功課遲交一樣記名。

男爵府

Pekklesum 發表於 20-8-25 16:30
我兩個小二和小四,打算在廳分開兩邊上,戴耳機,學校通告講明要較靜音,答問題先開聲。不過要返工的家長 ...

如果又唔zoom又唔上實體,可以點?

首頁
12345...6

尾頁

跳至