0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

wwlk 發表於 20-8-20 10:18
邊隻會好d又唔係好甜㗎?

我衝動過一次鬧人,但後尾諗諗下,如果人地真係媽媽,有時真係會好鍾意某啲牌子而推介人地,我又有啲後悔,所以發洩完就無再出黎鬧了。同埋就算真係,我當佢想推介好產品啦(emoji)。但無論點sell,最緊要bb夾。唔夾既點都冇用。

最後坦白講,消委會之後,我係轉左美素,暫時都唔錯。到時真係唔岩的話再睇睇雅培。個時疑惑左好耐點揀,但最後我冇完全跟到個5星表,因為雀巢有致癌物都有5星,牛欄有塑化劑又有5星。但有參考消委會同食安啲資料。同埋根據我睇過既新聞決定。美素間野我同意樓上媽媽既意見,我的而且確因為佢有追溯系統,覺得佢有做過下功夫係qc先揀。

別墅

同埋,揀奶粉我覺得要睇下間廠誠實與否,好似雀巢成間廠既系列都係有致癌物之餘,我後尾search新聞都見到好多衰野呢拿香料寫無,好後悔當初無睇多啲先揀,結果揀左佢旗下既illuma。

至於a字頭,之前已有媽媽提過我,我其實都有同其他媽媽提過,自己查下當初佢地啲中毒污染新聞會比較好,佢出事比率都幾高。

hipp就怕左佢了,之前有媽媽投訴佢,搞到bb有嘔透明水。而最後我覺得雅培其實都唔差,只係差在有蔗糖。所以佢係我次選。

別墅

但最後都係個句,最緊要安全同夾(emoji)如果唔夾我都會轉走的。至於難唔難溶,我認同真係因手勢而異,無論illuma,雪印,美素定其他牌子,我都見有人提過難溶,有人又話唔係。大家都係討論討論,相嗌唔好口。

別墅

lamam12 發表於 20-9-13 19:48
回覆 EasyTrendyMum 的帖子

一出完報告,我自己傾開計既媽媽group都討論緊轉唔轉。我話我嗰隻無俾人驗喎,當無事啦。跟住有人話同皇家同金裝應該一樣啦。但屋企人話,皇家美唔係合成奶粉,所以唔會拎去比較,因為製成奶粉既過程唔同。

別墅

easy_daily 發表於 20-9-13 20:19
我衝動過一次鬧人,但後尾諗諗下,如果人地真係媽媽,有時真係會好鍾意某啲牌子而推介人地,我又有啲後悔 ...

雅培我覺得係ok. 只係屋企人總係覺得貴野好d. 但我唔想盲目走去買最貴既奶粉,所以揀左耐先決定係皇家美素。好彩我大部分係人奶,所以一罐都捱到中半個月,無咁金。
我覺得真媽媽會比打手更仔細去答,除非個打手自己都係媽媽。
但你嗰句最啱聽。呃唔到人,因為奶粉係要夾BB呀。同奶咀奶樽道理一樣。

別墅

easy_daily 發表於 20-9-13 20:22
但最後都係個句,最緊要安全同夾(emoji)如果唔夾我都會轉走的。至於難唔難溶,我認同真係因手勢而異,無論 ...

係啦,喺度都係都解決問題,唔好鬧咬。我自己沖都一時溶得好靚一時掛樽。

大宅

你哋2位媽媽真係講得好呀~ 我都覺得唔駛鬧交、攻擊人定點囉,各媽媽對奶粉都有不同既感受,唔駛一講牌子就話人賣廣告或打手,媽媽自有分析能力架啦,咁我都覺得美素ok既~
講得岩架,bb 飲奶夾唔夾、好唔好呢d 真正試左就知架啦,點sell 都sell唔到架啦。係咁洗腦式sell 都洗唔到我架,係夾就夾、唔夾就唔夾。至於CS 同打手或賣廣告,根本係兩碼子既事,都唔明做咩要扯上關係。

別墅

EasyTrendyMum 發表於 20-9-13 20:28
一出完報告,我自己傾開計既媽媽group都討論緊轉唔轉。我話我嗰隻無俾人驗喎,當無事啦。跟住有人話同皇家 ...

我剩係知有分天然同加工營養素(emoji)都係另一個媽媽提過我先知。但奶粉唔係都係一律合成? 我剩係知美素同雅培都一次加工,算係天然啲

別墅

EasyTrendyMum 發表於 20-9-13 20:34
雅培我覺得係ok. 只係屋企人總係覺得貴野好d. 但我唔想盲目走去買最貴既奶粉,所以揀左耐先決定係皇家美素 ...

雅培我真心考慮過。都係驚左蔗糖先唔轉佢住。因為好驚個仔以後只食甜野。同埋佢個有機都有蔗糖。搞到我想揀eleva都唔得。

別墅

回覆 easy_daily 的帖子

我都係因為佢有自家農場同追蹤奶源先會揀佢架~

別墅

easy_daily 發表於 20-9-13 20:50
我剩係知有分天然同加工營養素(emoji)都係另一個媽媽提過我先知。但奶粉唔係都係一律合成? 我剩係知美素同 ...

你啱,用天然 同 加工營養黎分先啱。
由想大肚,到陀仔到湊仔,真係無限咁多野要做research

首頁

尾頁

跳至