1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

芝士菠媽媽 發表於 20-3-14 03:39
好辛苦,好怕呢日到

呢個睇性格⋯我個有d貪玩頑皮⋯有啲真係好乖好定好聽話

大宅

chichi730 發表於 20-3-14 22:54
多謝大家的經驗分享。我而家最大既問題反而唔係做家務,我唔怕辛苦D,返半日工返來湊B,夜晚8點左右阿B就訓 ...

如果返半日工搵得果幾千,經濟許可就咪返啦⋯bb大得好快有d嘢錯過咗就冇!可以多啲時間陪佢⋯
如果可以埋身就埋啦!又唔洗泵唔洗洗奶樽又冇咁容易食到周圍都係!你自己又可以邊餵邊食飯,慳番好多時間⋯最好一邊單手抱佢,另一隻手可以做另一樣野⋯同一時間要做幾樣野,乜都要快手!重諗住慢慢嘆飯!?逐樣逐樣做?冇呢支歌仔唱!
我只可以答你bb愈大愈難湊⋯湊唔難、教先最難!

男爵府

多謝大家的經驗分享。我而家最大既問題反而唔係做家務,我唔怕辛苦D,返半日工返來湊B,夜晚8點左右阿B就訓 ...

你好小自己一個長時間湊bb,你未上手所以先會遇到呢d問題,其實我睇到既都唔係大問題
1 想去廁所BB喊係由初生~2歲都會發現,2歲唔會喊但會陪你一齊痾或者唔比你關門,BB細個時就唯有快手痾或者忍住先...
2 做唔慣雞手鴨腳姐....你可以抹咗先再餵奶, 屋企長期有個恆溫水壺,咁你溝暖水會方便d
3 BB無喊我就唔理佢去做自己野,煮煮下野喊就唯有暫停,我坐月後自己煮既第一餐飯煮成2個鐘,因為呀b不停喊,總之就趁佢訓左快手做晒要做既野,放佢去搖搖椅等佢玩玩具
4 呢個問題我都成日遇到,所以我會泵一方胸,另一手就抱bb,一邊食野一邊泵,買張好既搖椅幫到你

大宅

回覆 FilifalaW 的帖子

我上奶慢又係窮媽,埋身餵唔飽,只係當親子時間,遲下返工可能冇時間埋身添

大宅

回覆 kissapplegirl 的帖子

我就係唔係好明點樣一邊抱b一邊泵,因為我泵時個身要傾向前,如果唔係個喇叭會倒流d奶去個肚到架喎,同埋我一手揸樽,另1隻手要按壓個胸先出到奶,所以冇手抱b,你唔使按都出到晒d奶?

男爵府

chichi730 發表於 20-3-15 16:29
回覆 kissapplegirl 的帖子

我就係唔係好明點樣一邊抱b一邊泵,因為我泵時個身要傾向前,如果唔係個喇叭會 ...

我記得過左頭3個月就唔洗按胸都會出到好多奶,用 hand free bar,或者用the one既one cup,可以空出雙手做野

大宅

chichi730 發表於 20-3-11 22:54
bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會 ...

愈大愈難湊,而家仔2歲。反而bb的時候係最舒服,而家會百厭,無窮精力。

複式洋房

我未生前都係全職,生完就quit咗做ftm,一直都係自己湊,宜家2歲2個月喇,其實我覺得bb愈大愈乖! 初生我女真係好難搞,又唔訓,又要抱,又成日喊!我又餵人奶,一日到黑都要抱住,真係乜都做唔到!一坐低食飯就喊,我地係要輪流食,仲要係極速食(emoji)(emoji)‍♀️到歲半後夜晚終於一覺訓天光,又懂事咗好多,同佢講媽媽去煮飯去沖涼,佢都會明,自己乖乖係出面玩,唔使痴實晒...所以我覺得佢愈大愈好湊。其實ftm真係唔多時間陪bb玩,不過我好彩有神隊友,放工幫我做晒啲家務,又會煮飯,所以都叫有時間陪下bb玩,佢午睡時我都午睡(emoji)但係做ftm真係自己落手落腳湊,bb會乖好多!媽媽加油

大宅

chichi730 發表於 20-3-15 16:25

我上奶慢又係窮媽,埋身餵唔飽,只係當親子時間,遲下返工可能冇時間埋身添 ...

就係要埋多d先會多奶⋯返工其實可以早晚埋!去街埋身會方便好多,唔洗帶咁多嘢

大宅

VicB 發表於 20-3-22 23:05
愈大愈難湊,而家仔2歲。反而bb的時候係最舒服,而家會百厭,無窮精力。
...

重會講大話⋯又唔聽話⋯教真係難過湊好多

大宅

我主要泵,泵得多都會上多D奶卦?
但我知多唔多奶主要靠先天,已經好努力由一日2百幾ML升到去500ML,埋身埋2個鐘都餵唔飽,窮媽媽真係多好多問題。

大宅

回覆 Cherrycherryma 的帖子

咁你有冇請工人?我同你睇法一樣,係唔明白有時BB的行為,成日都要上網做research,心埋壓力好大,又驚佢整親,又驚佢悶,佢又太細唔識表達,反而就算佢頑皮,只要佢聽得明我講咩,冇咁大心理壓力。

大宅

Cherrycherryma 發表於 20-3-24 17:03
我未生前都係全職,生完就quit咗做ftm,一直都係自己湊,宜家2歲2個月喇,其實我覺得bb愈大愈乖! 初生我女 ...

有個神隊友真係輕鬆好多⋯只可惜我個係豬隊友,放工返嚟只識打機⋯夜晚一口氣煮飯,洗碗,陪玩,講故事,暗訓⋯佢訓後又要洗奶樽,洗浪衫,拖地,洗廁所

大宅

chichi730 發表於 20-3-24 21:39

我主要泵,泵得多都會上多D奶卦?

泵冇埋身咁快上奶⋯要狂埋先多⋯我覺得bb埋身唔會唔飽,除非佢唔夠力啜/埋身姿勢唔好⋯飲多啲炒米茶,水,食多啲野⋯都會快啲上奶/多啲奶

別墅

回覆樓主:

如果想自己湊唔請工人,我會將家務盡量電子化,爭取更多時間休息或同bb互動,洗碗機同吸塵機拖地機械人係好幫手.

買d可以了預約時間既煮食工具,晚間掉材料入去,早上有得食,如煮粥。仲有洗衣機預較晚上洗衣,早上可以立即晾。

晚餐時間就最好有氣炸鍋可以省時煮多一個餸。

買餸可以上網買

甘樣可以幫媽媽減輕工作量。

別墅

chichi730 發表於 20-3-11 22:54
bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會 ...

我仔出世到依家都係我自己湊,無話幾時可以一個湊

子爵府

1.忍到就忍,忍唔到就由bb喊,呢個係每個全職湊bb嘅人都會遇到
2.墊條毛巾喺頸就解決問題。我女頭幾個月埋身都飲到成頸奶
3.要襯bb一瞓就整定嘢食,同埋整啲易整嘅嘢食,好多時想食bb又醒咗攤凍晒。無計ftm係咁

我由bb出世就自己湊b,坐月返娘家有媽咪照顧飲食。坐完月返屋企自己一個湊,平時老公放工夜都無嘢幫到手,加上佢都唔識幫手。早餐長期食即食麥皮+黑芝麻+蒸蛋+生果。襯bb瞓覺,煮一大碟餸分兩餐就係午餐同晚餐。
早啲train bb自行入睡,夜晚8點後就係我嘅自由時間。當然中間bb會醒同要埋身餵,到一歲同bb戒夜奶就可以一覺瞓天光。

一湊一唔難,佩服好多媽媽一湊二、一湊三

伯爵府

越細既小朋友越易湊,最好日日比佢睇住你做家務!我自己本身有返工,但堅持晚晚放工自己湊返屋企,佢就晚晚睇住我做家務,佢依家3歲,佢會幫我掃地,我當係一種小訓練!

複式洋房

chichi730 發表於 20-3-24 21:44
回覆 Cherrycherryma 的帖子

咁你有冇請工人?我同你睇法一樣,係唔明白有時BB的行為,成日都要上網做rese ...

無請啊,一直自己湊,湊湊下就慣架喇!食人奶方面,一歲後早晚埋身就得,輕鬆好多!

首頁

尾頁

跳至