自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

回覆樓主:

如果連自己本土文化嘅語言都唔學,仲講咩尊嚴?

『廣東人講廣東話,聽唔明就番鄉下』

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

北寄貝 發表於 19-9-6 15:54
學好繁體字,再寫簡體字就容易很多(又或者根本不用特別學,自自然然習慣了,就識睇識寫);相反一開始只學 ...

對呀!
無必要成要搞對立面。
唔通識普通話,就唔好再用客家,台山,上海話.....

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pandaeyes 發表於 19-9-6 16:49
佢啲偉論好鬼正

語出驚人

水晶宮

回覆樓主:

香港人啲普通話很爛,世世代代都講廣東話,直到永遠

子爵府

親子王國15週年勳章

tester5 發表於 19-9-6 16:43
其實廣東話vs普通話,可能全國流通計,的確冇普通話普遍。

但身為廣東人,絕對不可以輕視廣東話,現實中 ...

好多語言都好少人講但唔代表佢係次一等。中文係一個大家庭,普通話、粵、吳、閔、客等,各不相通,文法、詞彙亦有不同,地位一樣。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

其實大力講的都不是全錯,看你用咩角度去看。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B2%A4%E8%AF%AD

不過普通話本來也是方言 (抱歉,我不應用本來, 應該說前身?初型?應該叫咩?﹚
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

1998Ruby1998 發表於 19-9-6 16:30
粵語同普通話地位一樣,都係正式語言。一係就大家一齊做方言,一係就大家做語言。

唔好隨意貶低粵語。
非常認同

伯爵府

簡體字駛鬼學咩,想當年一套還珠格格,我睇完套戲,迷上左,買套簡體字版已經學識左睇,至於pth,中學時中一中二有pth堂,直到依家工作上需要講,講得多自然就掂,係就係港式d,又如何,我係香港人梗係講港式pth,內地人講pth都唔係個個北京腔啦,總心大家溝通到就得,我係支持保護本土文化,學繁體字,講廣東話

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

點解咁問?

伯爵府

Fed#up 發表於 19-9-6 15:48
為甚麼香港人還在堅持粤語、繁體學中文呢?

撇开文化、厉史那些高尚的原因不谈。
我覺得繁體字係一種文化, 真正既中國文化, 由象形文字變成今日既繁體字.
每一個字都有意思, 每一個字都能拆能解~

簡體字, 當年我老師話, (唔知係唔係) 因為中國文盲多, 所以要簡化佢, 帶多D 人可以學到, 寫到, 中國有學識既人既層面能夠廣.

現在用簡字既國家, 母語都唔係中文, 可能因為咁, 佢地要易學, 所以都用簡字. (估咋)

珍珠宮

畀面勳章

flyinsky 發表於 19-9-6 16:46
我識既大陸人好叻,但一樣唔識繁體字
叻唔叻同應用的文字無關吧,完全唔識中文的人都可以好叻,別說繁簡字體了。
你都說系大陸人,他們通用的文字系簡體字,根本唔需要學繁體字。
但香港通用文字系繁體字。
當然香港人可以用簡體字,唔用繁體字,只要市民接受,政府又OK 就可以了。
繁體字當書法學。
香港的中學系可以用簡體字答題,考dse都得。

子爵府

親子王國15週年勳章

焦糖媽 發表於 19-9-6 16:50
我相信唔係 叻/唔叻 的問題, 而係佢生活圈子無用的話, 無動力/需要去學。

假如係內地係做古藉研究 / 中醫 ...

問寫毛筆字嘅人,10 個有 9 個話繁體字靚。內地學書法都係繁體。

子爵府

Poo得好勳章

Fed#up 發表於 19-9-6 15:48
為甚麼香港人還在堅持粤語、繁體學中文呢?

撇开文化、厉史那些高尚的原因不谈。

我覺得你有道理,咁你子女返大灣區讀咪得囉,做乜要所有人去就你

珊瑚宮

Fed#up 發表於 19-9-6 16:05
從現在年輕人的普、簡能力看來並非如是。
對比內地人的中文水平更是...
...

繁體字-沿自-象形文字。

珊瑚宮

APIGMA 發表於 19-9-6 16:13
粵語等於廣東的鄉下話????大力你誤會左WO,古詩本身都係用粵語讀先岩,仲有一開始有文明中國人用既係繁體字!
...

系呀。

秦朝-是統一了文字,沒有統一語言。

珍珠宮

畀面勳章

澄清一下,普通話唔系方言。
它是大陸的官方語言,只係在北京話的基礎上改良,系大陸流通的通用語言。
北京話唔等於普通話。
在大陸,無論哪個地方的小朋友都要學普通話。他們至少識母語+普通話2種語言。

伯爵府

維仔媽媽 發表於 19-9-6 17:10
叻唔叻同應用的文字無關吧,完全唔識中文的人都可以好叻,別說繁簡字體了。
你都說系大陸人,他們通用的文 ...

所以我既意思係繁體字需要學先識,而唔似我地睇簡體咁睇得多就識,如果叻人都唔易學,咁無咁叻既人更難學,因為大陸人唔似我地由細就學繁體字
答題可以寫簡體無問題,始終考試想寫得快d, 但完全取締繁體就好有問題,淨係美感已經無得比,不過樓主從功利角度我就唔識答,因為文化唔應該係咁睇

珍珠宮

畀面勳章

回覆 flyinsky 的帖子

嗯。。。我的意思和你差唔多

公爵府

回覆樓主:

香港學生中文程度比國內差,係因為香港好多師資差,讀書叻嘅都唔會做老師,上課照書讀等出糧,點有料教小朋友,而且環境影響唔重視中文,好多家長以小朋友唔識講中文為榮,就算學生有閱讀習慣都寧願睇英文書
並唔係因為普通話/簡體字令中文程度提高

伯爵府

焦糖媽 發表於 19-9-6 16:50
我相信唔係 叻/唔叻 的問題, 而係佢生活圈子無用的話, 無動力/需要去學。

假如係內地係做古藉研究 / 中醫 ...

我識既係香港工作架,所以係有機會接觸繁體字,只係真係需要學先會識

首頁
12345...12

尾頁

跳至