婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆樓主:

又唔係佢儲緊係得把口又唔見你99借,同你c6講清楚,一借一定唔係少,邊有得夾硬黎,如果偷偷借已後唔會見男家

複式洋房

回覆樓主:

同我當年一模一樣,借咗錢,人哋樓價上前成功換巴士站上蓋大兩房,我買遲幾年,住到大西北,仲要俾衰99 不停 compare 話我層樓又細又遠行入去又熱。重點係當年我 99 逼我當時 BF 而家老公借錢佢仔換樓,好後悔當年無分手,因為我老公太軟弱。但我 99 又咁賤咀...
講咗幾年仲講 ing...話點解人哋層樓又平又大又方便...

大宅

樓主不如同老公講,既然你唔想買住,但我想即刻買,咁不如舊錢你果份當借左比我先,間屋只落我名。我第時還返比你,睇下佢點答你

翡翠宮

拿, 我有份儲, 件事就簡單好多

1. 我一定make sure我老公郁唔到筆錢
2. 我make sure我一定郁到筆錢
3. 我拎去做做外幣定期/買藍籌
4. 我主動搵你奶奶同你姑奶講明唔會借, 絕對唔會借. 我儲錢就係為左我睇o岩就買, 唔係你睇
o岩就借比你買, 問佢訓醒清醒未?

只要d錢我有份, 我就會好惡; 得罪邊個我都唔驚, 比昆左d錢我驚d. 你老公一定會嬲, 不過話之佢啦, 你同佢講, 同你過人世既係我, 買左樓你有份, 你諗清楚得罪我好, 定係得罪你家姐好.

翡翠宮

仲有, 我最憎d人同一樣野不同咁講; 以為講100次就變左基本法, 我一定儘早打沉佢, 等佢唔好胡思亂想.

大宅

人妻一號 發表於 19-7-2 03:27
好想呻下,講錢傷感情
我姑奶成日問借錢買樓,厚面皮到拒絕左4次都仲問,問到我同C6成日嘈交,最近姑奶仲叫 ...

聽左各位jM既意見,我終於忍唔住同我99講唔會借,我叫99自己借比姑奶,我99即刻話無錢落閘,我唔理佢喇,我已經表明左我嘅立場,因為之前一直都係C6出聲拒絕,佢哋好似當佢冇到咁繼續問,老實講,姑奶係未夠錢比首期就落訂,同先斬後奏冇分別,唔知大家點睇,但我自己感覺呢個行為似乎仲衰過我地唔借,如果最後真係無人借其實焗我地比,C6肯定衰心軟,唉,我宜家最驚係佢暪住我借,我諗好似上邊JM咁講,如果佢真係咁樣做我真係唔會再返男家

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

即係張筆錢轉定期,到時蝕息都唔益佢。

大宅

人妻一號 發表於 19-7-2 23:53

聽左各位jM既意見,我終於忍唔住同我99講唔會借,我叫99自 ...

存錢戶口係邊個名?如聯名要兩人簽名定其中一人簽已多提錢?如要兩人同簽就唔使驚啦,如單一簽名已可,我勸你最好先下手為強,轉走啲錢,否則渣都冇。你要嚴正同你老公傾一次,你一定唔會借,如果佢一意孤行,你會㸃做。佢一定話已落定,唔幫唔得,你要指出佢家姐唔夠首期都落定,要佢自己負責,冇理由要你哋承擔,如佢仍決意要幫,你要諗定後路

男爵府

聽左各位jM既意見,我終於忍唔住同我99講唔會借,我叫99自 ...

佢真係落左訂? 超衰啊,焗你地比(其實未必係借因為佢好大可能唔會還)。你千祈唔好心軟,老公話借你嘈話要離婚!
D錢係邊個戶口?要睇實D啊!

翡翠宮

人妻一號 發表於 19-7-2 12:15
講左4次唔借,已經講到明我地都要買,但佢見你仲未買,仲死心不息成日問,又話爭幾多,又話落左訂,唉:pit ...

話之佢死,你一定要企硬
你老公發癲都要企硬

複式洋房

你姑奶真係極品,我未見過D咁自私既人!真係唔係人! 你姑奶只係諗自己,為自己打算,候住人地D錢l!你唔借為自己一家打算同樣冇問題。所以真係可以唔借

到最後如果真係借,點都應該你姑奶同你交代一聲,D錢你有份的,仲要講到明每月還幾多,或者姑奶層樓加你老公名,反正真係有份,比返部份租金你地當租比佢地住

伯爵府

回覆樓主:

睇緊啲,你老公好大機會借
如果你老公發難要借,比我就會話,到時收樓我哋搬埋入去住,佢唔想比租我哋都唔想比
情況似99借咗錢比首期就成日覺得仔層樓自己都有份一樣

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係唔好借
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

虎到金來勳章

一係轉走晒D錢, 一係至少問你老公攞返一半, 話佢知佢媽都唔借俾個囡, 我點解要借, 你想借唔代表我想借, 一定要企硬

民房

回覆 人妻一號 的帖子

借錢不如唔好買啦

大宅

如果你老公真係瞞住你借錢, 我係你會離婚 成家都痴線, 無本事學咩人買樓

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

首期都唔夠, 點還呀
唔係借喎, 係比

子爵府

係同搶無分別同99講叫姑奶撻訂,咁大個人無首期都照落訂想明搶你地d錢咁無賴都做得出,使乜同佢客氣。

伯爵府

畀面勳章

你不如即刻通調走d 錢,例如做定期?

大宅

ErbWork_FB 發表於 19-7-3 17:02
回覆 人妻一號 的帖子

借錢不如唔好買啦

我都係咁話,我姑奶仲要未結婚,唉,我地結晒婚,下一部就係買樓生仔,係都我地急D買樓啦。點解會好意思問得出口仲要問左咁多次

首頁
12345...7

尾頁

跳至